Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

“Birmingham 2022” : Έπεσε η αυλαία για τους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες

Του Θωμά Κεττένη – Απεσταλμένου ΚΥΠΕ / ΚΟΕ
Φωτογραφίες Paris J. Andreou (Συνεργάτης KOE/ΚΕΚΑ - “Birmingham 2022”)

Με ένα μεγάλο πάρτι, μια φαντασμαγορική παράσταση εμπνευσμένη από την πολιτισμική κληρονομιά, το παρόν και το μέλλον του Μπέρμιγχαμ, ένα σόου αντάξιο της όλης διοργάνωσης, η Τελετή Λήξης της διοργάνωσης «Μπέρμιγχαμ 2022» έριξε την αυλαία των 22ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

Ένα εξαιρετικό industrial σκηνικό, χαρακτηριστικό της πόλης, στήθηκε στη μέση του Alexander Stadium, φιλοξενώντας καλλιτέχνες, χορωδίες και συγκροτήματα.

Η Τελετή λήξης των Αγώνων «Μπέρμιγχαμ 2022», αποτέλεσε για τους διοργανωτές το επιστέγασμα μιας επιτυχούς αθλητικής διοργάνωσης σε μια σημαντική χρονιά του αθλητισμού και του πολιτισμού, και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο ένα απίστευτο 12ήμερο γεμάτο αθλητισμό και συγκινήσεις.

Η Τελετή αποτέλεσε σε ένα μεγάλο του μέρος ένα μουσικό ταξίδι του Μπέρμιγχαμ και των Δυτικών Μίντλαντς, μέσα από τους ήχους της περιοχής και ταλαντούχων καλλιτεχνών από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ως μια παράσταση με γρήγορο ρυθμό και μουσική, η Τελετή Λήξης αποτέλεσε μια εξαιρετική παράσταση υψηλών οκτανίων, υψηλής ενέργειας, ένα μοναδικό πάρτι του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Η Τελετή περιλάμβανε μια σειρά από αξέχαστες στιγμές, που στιγμάτισαν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, με αφιερώματα στις τέχνες του δρόμου και των γκράφιτι της Wolverhampton Street τη δεκαετία του '80, μέχρι και το θρυλικό κλαμπ Rum Runner της Broad Street, το οποίο ενέπνευσε τη μουσική και τη μόδα παγκοσμίως.

Στην έναρξη της Τελετής, ένας τεράστιος θίασος καλλιτεχνών και όχι μόνο αναβίωσε την ανοικοδόμηση του Μπέρμιγχαμ μετά τον πόλεμο.

Στη συνέχεια, το θρυλικό ποπ-ροκ συγκρότημα του Μπέρμιγχαμ, Dexys Midnight Runners έβαλαν τους θεατές στο πνεύμα του πάρτι με το εμβληματικό “Come on Eileen”.

Ακολούθησε η παρέλαση των χιλιάδων αθλητών των 72 κρατών που έλαβαν μέρος στους Αγώνες και τίμησαν τη σημαία της χώρας τους, τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, το αθλητισμό και τα ιδεώδη του. Στην παρέλαση και η αποστολή της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων, με σημαιοφόρο τον χάλκινο Κοινοπολιτειονίκη της Σφυροβολίας Αλέξανδρο Πουρσανίδη.

Το πάρτι στη σκηνή του Σταδίου συνεχίστηκε μετά την παρέλαση, με τη σκυτάλη να παίρνει άλλος ένας μεγάλος καλλιτέχνης του Μπέρμιγχαμ, ο γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης κυρίως της μουσικής Reggae Steven Kapur, ευρέως γνωστός ως Apache Indian. Μεγάλη επιτυχία του Kapur το “Boom Shack-A-Lak”. Στη σκηνή κατόπιν ανέβηκαν οι Musical Youth ένα Βρετανο-Τζαμαϊκανό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1979, δίνοντας μια μουσική νότα ταυτισμένη απόλυτα με το πολυπολιτισμικό στίγμα τόσο της πόλης όσο και των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

Το μοντέλο και ακτιβίστρια Neelam Gill οδηγήθηκε στη συνέχεια στο Alexander Stadium με ένα κίτρινο MG, ενώ ο Βρετανός με ινδικές καταβολές μουσικός παραγωγός και διάσημος DJ Panjabi MC έπαιξε το «Mundian To Bach Ke», εξυμνώντας την κουλτούρα του πολιτιστικού φαινομένου των δεκαετιών του '80 και του '90, των «daytimers» του Μπέρμιγχαμ.

Κατόπιν, η Τελετή ακολούθησε τους μουσικούς δρόμους του Βρετανού μουσικού παραγωγού Goldie και της Beverley Knight, και μέσω τραγουδιών όπως το Inner City Life έκαναν ένα αφιέρωμα στον πρωτοποριακό ρόλο του Wolverhampton στην κουλτούρα της Rave και της τέχνης του δρόμου της δεκαετίας του '80.

Η σούπερ σταρ της γειτονικής με το Μπέρμιγχαμ πόλης Walshall, Jorja Smith ερμήνευσε στη συνέχεια το "On my Mind" και το συγκρότημα από το Κόβεντρι Selecter τραγούδησαν το “On My Radio”.

Χορευτές της Rambert, στη συνέχεια, από την παραγωγή της δημοφιλούς βρετανικής σειράς Peaky Blinders, στην οποία και συμμετέχουν παρουσίασαν χορευτικό κομμάτι της σειράς, ο νέος κύκλος της οποίας θα κάνει πρεμιέρα στον Ιππόδρομο του Μπέρμιγχαμ τον Σεπτέμβρη.

Με έμφαση στην διαφορετικότητα των ανθρώπων, χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης, στην τελετή εισήλθε στη συνέχεια το τρανσέξουαλ Βρετανό μοντέλο Talulah Eve αποτίνοντας φόρο τιμής στη Νέα Ρομαντική εποχή και στην ομοφυλοφιλική κουλτούρα του Μπέρμιγχαμ.

Εν συνεχεία, στη Τελετή έκαναν είσοδο στην σκηνή, το καλλιτεχνικό μέλλον της πόλης, οι σημερινοί σούπερ σταρ του Μπέρμιγχαμ Raza Hussain, Mahalia, Jaykae και Ash λαμβάνοντας και αυτοί μέρος στο πάρτι.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της διοργανωτικής Επιτροπής «Μπέρμιγχαμ 2022» John Crabtree OBE και της Προέδρου της Ομοσπονδίας Κοινοπολιτειακών Αγώνων Dame Louise Martin DBE.

Στη συνέχεια, σε ένα συγκινησιακό κλίμα η σημαία των Κοινοπολιτειακών Αγώνων υποστάληκε, παραδόθηκε στην επόμενη διοργανώτρια πόλη τη Μελβούρνη, της πολιτείας Βικτώρια της Αυστραλίας και κηρύχθηκε και επίσημα το τέλος των 22ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

Η Τελετή έκλεισε με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα.


Οι ΚΟΕ/ΚΕΚΑ επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους Χρυσούς Χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς Medochemie, Allianz και Χαραλαμπίδης Κρίστης, για τη συνεισφορά τους στην συμμετοχή της αποστολής στους Αγώνες.

8 Αυγούστου 2022

 

 

 

 

Search