Σάββατο, 04 Μαΐου 2024

ΤΖΟΥΝΤΟ : «Λαβή» για το Ολυμπιακό όνειρο - Τέσσερις έως πέντε αθλητές μας διεκδικούν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ένα από τα αθλήματα που θα δώσουν τη μάχη για Oλυμπιακή πρόκριση είναι και το τζούντο. Μεταξύ 25-28 Απριλίου θα διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου θα μας εκπροσωπήσουν επτά αθλητές, πέντε άνδρες και δύο γυναίκες. Ο Πέτρος Χριστοδουλίδης στα 60 κιλά, ο Γιώργος Μπαλαρτσιασβίλι στα 66 κιλά, ο Κυπριανός Ανδρέου στα 73 κιλά, ο Οδυσσέας Γεωργάκης στα 81 κιλά και ο Γιάννος Αντωνίου στα 100+, η Σοφία Ασβεστά στα 52 κιλά και η Ζανέτ Μιχαηλίδη στα 78 κιλά. Θα ακολουθήσουν το γκραν σλαμ στο Τατζικιστάν και Καζακστάν και θα ολοκληρωθεί με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Άμπου Ντάμπι, αγώνες με τους οποίους θα ολοκληρωθούν οι λίστες των συμμετοχών για την Ολυμπιάδα στο Παρίσι.

Μέσα από την κατάταξη, αλλά και την ηπειρωτική πρόκριση, αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για το ένα εισιτήριο που δικαιούται η κάθε χώρα σε κάθε κατηγορία. Η Σοφία Ασβεστά βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς τη δεδομένη στιγμή είναι 8η από τις 12 για την ηπειρωτική πρόκριση. Τον δικό τους αγώνα για να βρεθούν στο Παρίσι δίνουν οι Πέτρος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Μπαλαρτσιασβίλι και Γιάννης Αντωνίου. Μια προσπάθεια που θα ξεκαθαρίσει μέσα από τα αποτελέσματα των επόμενων τεσσάρων διοργανώσεων.

Παρότι οι αθλητές μας βρίσκονται κάπως πίσω στην κατάταξη, το γεγονός ότι ένας αθλητής από κάθε χώρα εξασφαλίζει την πρόκριση σε κάθε κατηγορία είναι θετικό καθώς υπάρχουν χώρες με τρεις και τέσσερις αθλητές πάνω από τους δικούς μας και αυτόματα τους ανεβάζουν κάποιες θέσεις. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τζούντο, Σώτος Τρικωμίτης μας είπε: «Ναι, υπάρχουν τέσσερις, πέντε αθλητές, αρχής γενομένης με τη Σοφία Ασβεστά, που διεκδικούν ολυμπιακή πρόκριση. Είναι ακόμη ο Πέτρος Χριστοδουλίδης, η Ζανέτ Μιχαηλίδη, ο Γιώργος Μπαλατσιασβίλι και ο Γιάννης Αντωνίου που έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν πρόκριση».

Αναγνώρισε ωστόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τζούντο και τις δυσκολίες που υπάρχουν: «Ασφαλώς και είναι δύσκολο, αφού το τζούντο, μαζί με τη ρυθμική γυμναστική έχουν τον πιο υψηλό βαθμό δυσκολίας απ’ όλα τα υπόλοιπα αθλήματα για να εξασφαλίσουν ολυμπιακή πρόκριση». Δεν έκρυψε ωστόσο την αισιοδοξία του τονίζοντας: «Οι τελευταίες μεγάλες επιτυχίες του αθλήματος, στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, που ανάγκασε κι αυτούς ακόμα τους Ιάπωνες να χαρακτηρίσουν την Κύπρο “Ιαπωνία των Μικρών Κρατών Ευρώπης”, μας κάνουν αισιόδοξους πως κάποιος ή κάποιοι από τους αθλητές μας θα τα καταφέρουν». Και κατέληξε: «Το τζούντο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μόνιμα σε ανοδική πορεία και ελπίζουμε πως αυτή η ανοδική πορεία θα έχει συνέχεια και με την παρουσία μας στην Ολυμπιάδα».

Γίνεται λοιπόν αντιληπτή και η αποφασιστικότητα και η αισιοδοξία που υπάρχει τόσο στην ομοσπονδία, αλλά και στους αθλητές για να παλέψουν και να αγωνιστούν μέχρι την τελευταία διοργάνωση έτσι ώστε να κλείσουν θέση στην «πτήση για Παρίσι». Άλλωστε το τζούντο έδωσε τα δείγματα γραφής του και απέδειξε πως αξίζει και κυρίως πως μπορεί να δώσει το παρών στο πιο μεγάλο αθλητικό ραντεβού της υφηλίου.

• Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εύχεται καλές επιτυχίες στην Κυπριακή Ομοσπονδία Τζούντο και στους αθλητές μας, στον δύσκολο δρόμο τους με στόχο το Παρίσι. Θερμές ευχαριστίες και στους χορηγούς της ΚΟΕ, DELOITTE (χορηγός παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών), ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ (χορηγός παροχής ιατρικών υπηρεσιών) και CABLENET (χορηγός επικοινωνίας) για την στήριξη.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
24 Απριλίου 2024

 

 

Search