Την Τετάρτη (04/04) η Τελετή Έναρξης του Gold Coast 2018

Εκτύπωση

O Πρίγκιπας Κάρολος θα δώσει το παρών του στην Τελετή Έναρξης των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων που αρχίζουν το μεσημέρι της Τετάρτης (04/4) – Ο Αχιλλέως σημαιοφόρος της Κύπρου

Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Στην παρουσία του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου, κηρύσσεται την Τετάρτη (04/04) επισήμως η έναρξη των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων στο Gold Coast της Αυστραλίας. Η τελετή αρχίζει στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, 12 το μεσημέρι ώρα Κύπρου και θα λάβει χώρα στο στάδιο Carrara, χωρητικότητας 35.000 θεατών, το οποίο πέραν των τελετών έναρξης και λήξης θα φιλοξενήσει και τα αγωνίσματα του Στίβου.

Το Carrara άνοιξε τις πύλες του το 1987, το 2009 κατεδαφίστηκε και κτίστηκε ξανά. Χωράει 25.000 θεατές όμως η χωρητικότητα του ανέβηκε προσωρινά για τους Κοινοπολιτειακούς.

Το βράδυ της Δευτέρας (02/4) έγινε η τελική πρόβα με θεατές τους 16.000 εθελοντές της διοργάνωσης. Σημειώθηκαν κάποια προβλήματα στις μετακινήσεις και καθυστερήσεις στους ελέγχους στις εισόδους, τα οποία οι Αυστραλοί εκτιμούν που θα ξεπεραστούν. Η τελετή θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες. Το Channel 9 μετέδωσε πλάνα της πρόβας παράτυπα, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν όλες οι διαπιστεύσεις για τους Αγώνες.

Με σημαιοφόρο τον Αχιλλέως
Σημαιοφόρος της Κύπρου θα είναι ο Σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος θα οδηγήσει στο στάδιο τους 45 Κύπριους αθλητές που μετέχουν στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Ο 37χρονος Σκοπευτής, κάτοχος τεσσάρων Κοινοπολιτειακών χρυσών (και ενός αργυρού) σε τρεις διοργανώσεις, ήταν ο σημαιοφόρος και στη Γλασκόβη πριν τέσσερα χρόνια, όπως επίσης και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνο. Σημαιοφόρος της Αυστραλίας θα είναι ο αρχηγός της ομάδας του Χόκεϊ επί Χόρτου Mark Knowles.

Το στάδιο κατά την τελετή έναρξης θα είναι γεμάτο, όπως γεμάτα θα είναι τα στάδια σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα. Εκδόθηκαν 1.2 εκατ. εισιτήρια και μόλις 140.000 παραμένουν απούλητα, εκ των οποίων 40.000 μπήκαν στην αγορά την τελευταία βδομάδα. Οι Αυστραλοί είναι ένθερμοι υποστηρικτές των σπορ, όπως απέδειξαν τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 όσο και στους Κοινοπολιτειακούς της Μελβούρνης έξι χρόνια αργότερα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 18 αθλήματα, σε 7 εκ των οποίων υπάρχουν κατηγορίες αθλητών με αναπηρίες. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 15 εγκαταστάσεις. Το τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται εκτός του Gold Coast. Το Ποδηλατοδρόμιο και το Σκοπευτήριο είναι στο Μπρίσμπεϊν, ενώ προκριματικοί του μπάσκετ θα γίνουν σε Townsville και Cairns.

Μετέχουν 71 χώρες και περιοχές.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.