Gold Coast 2018: Η άγνωστη Διαμάντω και η δύσκολη πορεία προς την κορυφή

Εκτύπωση

Οι θυσίες που έκανε η 18χρονη πρωταθλήτρια της Ρυθμικής Διαμάντω Ευριπίδου, η συμβολή της Χρυσταλλένης Τρικωμίτη και οι βλέψεις για το Τόκιο 2020

Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες η Διαμάντω Ευριπίδου ήταν μια ακόμα άγνωστη στο ευρύ κοινό της Κύπρου αθλήτρια, που προπονείτο σκληρά και επίπονα, όπως δεκάδες συναθλητές της, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όχι γιατί η ίδια το επέλεξε αλλά διότι στην Κύπρο, δυστυχώς, η δημοσιότητα αποτελεί ακριβό καρπό που δεν μπορεί να γευθεί εύκολα ένας αθλητής, τουλάχιστον πριν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες.

Πλέον με έξι μετάλλια στους Κοινοπολιτειακούς του Gold Coast, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά, είναι η πιο πετυχημένη Κύπρια αθλήτρια στην ιστορία των Αγώνων, έχοντας λιγότερα χρυσά μόνο από τον Γιώργο Αχιλλέως, ο οποίος κατέκτησε πέντε. Έσπασε επίσης το ρεκόρ των πέντε μεταλλίων σε μια διοργάνωση, που κατείχε από το Δελχί το 2010 η Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, σημερινή προπονήτρια της.

Αναστολή φοίτησης στη Γ’ Λυκείου
Η Διαμάντω θα αποφοιτούσε σε δύο μήνες από το αθλητικό τμήμα του Λυκείου Κύκκου Β’. Στη Γ’ Λυκείου όμως δεν ενεγράφη ποτέ. Πήρε αναστολή προκειμένου να προετοιμαστεί για τους Κοινοπολιτειακούς, έτσι θα φοιτήσει του χρόνου. Προπονείτο οκτώ ώρες την ημέρα εδώ και έναν χρόνο, ώστε να είναι έτοιμη στο Gold Coast. Οι προπονήσεις γίνονται στη Λάρνακα, στο κλειστό της οικογένειας Τρικωμίτη, όπου εκκολάφθηκε και το ταλέντο της Χρυσταλλένης. Τις έξι τελευταίες εβδομάδες έμενε μόνιμα στη Λάρνακα, στο σπίτι της Χρυσταλλένης. «Το χαλί στο πολυπροπονητήριο ‘Ευάγγελος Φλωράκης’ δεν είναι κατάλληλο για Ρυθμική. Οι θερμοκρασίες δεν είναι σωστές, ενώ είναι σκληρό και αυτό μου δημιουργούσε προβλήματα, ιδιαίτερα με τους συχνούς τραυματισμούς που είχα. Στη Λάρνακα υπάρχει πόντιουμ από κάτω» εξηγεί η Ευριπίδου.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να ευχαριστήσω τη μητέρα και προπονήτρια μου. Κάθε πρωί με έπαιρνε στη Λάρνακα και έμενε μαζί μου μέχρι το απόγευμα. Της χρωστώ τα πάντα. Απερίγραπτη είναι η στήριξη που μας έδωσε η οικογένεια Τρικωμίτη. Μας έβαλε στο σπίτι της, μας φιλοξένησε, μας έδωσε τα πάντα για να φτάσουμε μέχρι εδώ» λέει η Διαμάντω, που ευχαριστεί ιδιαιτέρως την Χρυσταλλένη αλλά και τη μεγαλύτερη αδελφή της Λουκία, επίσης αθλήτρια με παρουσία στους Κοινοπολιτειακούς της Μελβούρνης (2006).

Ο ρόλος της Χρυσταλλένης
Η Διαμάντω ασχολείται με τη Ρυθμική από ηλικία τεσσάρων χρόνων. Την παρακινείσαι η μητέρα της, η οποία υπήρξε αθλήτρια της ρυθμικής στην Ουκρανία. Ήταν και η αποκλειστική προπονήτρια της μέχρι πριν έναν χρόνο, όταν μπήκε στη ζωή της, προπονητικά , η Χρυσταλλένη Τρικωμίτη. «Θεωρώ πως ο συνδυασμός της προπόνησης με την Χρυσταλλένη και τη Λουκία και τη μητέρα μου, ήταν ο ιδανικός. Μόνο με τη μητέρα μου δεν μπορούσα να αποδώσω στο 100% επειδή υπάρχει ο συναισθηματικός παράγοντας στη μέση» υπογραμμίζει η Διαμάντω, με ωριμότητα που παραπέμπει σε πολύ μεγαλύτερη κοπέλα από ένα 18χρονο παιδί.

Με την Χρυσταλλένη γνωρίζονται πάρα πολλά χρόνια. Από την εποχή που η Διαμάντω την αποκαλούσε «κυρία» και της ζητούσε αυτόγραφα και φωτογραφίες. Ονειρευόταν μια μέρα να πάει στους αγώνες που πήγαινε τότε η Χρυσταλλένη.

Το Σάββατο (14/04) τα κορίτσια χαλάρωσαν μετά από πάρα πολύ καιρό, πήγαν στο θεματικό πάρκο της Warner Bros στο Gold Coast και κατόπιν έκαναν μια βουτιά στον Ειρηνικό.

Ο δρόμος προς το Τόκιο
Η συνέχεια δεν είναι καθόλου εύκολη για την Διαμάντω Ευριπίδου. Έχοντας κερδίσει δέκα πρωταθλήματα Κύπρου, με συμμετοχή σε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα και άλλους διεθνείς αγώνες, μετά την επιτυχία στους Κοινοπολιτειακούς, κοιτάει την επόμενη μέρα. «Σίγουρα θα τελειώσω το σχολείο» λέει με αποφασιστικότητα και συνεχίζει: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι στόχος. Είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Θα δουλέψω ακόμα περισσότερο για να το πραγματοποιήσω. Ελπίζω να είμαι καλά και να με βοηθήσει ο Θεός».

Κλείνοντας θα πει ξανά πόσο χαρούμενη νιώθει και θα εξηγήσει: «όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλη την ομάδα της Ρυθμικής, τη Βικτώρια και την Ελένη, αλλά και την Ενόργανη. Δείξαμε ως γυμναστική, αλλά και τα άλλα αθλήματα, πως έχουν αθλητές που αξίζει ο κόσμος να ασχοληθεί με αυτά».

ΧΡΥΣΤΑΛΛΕΝΗ ΤΡΙΚΩΜΙΤΗ
«Χαίρομαι που με ξεπέρασε»
Το δικό της μερίδιο στην επιτυχία της ρυθμικής στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, έχει η Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την προπονητική εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Πέρα από το προφανές, δηλαδή τη δουλειά που έκανε για να φτάσουν οι Ευριπίδου, Σκιττίδη και Έλληνα μέχρι εδώ, η Τρικωμίτη αποτελεί την κοπέλα που ενέπνευσε τις διαδόχους της. «Είμαι πολύ χαρούμενη που η Διαμάντω ξεπέρασε τον αριθμό των δικών μου μεταλλίων, διότι έτσι αποδείχθηκε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να προσπαθείς. Τη Διαμάντω τη νιώθω σαν τη μικρή μου αδελφή» λέει η Χρυσταλλένη, η οποία είναι απόφοιτος νομικής, έχει κάνει την άσκησή της, όμως την κέρδισε η προπονητική. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα έχει την στήριξη της δικής της προπονήτριας, της κα Ναταλία Ράσκινα, μιας εκ των κορυφαίων προπονητριών στον κόσμο, που προπονεί πλέον την ομάδα της Γερμανίας.

«Τώρα έχουμε ομάδα»
«Εγώ προπονούμουν μόνη μου μαζί με την προπονήτρια μου σε ένα γυμναστήριο, όλη τη μέρα. Ήταν πολύ ψυχοφθόρο. Πλέον έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε 3-4 αθλήτριες υψηλού επιπέδου και να φέρνουμε ομάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση. Η ύπαρξη συναγωνισμού τις βοηθάει να γίνουν καλύτερες» εξηγεί και σημειώνει πως «η Σκιττίδη και η Έλληνα, που επίσης προπονούνται στη Λάρνακα με την Ευριπίδου, είναι δύο χρόνια πιο μικρές και έχουν επίσης τα φόντα να φτάσουν ακόμα ψηλότερα».

Μαζί με την Χρυσταλλένη η Διαμάντω έχει λάβει μέρος ήδη σε άλλους δύο αγώνες στο εξωτερικό, όπου πήγε πάρα πολύ καλά. Τώρα πρόκειται να μπει –όπως και η Έλληνα και η Σκιττίδη- στη διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Κομβικά σημεία σε αυτή την πορεία είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 και κατόπιν το test event που θα ακολουθήσει. Δεν είναι εύκολο, έχουν μπροστά τους μεγαθήρια, αλλά θα το παλέψουν. Ούτε οι Κοινοπολιτειακοί ήταν εύκολοι, αλλά με μεγάλη προσπάθεια ήρθαν τα αποτελέσματα. Η Σκιττίδη ήταν έκτη στο Σύνθετο Ατομικό, έχοντας ψηλότερη βαθμολογία από τη Διαμάντω σε στεφάνη και κορύνες.

Η Χρυσταλλένη δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία της Ρυθμικής, ξεκινώντας από την τεχνική σύμβουλο και μητέρα της κα Ευαγγελία Τρικωμίτη, που είναι σημαντική προσωπικότητα στη γυμναστική παγκοσμίως και δίνει στα κορίτσια πολύτιμες συμβουλές. Ευχαριστεί επίσης την ομάδα υποστήριξης στο Gold Coast, ειδικά τον γιατρό, τους φυσιοθεραπευτές και το διοικητικό προσωπικό, τους συναθλητές για την στήριξη στο γήπεδο και έξω από αυτό, τους λειτουργούς του Τύπου, όπως επίσης την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, τον ΚΟΑ, την Ομοσπονδία Γυμναστικής αλλά και την ΟΠΑΠ Κύπρου για την υποστήριξη στο άθλημα.