17οι ΑΜΚΕ: Θετικός ο απολογισμός της ΚΟΕ

Εκτύπωση
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε τον απολογισμό της συμμετοχής στους 17ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που διεξήχθηκαν στο Σαν Μαρίνο από 29 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουνίου.
 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, δόθηκαν επίσης στοιχεία για τις δύο διοργανώσεις Νέων που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο και στις οποίες η ΚΟΕ θα συμμετάσχει με σημαντικό αριθμό αθλητών στα περισσότερα αθλήματα του αγωνιστικού προγράμματος. Πρόκειται για τους 6ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων και το 14ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων.
 
Συνοψίζοντας τον απολογισμό της συμμετοχής στους 17ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι οι πλειονότητα των στόχων που τέθηκαν για τους αγώνες έχουν επιτευχθεί γεγονός που αφήνει ικανοποιημένη την Ολυμπιακή Επιτροπή : «Η Κυπριακή Αποστολή του Σαν Μαρίνο πέτυχε απόλυτα, τόσο στον αγωνιστικό όσο και στον οργανωτικό τομέα και μπορούμε να ισχυριστούμε χωρίς ενδοιασμό ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή, στον αθλητισμό τουλάχιστον, είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με ικανότητες, γνώσεις, εμπειρίες και δυνατότητες. Μπορούμε στους δύο τομείς (αγωνιστικό και οργανωτικό) να σταθούμε ισάξια και ισότιμα με οποιανδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα».
 
Η ΚΟΕ δηλώνει ικανοποιημένη στην επίτευξη των στόχων που αφορούν στην οργάνωση της αποστολής, την συμπεριφορά των μελών της αποστολής κατά την παραμονή τους στο Σαν Μαρίνο, την διαπίστωση του αθλητικού επιπέδου του σημαντικού αριθμού αθλημάτων που εκπροσωπήθηκαν στους αγώνες, και τη δυνατότητα που δόθηκε  σε νέα και ταλαντούχα παιδιά από όλα τα αθλήματα να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ προέβη και στον αναλυτικό αγωνιστικό απολογισμό ανά άθλημα και σημείωσε σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα στον τελικό πίνακα μεταλλίων : «Είχαμε θέσει ως έναν από τους στόχους την κατάληψη της πρώτης θέσης. Ο στόχος αυτός παρόλο που ήταν εφικτός δεν επιτεύχθηκε. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με την άνοδο του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας θα έπρεπε να μας ευνοήσουν οι συγκυρίες κάτι το οποίο δε συνέβη. Αυτά όμως συμβαίνουν στον αθλητισμό και δεν μας στενοχωρεί. Αυτό δε, δεν μειώνει καθόλου την απόλυτη επιτυχία της συμμετοχής μας.»
 
Η Κυπριακή αποστολή (αγωνιστική) αποτελείτο από 197 άτομα εκ των οποίων οι 142 αθλητές και αθλήτριες. Το πρόγραμμα των Αγώνων περιελάμβανε δώδεκα αθλήματα (Στίβος, Κολύμβηση, Καλαθόσφαιρα, Πετόσφαιρα, Beach Volley, Τζούντο, Ποδηλασία, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Σκοποβολή, Αντισφαίριση, Τοξοβολία και Μπόουλς). Η Κύπρος συμμετείχε σε όλα τα αθλήματα εκτός από το Μπόουλς. Συνολικά κατακτήσαμε: 30 χρυσά, 35 αργυρά και 9 χάλκινα μετάλλια και καταλαμβάνοντας τη 2η θέση στον πίνακα των μεταλλίων.
 
Από τους 142 αθλητές που συμμετείχαν οι 127 κατέκτησαν μετάλλιο. Αυτό αναλογεί στο 78% των αθλητών που πήραν μέρος στους αγώνες ενώ και η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων ήταν μεταξύ των θέσεων 4-6. Το γεγονός ότι κατακτήθηκαν μετάλλια σε όλα τα αθλήματα και μάλιστα στα 8 (οκτώ) απ' αυτά χρυσά, αποδεικνύει ότι ο Κυπριακός Αθλητισμός βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο γενικά.
 
Ντίνος Μιχαηλίδης : «Προγραμματισμός και οργάνωση θα σπρώξουν τον Κυπριακό αθλητισμό μπροστά»
Αναλύοντας τα αποτελέσματα αυτά ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης κάλεσε τον αθλητικό κόσμο της Κύπρου να κοιτάξει με θετικό βλέμμα το μέλλον : «Το μόνο που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αποφύγουμε είναι τη νοοτροπία κακομοιριάς και μιζέριας που μας διακατέχει. Πρέπει να καταπολεμήσουμε το φθόνο και την εσωστρέφεια ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε σωστά και ομαδικά τις δύο συνιστάμενες επιτυχίες του Αθλητισμού. Το προγραμματισμό και την οργάνωση».
 
Η Αρχηγός αποστολής Όλγα Πιπερίδου επισήμανε τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κύρια σε Οργανωτικό Επίπεδο, μία τόσο μεγάλη αποστολή η οποία αναγκάστηκε να διαμένει σε τέσσερα διαφορετικά ξενοδοχεία. «Θεωρώ ότι χάρη στην πού καλή δουλειά της διοικητικής ομάδας καθώς και των Υπεύθυνων Συνοδών των ομάδων καταφέραμε να πετύχουμε ένα ομαδικό κλίμα και μία πολύ καλή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ όλων των μελών της Κυπριακής Αποστολής» σημείωσε η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ συνεχάρη θερμά τους αθλητές για τις προσπάθειες και τις επιτυχίες τους, και τους υπεύθυνους συνοδούς των έντεκα ομάδων, τους Συνοδούς, τους Προπονητές, τον Ιατρό, τους Φυσιοθεραπευτές και το τεχνικό προσωπικό. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς τις Ομοσπονδίες που έλαβαν μέρος του ΑΜΚΕ για την άψογη συνεργασία, και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για τη συμβολή του μέσω του Προγράμματος Υψηλού Αθλητισμού για την προετοιμασία  των αθλητών και την παροχή κινήτρων προς τους αθλητές. Τέλος έδωσε τα πιο θερμά συγχαρητήρια και ευχαρίστησε την Αρχηγό αποστολής Όλγα Πιπερίδου που επετέλεσε και έφερε εις πέρας άψογα την αποστολή της βοηθούμενη από τους Βοηθούς Αρχηγούς Αποστολής κ. Γιώργο Γεωργίου και Πέτρο Αρέστη και το Διοικητικό Προσωπικό κ. Μαρίνο Πελαγία και κ. Λένο Παναγιώτου.
 
Στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη παραβρέθηκαν πέραν των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών, αθλητές μέλη της αποστολής.
 
6οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες Νέων 
Νασάου-Μπαχάμες 2017, 18-23 Ιουλίου (13 Αθλητές)
Οι 6οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες Νέων θα πραγματοποιηθούν στις Μπαχάμες, και συγκεκριμένα στο Νασάου που είναι η πρωτεύουσα του συμπλέγματος των 700 περίπου νησιών που ανήκουν στις Μπαχάμες. Στους αγώνες έχουν δηλώσει συμμετοχή οι 70 χώρες τις Κοινοπολιτείας και οι αθλητές που θα λάβουν μέρος θα είναι ηλικίας 14-18 ετών και ο αριθμός τους θα φτάσει τους 1300.
 
Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα αθλήματα που είναι : Στίβος, Κολύμβηση, Beach Soccer, Πυγμαχία, Ποδηλασία Δρόμου, Τζούντο, Ράγκμπι 7, Αντισφαίριση και Beach Volley. To Beach Volley, το Beach Soccer και το Τζούντο περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα των αγώνων.
 
Η Κυπριακή αποστολή θα αναχωρήσει στις 16 Ιουλίου, και μέσω Λονδίνου θα μεταβεί στις Μπαχάμες. Η Κύπρος θα συμμετάσχει στους αγώνες με 13 αθλητές και αθλήτριες σε έξι από τα εννέα αθλήματα: Αντισφαίριση 2, Κολύμβηση 2, Τζούντο 2, Πυγμαχία 1, Στίβος 4 και Beach Volley 2. Η αποστολή θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 25 Ιουλίου.
 
14ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων
Γκιόρ 2017 – Ουγγαρία 23-29 Ιουλίου (15 Αθλητές)
Το 14ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων θα διεξαχθεί στο Γκιόρ της Ουγγαρίας από 23 μέχρι 29 Ιουλίου. Σε αυτό θα συμμετάσχουν με αθλητικές αποστολές οι 50 Ολυμπιακές Επιτροπές μέλη της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής και ο συνολικός αριθμός των αθλητών αναμένεται να φτάσει τις 2500 χιλιάδες. Οι αθλητές θα διαμένουν σε δύο συγκροτήματα ένα των Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και ένα σε συγκρότημα διαμερισμάτων που θα βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 500μ. μεταξύ τους.
 
Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 αθλήματα Στίβος, Καλαθόσφαιρα, Κανό Σπριντ,Ποδηλασία,Ενόργανη Γυμναστική, Χάντμπολ, Τζούντο, Κολύμβηση, Τένις και Πετόσφαιρα. 
 
Η αποστολή της Κύπρου θα αναχωρήσει στις 22 Ιουλίου και θα μεταβεί μέσω Βαρσοβίας στο Γκιόρ. Η Κύπρος θα συμμετέχει σε εφτά από τα αθλήματα του προγράμματος με 15 αθλητές που είναι : Στίβος 6 (3 άνδρες + 3 γυναίκες),  Ενόργανη Γυμναστική 1, Κανό Σπριντ (1 Άνδρας), Ποδηλασία 2 (1+1), Τζούντο 2 (1+1), Κολύμβηση 2 (1+1), και Τένις 1 (1 Άνδρας). Η αποστολή θα αναχωρήσει από το Γκιόρ στις 30 Ιουλίου και θα επιστρέψει στην Κύπρο την επόμενη μέρα.
 
Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
15 Ιουνίου 2017