17οι ΑΜΚΕ: Στις δόξες της η κυπριακή καλαθόσφαιρα, χρυσό στο αερ. τυφέκιο

Εκτύπωση
Του Αργύρη Αργυρού (απεσταλμένος ΕΑΚ στο Σαν Μαρίνο)
Φωτογραφίες: Σελήνη Αλεξία Χριστοδούλου
 
Τεράστια νίκη, που σχεδόν ισοδυναμεί με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, πέτυχε το πρωί της Πέμπτης (01/06/2017) η εθνική μας ομάδα καλαθόσφαιρας ανδρών, στους 17ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, τους οποίους διοργανώνει το Σαν Μαρίνο.
 
Τα παθιασμένα παιδιά του Παναγιώτη Γιανναρά επιβλήθηκαν με 81-71 του Μαυροβουνίου και τέθηκαν επικεφαλής του τουρνουά, αγγίζοντας ουσιαστικά το χρυσό μετάλλιο. Η απόδοση των καλαθοσφαιριστών μας ήταν εντυπωσιακή και με την ψυχή που έβγαλαν στο παρκέ, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, δεν επέτρεψαν από την πιο έμπειρη ομάδα της διοργάνωσης να τους αμφισβητήσει.
 
Από τα πρώτα λεπτά οι καλαθοσφαιριστές μας μπήκαν με αποφασιστικότητα στο παρκέ και προηγήθηκαν με 25-12 στο πρώτο δεκάλεπτο! Όμως, με την έναρξη της δεύτερης περιόδου οι Μαυροβούνιοι ήταν καταιγιστικοί και αφού εκμεταλλεύτηκαν και κάποια σφυρίγματα των διαιτητών (αντιαθλητικά φάουλ, τεχνικές ποινές), έτρεξαν σερί 0-16 και πήραν κεφάλι στο σκορ. Το επιμέρους σκορ έφτασε στο 2-22 (27-34), όμως οι διεθνείς μας δεν λύγισαν και επέστρεψαν. Αφού έκλεισαν το ημίχρονο στο ισόπαλο 38-38 και πήγαιναν σχεδόν πόντο με πόντο στο τρίτο δεκάλεπτο (56-55), στην τελευταία περίοδο ανέλαβε δράση το «μυαλό» της ομάδας, ο Ιάκωβος Παντελή. Πετυχαίνοντας τους 15 από τους 22 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο, ο Λαρνακέας γκαρντ πήρε από το χέρι την ομάδα μας στην επίθεση, με τη βοήθεια των Κινγκ, Στυλιανού, Κούνα και Σιζόπουλου, και την οδήγησαν στη μεγαλύτερη νίκη της σύγχρονης ιστορίας της εθνικής καλαθοσφαίρισης με 81-71.
 
Βέβαια, για να φτάσει στην επιτυχία δεν αρκεί καλή επιθετική βραδιά κάποιων παικτών. Όλοι όσοι αγωνίστηκαν ήταν λιοντάρια στην άμυνα, εφάρμοσαν εξαιρετικά την άμυνα ζώνης και φρόντισαν στα κρίσιμα σημεία να έχουν καθαρό μυαλό και ομαδικότητα. «Τα παιδιά έκαναν κατάθεση ψυχής μέσα στο γήπεδο. Το πίστεψαν, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, αφού κανένας δεν μας έδινε τύχη στον αγώνα, ούτε για το χρυσό μετάλλιο. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για το μεγάλο παιχνίδι που έκαναν, όμως το τουρνουά δεν τελείωσε ακόμα. Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Ανδόρα, μια ομάδα που παίζει ισπανικό μπάσκετ, αφού τρέχουν, σουτάρουν, και χρειάζεται προσοχή», ήταν κάποια από τα λόγια του ομοσπονδιακού μας προπονητή Παναγιώτη Γιανναρά.
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο γήπεδο βρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία της ΚΟΕ, ο αντιπρόεδρος του ΚΟΑ, ο γενικός διευθυντής της ΟΠΑΠ Κύπρου, αλλά και τα κορίτσια της πετόσφαιρας, τα οποία με τα κορίτσια της καλαθόσφαιρας, ζέσταναν την εξέδρα με τις φωνές τους και την παρότρυνση στους καλαθοσφαιριστές. Στο τέλος του αγώνα, δε, μπήκαν σχεδόν όλοι μέσα στο γήπεδο και πανηγύρισαν μαζί με τους αθλητές μας, την τεράστια αυτή νίκη, που μας φέρνει αγκαλιά με το χρυσό μετάλλιο, αφού κερδίσαμε στη σειρά τους τρεις κύριους αντιπάλους μας (Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο).
 
Πάντως, οι Μαυροβούνιοι δεν μπορούσαν να το πιστέψουν αυτό που συνέβη και ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι παραμιλούσαν για την ήττα της ομάδας τους, από μια ομάδα με χαμηλότερο επίπεδο από το δικό τους. Μας αράδιασαν μία σωρό ονόματα που παίζουν σε μεγάλες ομάδες και μας ρωτούσαν οι δικοί μας παίκτες τι εντυπωσιακό έχουν κάνει με τις ομάδες τους...
 
Δεκάλεπτα: 25-12, 38-38, 56-55, 81-71.
ΚΥΠΡΟΣ (Γιανναράς): Λοϊζίδης, Κινγκ 19, Πιττάκας, Σιζόπουλος 12 (2), Κούνας 13 (3), Κορωνίδης, Μαντοβάνι, Θεοχαρίδης, Κουμής, Παντελή 22 (2), Στυλιανού 15 (5).
 
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ
Άνετα οι γυναίκες
Αφού την Τετάρτη (31/05) ξεμπέρδεψαν με τον πιο δύσκολό τους αντίπαλο, το Λουξεμβούργο, τα κορίτσια της εθνικής πετόσφαιρας, φρόντισαν την Πέμπτη να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά και να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Οι αθλήτριες του Πέτρου Πατσιά χρειάστηκαν μόλις 62 λεπτά για να υποτάξουν το Λίχτενσταϊν με 3-0 και να διατηρήσουν την πρωτιά στο τουρνουά.
Τα σετ: 25-8, 25-16, 25-13.
ΚΥΠΡΟΣ (Πατσιάς): Χατζηχριστοδούλου, Μανίταρου, Χουντίμα, Ιωάννου, Χαραλάμπους, Χατζηκωνσταντά, Ιορδάνου, Ι. Λεωνίδου, Ζακχαίου, Ζεμπίλα. Λίμπερο: Δαυίδ, Εβ. Λεωνίδου.
 
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Χρυσό και χάλκινο στο αεροβόλο τυφέκιο
Ιδανικά ξεκίνησε η μέρα στη σκοποβολή, όπως δηλαδή έκλεισε η προηγούμενη. Μετά το χρυσό της 13χρονης Παναγιώτας Χαραλάμπους στο αεροβόλο πιστόλι, ήταν η σειρά του 16χρονου Αλέξανδρου Χριστοφόρου να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, στο αεροβόλο τυφέκιο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι οι νεαρότεροι αθλητές μας της σκοποβολής, δείχνουν πως αυτό το άθλημα παραμένει στο DNA του Κύπριου αθλητή! Ακόμα κάτι εντυπωσιακό είναι πως παρέα με τον Χριστοφόρου, αγωνίστηκε την Πέμπτη (1/6/17) ο γηραιότερος της αποστολής μας, ο 62χρονος Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος συνόδευσε τον μικρό στο βάθρο από την τρίτη θέση.
 
Όπως καταλάβατε η Κύπρος κέρδισε ένα χρυσό και ένα χάλκινο στο αεροβόλο τυφέκιο ανδρών. Ο νεαρός Αλέξανδρος Χριστοφόρου (γεννημένος στις 8/7/2001) μπήκε στον τελικό του αγωνίσματος ως 4ος με 602,5 βαθμούς, ενώ ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (7/8/1955) πέρασε ως 7ος. Στον τελικό, οι δύο αθλητές μας διατήρησαν ψυχραιμία και συγκέντρωση, ανταγωνιζόμενοι πολύ σκληρά με τους Λουξεμβούργιους αθλητές. Ο μικρός μπήκε από την αρχή επικεφαλής και κατάφερε να παραμείνει εκεί μέχρι τέλους, συγκεντρώνοντας με 240,1 βαθμούς. Ο Κωνσταντίνου μέχρι τον προτελευταίο γύρο ήταν δεύτερος και έχασε το αργυρό μετάλλιο, για μόλις 0,1 βαθμό, αφού συγκέντρωσε 218,1 και ο Λουξεμβούργιος 218,2!