Πραγματοποιήθηκε στην Μπούντβα η Γενική Συνέλευση των ΑΜΚΕ

Εκτύπωση

Την ΚΟΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας

Το πρωί της Δευτέρας (27/05) πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου η τακτική γενική συνέλευση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που ήταν και εκλογική. Την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας.

Βάση καταστατικού, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της επόμενης διοργανώτριας χώρας, που είναι η Ανδόρα, αναλαμβάνει το πόστο του προέδρου, με τον κ. Jaume Marti Mandico να αναλαμβάνει την ευθύνη. Γενικός γραμματέας των ΑΜΚΕ εξελέγη ο κ. Marc Theisen από το Λουξεμβούργο και πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής ο κ. Jan Louis από το Μονακό.

Ορίστηκαν επίσημα οι διοργανωτές του 2021 και 2023 που είναι η Ανδόρα και η Μάλτα, με τις Ολυμπιακές Επιτροπές των δύο χωρών να προχωρούν και στην πρώτη παρουσίαση των Αγώνων, με αναφορές στους αθλητικούς τους χώρους και το προτεινόμενο πρόγραμμα των Αγώνων.

Σημαντική εξέλιξη στη Γενική Συνέλευση ήταν η απόρριψη του αιτήματος του Βατικανού και των Νησιών Φαρόε να συμμετάσχουν υπό την ιδιότητα του παρατηρητή στους ΑΜΚΕ. Η θέση της Κύπρου και η οποία υιοθετήθηκε από τη Γ.Σ., είναι πως από τη στιγμή που δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στους ΑΜΚΕ, αφού δεν διαθέτουν Ολυμπιακές Επιτροπής αναγνωρισμένες από τη ΔΟΕ, τότε δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν. Οι περιπτώσεις τους θα επανεξεταστούν στο μέλλον.

Όσον αφορά τους ΑΜΚΕ του 2019 στο Μαυροβούνιο, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι οι Αγώνες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιπέδου της διοργάνωσης.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών αθλητισμού ή εκπροσώπων τους και των προέδρων των Ολυμπιακών Επιτροπών των εννιά χωρών, με βασικό θέμα το μέλλον των Αγώνων. Η κυπριακή θέση είναι πως οι Αγώνες πρέπει να ενδυναμωθούν και να υπάρξει οικονομική ενίσχυση από τα κράτη. Τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
27 Μαΐου 2019