Ντίνος Μιχαηλίδης: «Οι αθλητές μας να περάσουν στα σχολεία τους όσα θα βιώσουν στο Μπουένος Άιρες»

Εκτύπωση

Συνέντευξη του πρόεδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων

Του απεσταλμένου της ΕΑΚ Φρίξου Κυριάκου

Υπό την στήριξη του πρόεδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ντίνου Μιχαηλίδη οι έξι αθλητές μας ετοιμάζονται να ριχθούν στο αγωνιστικό μέρος του των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων του Μπουένος Άιρες.

Ο κ Μιχαηλίδης παρευρέθηκε το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου στο olympism in action forum στο οποίο έδωσαν το παρών τους εκατοντάδες πρωτοκλασάτα στελέχη του αθλητισμού από πολλές χώρες, πολιτικοί και εκπρόσωποι των χορηγών της ΔΟΕ. Παράλληλα, θα παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των έξι κύπριων αθλητών.

Επί της ευκαιρίες, ο πρόεδρος της ΚΟΕ παρέθεσε συνέντευξη στον απεσταλμένο της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου και μίλησε με ρεαλισμό όσον αφορά στις προσδοκίες που υπάρχουν για τους αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης ανέλυσε το γενικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει στους νεαρούς αθλητές η ΔΟΕ, τονίζοντας πως «Το γενικό πνεύμα αυτού του φόρουμ και όλες οι συζητήσεις που γίνονται έχουν βασική αρχή αυτό τον τίτλο: Πως ο αθλητισμός θα μπορέσει να βοηθήσει τον κόσμο και την κοινωνία».

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρόεδρου της ΚΟΕ:

Για την παρουσία του στο διήμερο forum olympism in action ανέφερε:
«Έχει σχέση με την συμβολή του ολυμπισμού στην κοινωνία. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στο αγωνιστικό, αλλά στο πως μέσα μέσα από την αθλητισμό θα καλυτερεύσει ο κόσμος. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με όλα τα άλλα κοινωνικά φαινόμενα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Λέχθηκαν ωραία και σοβαρά πράγματα, όπως το ότι ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να χρησιμοποιηθεί και ως ανθρώπινο δικαίωμα και να βελτιώσει τον κόσμο. Το γενικό πνεύμα αυτού του φόρουμ και όλες οι συζητήσεις που γίνονται έχουν βασική αρχή αυτό τον τίτλο: Πως ο αθλητισμός θα μπορέσει να βοηθήσει τον κόσμο και την κοινωνία».

Ξεφεύγει κάπως από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι αυτή η Ολυμπιάδα;
«Αυτό γίνεται μέσω του αγωνιστικού μέρους, διότι όταν μέσα από τον αθλητισμό βιώνεις αξίες αρχές, την επικοινωνία, τις κουλτούρες και τις μη διακρίσεις, ασφαλώς βελτιώνει τον κόσμο. Αυτό είναι το θέμα και αυτή είναι η αρχή που έχει ο Ολυμπισμός. Και εμείς στην Κύπρο αυτό πρέπει να το καταλάβουμε γιατί μείναμε στην θεωρεία. Μιλάμε φυσικά για αρχές, αξίες και συμβολή στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού, πολύ καλύτερα από τους ξένους αλλά η διαφορά είναι ότι οι ξένοι εφαρμόζουν κάποια πράγματα ενώ εμείς στην Κύπρο μείναμε στην θεωρία. Εμείς στην Κύπρο μείναμε στην θεωρεία. Χρειάζεται ακόμα λίγος καιρός, προσπαθούμε όμως και νομίζω είμαστε σε καλό στάδιο».

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τι περιμένει η ΚΟΕ από τις κυπριακές συμμετοχές;
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα ο αθλητισμός μας αυτή την περίοδο είναι σε φάση ανάπτυξης. Κάποια ταλέντα έκαναν το επόμενο βήμα, έφτασαν πιο ψηλά. Τώρα έρχεται η νέα γενιά. Η νέα γενιά που είναι αυτή την στιγμή εδώ δεν είναι έτοιμη. Άλλωστε έχουμε μόνο έξι αθλητές. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είμαστε από τις πιο μικρές αποστολές. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτε, είναι νεαροί . Θα αποκτήσουν κάποιες εμπειρίες αν έρθει κάτι καλό να έρθει, αλλά δεν νομίζω για να είμαι ειλικρινής. Είναι η εμπειρία της συμμετοχής, η Κύπρος να φανεί και εδώ, μας υπολογίζουν όπως βλέπεις και οι ξένοι και όλοι. Έχουμε το καλό μας όνομα μέσα από τους κοινοπολιτειακούς, ακουγόμαστε, όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να μην περιμένουμε θαύματα».

Στο αγωνιστικό μέρος προσπαθούν να δημιουργήσουν μια διοργάνωση Νέων στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων;
«Προσπαθήσουν να την κρατήσουν λίγο μακριά, δεν θέλουν κανονική Ολυμπιάδα για να μην βάλουν την πίεση στα παιδιά ότι είναι ολυμπιονίκες. Γι’ αυτό κάνουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις, το πάρτι στο Ολυμπιακό χωριό που έγινε χθες, τα φόρουμ που παρακολουθούν τα παιδιά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων έχουν δημιουργηθεί σαν εκπαίδευση για να βιώσουν αξίες και αρχές και να τις περάσουν στην κοινωνία. Εμάς αυτοί οι έξι αθλητές που βρίσκονται εδώ η προοπτική είναι όταν επιστρέψουν στην Κύπρο να μεταδώσουν στους φίλους τους, στα σχολεία τους όσα θα βιώσουν εδώ. Αυτή είναι η ουσία».

Ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους νεαρούς αθλητές μας που δεν εξασφάλισαν την πρόκριση τους;
«Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να απογοητεύονται. Δεν γίνονται θαύματα. Εκείνος που είναι καλός πάντα αναδεικνύεται. Οι καλύτεροι έρχονται εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύω έχουμε ταλέντα στην Κύπρο, πρέπει όμως να γίνουν πάρα πολλά. Χρειαζόμαστε οργάνωση και προγραμματισμό και θέλω να καλέσω τον κόσμο αλλά και εσάς τους δημοσιογράφους να έρθει πιο κοντά στα άλλα αθλήματα διότι υπάρχει κι’ άλλη διέξοδος και υπάρχει και ταλέντο».