6ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο «Pierre de Coubertin»

Εκτύπωση

Πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, το 6ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο Pierre de Coubertin το οποίο διοργάνωσε η Επιτροπή της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Θέμα  του φετινού Συνεδρίου ήταν «Η συμβολή της Ολυμπιακής Ιδεολογίας στη διαμόρφωση υγιούς κοινωνίας». Το τελετουργικό της έναρξης του συνεδρίου περιλάμβανε την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της ΕΟΑΚ κ. Ντίνο Μιχαηλίδη και τον Πρόεδρο του ΚΟΑ Κλεάνθη Γεωργιάδη.

To πρόγραμμα του συνεδρίου παρουσίασε η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της Εφορείας της ΕΟΑΚ κα Κάλλη Χατζηιωσήφ.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής. Στο χαιρετισμό του απευθυνόμενος στους 150 μαθητές που συμμετείχαν και τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν, σημείωσε ότι, το Υπουργείο αξιοποιεί ιδιαίτερα τον αθλητισμό, για να περάσουν μέσα από αυτόν τα μηνύματα του Ολυμπισμού.

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου σημείωσε και τα ακόλουθα : «Το Σχολείο δεν ολοκληρώνει την αποστολή του, παρέχοντας γνώσεις και δεξιότητες. Θέλουμε να δώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία στους μαθητές που θα τους κάνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Θέλουμε να τους εμφυσήσουμε αρχές και αξίες όπως αυτές του Ολυμπισμού.

Θέλουμε νέους με λόγο και άποψη, ισχυρούς και ενεργούς πολίτες του αύριο. Να κάνουν βίωμα τους την ευγενή άμιλλα, την ανοχή, τον σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση. Να έχουν ήθος και να ζουν με αξιοπρέπεια».

Στο συνέδριο συμμετείχαν μαθητές από έξι Λύκεια της Κύπρου, το Λύκειο Αραδίππου (Λάρνακα), Λύκειο Λινόπετρας (Λεμεσός), Λύκειο «Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄» (Πάφος), Λύκειο Αρχαγγέλου “Απόστολος Μάρκος” (Λευκωσία), Λύκειο Κοκκινοχωρίων (Αμμόχωστος) και Λύκειο Ιδαλίου (Λευκωσία).

Ευχάριστες ήταν οι εντυπώσεις που άφησαν η ευρηματικότητα και η ευρύτητα των προσεγγίσεων του θέματος του συνεδρίου από τους μαθητές.

Οι μαθητές συνέδεσαν την Ολυμπιακή ιδεολογία με θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τη σημερινή κοινωνία όπως η βία στον αθλητισμό, η αντίθεση ειρήνης-πολέμου, τα φαινόμενα ρατσισμού, ενώ παρουσιάστηκαν οι αρχές και αξίες του Ολυμπισμού. Παρουσιάστηκε επίσης έρευνα του Λυκείου Ιδαλίου, σε σχέση με το πόσο και πως ασκούνται οι μαθητές του Λυκείου.

Οι παρουσιάσεις περιλάμβαναν γραπτά κείμενα, ποίηση, χορό, μουσική, τραγούδι και θεατρικές πράξεις, που συνοδεύονταν με την ενεργό συμμετοχή όσων παρευρίσκονταν κατά τις εργασίες του συνεδρίου.

Οι παρουσιάσεις, οι εισηγήσεις και τα πορίσματα του συνεδρίου θα εκδοθούν όπως κάθε χρόνο σε αναμνηστικό λεύκωμα και θα σταλούν στους συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκε επίσης δίπλωμα συμμετοχής.

Αποκαλυπτήρια «Πλάκας Ολυμπιονικών»

Του συνεδρίου προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της Πλάκας Ολυμπιονικών από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, στην είσοδο του Ολυμπιακού Μεγάρου. Σε αυτήν αναγράφονται τα ονόματα όλων των Κυπρίων Ολυμπιονικών που κατέλαβαν μέχρι και την όγδοη θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα ονόματα τους βρίσκονται σε τρεις στήλες που αφορούν στις συμμετοχές στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με πρώτο τον Ηρακλείδη εκ Σαλαμίνας (144η Ολυμπιάδα, 204 π.χ.), στις συμμετοχές Κυπρίων αθλητών που αγωνίστηκαν με την Ελλάδα από το 1896-1976 (με πρώτο τον χρυσό Ολυμπιονίκη Ιωάννη Φραγκούδη το 1896), και στις συμμετοχές με την Κύπρο από το 1980 μέχρι σήμερα, όπου ξεχωρίζει η παρουσία του Παύλου Κοντίδη με το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο Λονδίνο το 2012.

Τιμήθηκε ο Ραλίστας Ρομάν Σταρίκοβιτς

Στο συνέδριο τιμήθηκε επίσης από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Ρομάν Σταρίκοβιτς, ο οποίος συμμετέχοντας με την Κυπριακή σημαία, και με συνοδηγό τον Ολλανδό Μπερτ Χέσκες, έλαβε μέρος στο Ράλι Ντακάρ, το κύριο μέρος του οποίου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ρώσος οδηγός με την κυπριακή υπηκοότητα έγινε ο πρώτος Κύπριος έλαβε μέρος μέρος και τερμάτισε στο πιο φημισμένο Ράλι στον κόσμο (45η θέση στην κατηγορία Αυτοκινήτων). Τον Σταρίκοβιτς τίμησε επίσης με την απονομή πλακέτας ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης.

Προβλήθηκε ταινία με την συμμετοχή του στο Ράλι Ντακάρ ενώ ο ίδιος δήλωσε περήφανος για την συμμετοχή και τον τερματισμό : «Ήταν μεγάλη η ευθύνη να ολοκληρώσω τον αγώνα. Πήρα δύναμη από τον κόσμο και στήριξη από την οικογένεια μου.

Χαίρομαι που πρόβαλα την Κύπρο στη Λατινική Αμερική», σημείσε ο Σταρίκοβιτς που συνοδευόταν από ολόκληρη την ομάδα που τον ακολουθούσε στις διαδρομές του Ράλι. Στο χώρο του Ολυμπιακού Μεγάρου υπήρχαν το αγωνιστικό αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε καθώς και τα δύο άλλα βοηθητικά που τον συνόδευαν στις Ειδικές Διαδρομές της Βολιβίας, της Παραγουάης και της Αργεντινής

«Γκολ στη ζωή» με Γιαννάκη Οκκά και Νεκτάριο Αλεξάνδρου

 Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρέστησαν και συνομίλησαν με τους μαθητές οι ποδοσφαιριστές Γιαννάκης Οκκάς και Νεκτάριος Αλεξάνδρου, ως εκπρόσωποι του Οργανισμού «Γκολ στη ζωή», τον οποίο ίδρυσαν και ανήκουν ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ.

Πρόκειται για εθελοντικό φιλανθρωπικό οργανισμό που όπως εξήγησε ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου έχει ως στόχους την οικονομική βοήθεια συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη, και την ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να εξασφαλιστούν κοινωνικά αγαθά όπως η εκπαίδευση και η ιατρική φροντίδα σε μέλη της κοινωνίας.
Από την πλευρά του ο Γιαννάκης Οκκάς απευθυνόμενος στος νέους, είπε ότι το σημαντικότερο όφελος που αποκόμισε από το ποδόσφαιρο, κάνοντας έναν απολογισμό στο τέλος της καριέρας του, ήταν η κατονόηση και η αναγνώριση της σημασίας της φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα τόσο σε συμπαίκτες του όσο και σε αντιπάλους.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/to-6o-pagkiprio-mathitiko-sinedrio-pierre-de-coubertin