Previous Next

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα: «Ανάδειξη γυναικών ως διοικητικά στελέχη στον αθλητισμό»

Εκτύπωση

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Ανάδειξη γυναικών ως διοικητικά στελέχη στον αθλητισμό» που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα Μαΐου – Νοεμβρίου 2018. Αφετηρία του προγράμματος υπήρξε η απονομή του βραβείου της ΔΟΕ «Αθλητισμός και Γυναίκα» για το 2017 για όλη την Ευρώπη στην κα Ανδρούλα Βασιλείου, βραβείο το οποίο αποδόθηκε για πρώτη φορά σε Κύπρια υποψήφια. Η κα Βασιλείου οποία επέλεξε να διαθέσει το χρηματικό βραβείο που συνόδευε τη βράβευση και ταυτόχρονα το θέμα του προγράμματος, το οποίο τελεί υπό την ευθύνη της ΚΟΕ και της Επιτροπής της «Γυναίκα και Αθλητισμός».

Στη διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Απριλίου, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης που αναφέρθηκε στις διακηρύξεις, τις ενέργειες και τα αποτελέσματα της ΔΟΕ για ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στον αθλητισμό, και ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης ο οποίος μεταξύ αλλών σημείωσε και τα εξής : «Είναι γεγονός ότι ο αθλητισμός υπήρξε ανέκαθεν αντρικό πεδίο δράσης. Σίγουρα το πρόβλημα αυτό δεν έγκειται στις ικανότητες ή τα προσόντα των γυναικών. Ως πολιτεία, όχι μόνο δεν αποκλείουμε, αλλά ενθαρρύνουμε και βασιζόμαστε στη δράση και τις ικανότητες άξιων προσοντούχων συμπολιτών μας ανδρών και γυναικών». Στη διάσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων, προέδροι και μέλη αθλητικών ομοσπονδιών, η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου, και η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Παπαμιλτιάδη.

«Είχα την τύχη το 2010 όταν υιοθετήθηκε η συνθήκη της Λισσαβώνας να είμαι η πρώτη Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα αθλητισμού. Από την πρώτη στιγμή διέκρινα ότι ο χώρος της ευρύτερης διοίκησης του αθλητισμού ήταν ανδροκρατούμενος και λάβαμε σημαντικές αποφάσεις που αργά αλλά σταθερά αλλάζουν τα δεδομένα. Ο φόβος και η προκατάληψη οδηγούν τις γυναίκες να μην διεκδικούν θέσεις. Τα στερεότυπα πρέπει να καταπολεμηθούν και με το πρόγραμμα αυτό είμαι βέβαια ότι θα συμβάλουμε προς την ορθή κατεύθυνση» σημείωσε η κα Βασιλείου η οποία κάλεσε τις γυναίκες να δηλώσουν συμμετοχή.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΟΕ «Γυναίκα και Αθλητισμός» Κάλλη Χατζηιωσήφ, η οποία έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του προγράμματος χαρακτήρισε ως καινοτόμο και πρωτοπόρο το πρόγραμμα που έχει ως στόχο την επιμόρφωση υπάρχοντος και νέου δυναμικού, την αλλαγή προσαντολισμού και πρωτίστως τη διεκδίκηση του αδιαμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών για ισοτιμία στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο Ανώτερος Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ernst & Young Κύπρου Σάκη Μωϋσέως αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις της ΔΟΕ και της ΚΟΕ, και στις δράσεις που θα ακολουθήσουν ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της ενδυνάμωσης των γυναικών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων Αθλητικών Φορέων και Οργανισμών.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η Α΄φάση (1 Μαΐου – 15 Ιουνίου) περιλαμβάνει τις παρουσιάσεις για την Κυπριακή πραγματικότητα, αλλά και ιστορικά δεδομένα που σχετίζονται με το θέμα «Γυναίκα και Αθλητισμός». Η Β΄φάση (1 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου) περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα έχουν ως αντικείμενα θέματα Διοίκησης, Οργάνωσης και Ηγεσίας, επιτόπου επισκέψεις σε αθλητικούς φορείς, εργαστήριο με θέμα την ανάλυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, όπως επίσης και των επόμενων δράσεων στους εμπλεκόμενους φορείς. Η πρόταση για την επιλογή των συμμετεχουσών περιλαμβάνει τους αθλητικούς φορείς, τα αθλητικά γραφεία πολιτικών κομμάτων και τοπικής αυτοδιοίκησης, τις 4-ετείς φοιτήτριες αθλητικών Επιστημών και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής, θα αναρτηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, www.olympic.org.cy

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
30 Απριλίου 2018