Συμμετοχή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στο πρόγραμμα “Safe Harbour Project”των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών

Εκτύπωση

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχει με την παρουσία των Λειτουργών Γιώργου Παναγίδη και Γιώργου Κορέλλη, στο πρόγραμμα Safe Harbour Project που διοργανώνεται από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές μέσω των προγραμμάτων Erasmus +. Πρόκειται για πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη δημιουργία οδηγών προστασίας σε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και ατομικά τους ίδιους τους αθλητές. Πραγματεύεται βιώματα κατά τη διάρκεια της αθλητικής σταδιοδρομίας και μετά το τέλος της, όπως π.χ. η σωματική και λεκτική παρενόχληση, ο εκφοβισμός και η απομόνωση.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025 και θα διαρκέσει δύο χρόνια, με τελικό στόχο να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι οδηγοί προστασίας που θα βοηθήσουν τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες να εξαλείψουν φαινόμενα όπως τα παραπάνω και να στηρίξουν τους αθλητές τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τέσσερις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων με την παρουσία δύο εκπροσώπων η κάθε μια.

Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις του Safe Harbour Project με την τελευταία να επικεντρώνεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας. Στο παρόν στάδιο, οι συμμετέχοντες έχουν ήδη ορίσει τον υπέυθυνο προστασίας και η πλειονότητα τους έχει ολοκληρώσει πιστοποιημένη εκπαίδευση. Δεκαέξι υπεύθυνοι προστασίας ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα IOC Certificate Safeguarding Officer in Sport ανάμεσα τους και ο Διοικητικός Λειτουργός ΚΟΕ κ. Γιώργος Παναγίδης, ενώ άλλοι τρεις παρακολούθησαν εκπαίδευση σε εθνικό επίπεδο. Οι αρμοδιότητες των υπευθύνων ή των ομάδων προστασίας συχνά περιλαμβάνουν τόσο την ανάπτυξη όσο και την υλοποίηση των πολιτικών προστασίας.

Η τελευταία διαδικτυακή συνάντηση την οποία παρακολούθησαν οι Γιώργος Παναγίδης και Γιώργος Κορέλλης, επικεντρώθηκε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο υπεύθυνος προστασίας Διοικητικός Λειτουργός Γιώργος Παναγίδης ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Σε λειτουργικό επίπεδο, υπάρχει ίση κατανομή των υπευθύνων ασφαλείας μεταξύ εκείνων που δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια των Αγώνων και εκείνων που είναι διαθέσιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι αρμοδιότητες των υπευθύνων ή των ομάδων προστασίας συχνά περιλαμβάνουν τόσο την ανάπτυξη όσο και την υλοποίηση των πολιτικών προστασίας.
- Βασικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των πολιτικών αφορούν σε περιορισμένους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, ανταγωνιστικές προτεραιότητες εντός του οργανισμού, ανεπαρκή θεσμική στήριξη ή κατανόηση, καθώς και την τάση να δίνεται προτεραιότητα στην υποστήριξη των Εθνικών Ομοσπονδιών έναντι της ανάπτυξης εσωτερικών πολιτικών.
- Για την υπέρβαση αυτών των προκλήσεων, έχουν εντοπιστεί διάφοροι υποστηρικτικοί παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στο έργο Safe Harbour, ιδίως την πρόσβαση σε καλές πρακτικές και κοινόχρηστα πρότυπα.

Η επόμενη συνάντηση που θα παρουσιαστούν τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν από το εν εξελίξει πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η ΚΟΕ απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς την χορηγική της οικογένεια, τον Διαμαντένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Πλατινένιους Χορηγούς LOGICOM και EUROBANK, το Χρυσό Χορηγό PETROLINA, τους Ασημένιους Χορηγούς MEDOCHEMIE, ALLIANZ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ, τον Χορηγό Επικοινωνίας CABLENET, τον Χορηγό Επαγγελματικών Υπηρεσιών DELOITTE, την TOYOTA Κύπρου, τον Χορηγό Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και το Ίδρυμα Α.Γ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
11 Ιουλίου 2025