46η Γενική Συνέλευση Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής Επανεκλογή Κίκη Λαζαρίδη στη θέση του Ταμία

Εκτύπωση

Νέος Πρόεδρος ο Γιάνεζ Κοσίγιαντσιτς


Πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από 24 μέχρι 25 Νοεμβρίου, η 46η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπακών Επιτροπών στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 50 Ολυμπιακών Επιτροπών που τη συγκροτούν. Την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Λόττας.

Η 46η Γενική Συνέλευση ήταν παράλληλα και εκλογική, για εκλογή Εκτελεστικού Συμβουλίου για την περίοδο 2017-21. Στις αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα, επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο στη θέση του Ταμία, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΕ Κίκης Λαζαρίδης. Νέος πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. εξελέγη ο Σλοβένος Γιάνετς Κοσίγιαντσιτς, και στη θέση του Αντιπροέδρου ο Δανός Νιλς Νάιγκαρντ. Γενικός Γραμματέας εξελέγει ο Ιταλός Ραφαέλε Πανιότζι. Τα νέα 12 Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι : οι Σπύρος Καπράλος (Ελλάδα), Ζλάτκο Μάτεσα (Κροατία), Ζαν Μισέλ Μπρουν (Γαλλία), Μπιλ Σουίνι (Μεγάλη Βρετανία), Λίνεϊ Ρουτ Χαλντορσντοτίρ (Ισλανδία), Ντάινα Γκουτζινεβισιούτε (Λιθουανία), Αντρέι Κρασνίτσκι (Πολωνία), Τζόρντι Βιζάτσκι (Σερβία), Γιόζεφ Λίμπα (Σλοβακία), Αλεχάντρο Μπλάνκο (Ισπανία), Χασάν Αράτ (Τουρκία) και Πέτερ Μένελ (Αυστρία).

Της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ο.Ε., προηγήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΑΜΚΕ, στην οποία την ΚΟΕ εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια Όλγα Πιπερίδου. Σε αυτήν, έγιναν εισηγήσεις από την πλευρά της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως επίσης και από της αντίστοιχης του Μονακό, για τροποποιήσεις του καταστατικού, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Γενική Συνέλευση που θα γίνει τον προσεχή Μάιο.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 46ης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ο.Ε. δόθηκε έμφαση στην παρουσίαση της προόδου των προετοιμασιών για την διοργάνωση των 2ων Πανευρωπαϊκών αγώνων που θα γίνουν στο Μινσκ το 2019, παρουσιάστηκε η πρόοδος για τη διοργάνωση των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι το 2024 (Θερινών και Χειμερινών) και οι αναφορές για τα Ευρωπαϊκά Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων που έγιναν φέτος (Ερζουρούμ 2017 και Γκιόρ 2017) όπως επίσης και αυτά που θα ακολοθήσουν (Σαράγιεβο 2019 και Μπακού 2019).

Η Γενική Συνέλευση ύστερα από ψηφοφορία αποφάσισε όπως το βραβείο «Πιότρ Νουρόφκσι», που απονέμεται στον καλύτερο νέο αθλητή, δοθεί στην Ιταλίδα αθλήτρια της Ποδηλασίας Λετίσια Πατερνόστερ. Δόθηκαν επίσης τα βραβεία «EOC Olympic Laurel Awards».