29η Σύνοδος Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου

Εκτύπωση

«Γιατί ο Ολυμπισμός (Αθλητισμός) πρέπει να αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα»


Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου, διοργανώνει την 29η Ετήσια Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο. Το κύριο θέμα της φετινής Συνόδου της ΕΟΑΚ είναι «Γιατί ο Ολυμπισμός (Αθλητισμός) πρέπει να αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα» και οι εργασίες της θα αρχίσουν στις 09.00 π.μ.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Συνόδου, ο Πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκαθίδρυσης, τους σκοπούς και τους στόχους της ΕΟΑΚ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του Αθλητισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες σημειώνοντας τα ακόλουθα : «Η άσκηση και ο αθλητισμός αποτελεί, πλέον για τη σύγχρονη κοινωνία αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Δικαίωμα που πρέπει να επωφελείται κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα κοινωνικού επιπέδου, θρησκείας ή εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην εποχή μας, όπου επικρατούν καταστάσεις που προκαλούν δυστυχία, όπως η προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και οι πολεμικές συρράξεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Ακριβώς, με αυτά τα θέματα θα ασχοληθεί η 29η Σύνοδος της Ε.Ο.Α.Κ. Καταξιωμένοι και εξειδικευμένοι καθηγητές θα αναλύσουν τις απόψεις και προβληματισμούς τους, και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε  σε συμπεράσματα τα οποία πιθανόν να μας φανούν χρήσιμα».

Η σύνοδος θα ξεκινήσει με τον Ολυμπιακό Ύμνο από την Μουσικό Ειρήνη Κακογιάννη και ύστερα από το καλωσόρισμα του Προέδρου της ΚΟΕ Ντίνου Μιχαηλίδη, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής, ο Επίτιμος Κοσμήτορας της ΔΟΑ Δρ Κώστας Γεωργιάδης, και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Ομιλητές στη Σύνοδο θα είναι ο Επίτιμος Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Δρ. Κώστας Γεωργιάδης που θα αναπτύξει το θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες και Ειρήνη», η Δρ Γκέλη Αρώνη (υπεύθυνη για τη Διαχείριση, Συντονισμό και Παρακολούθηση της Εκπαίδευσης των Προσφύγων στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας), η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του Ολυμπισμού με αφορμή την προσφυγική κρίση», και η Κλινική Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Κλινικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Ανθή Λούτσιου, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Ο Ολυμπιακός Άθλος υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Κοινωνικής Συνεισφοράς».

Παρέμβαση στη Σύνοδο θα γίνει από τον Καθηγητή Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Πάνο Ραζή, που θα αναπτύξει το θέμα «Ο Ολυμπισμός ως δύναμη συνοχής της Κοινωνίας και του Πολιτισμού».

Ύστερα από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ μετά από εισήγηση της Εφορείας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου, ως οφειλόμενη τιμή σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Κύπρου, η ΚΟΕ θα απονείμει κατά τη διάρκεια της Συνόδου τιμητική διάκριση στον εκπαιδευτικό κ. Κυριάκο Νεοκλέους, για τη συνολική του προσφορά στη νεολαία, στην παιδεία, και στην κοινωνία. 

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Χαράλαμπος Πηλαβάκης, θα καταθέσει τις εντυπώσεις από τη συμμετοχή του στην 57η Σύνοδο της ΔΟΑ για νέους συμμετέχοντες. Η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13.30 μετά το μεσημέρι.

Η συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου είναι ελεύθερη για το κοινό που καλείται να συμμετάσχει. Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνεί καθημερινά από 07.30-18.00 με τα γραφεία της ΚΟΕ, στο τηλέφωνο 22449880.