37η Γενική Συνέλευση Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ενώπιον της 37ης Γενικής Συνέλευσης, παρουσιάστηκε ο απολογισμός για το 2017 και κατατέθηκαν οι προϋπολογισμοί για το 2018

Εκτύπωση

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου η 37η Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η Γενική συνέλευση άρχισε με πρώτο θέμα από την επικύρωση των Πρακτικών της περσινής Γενικής Συνέλευσης (11/11/2016). Ύστερα από εισηγήσεις για κάποιες διορθώσεις, εγκρίθηκαν τα πρακτικά, και στη συνέχεια σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης κατέθεσε την Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων 2017. Η Έκθεση Πεπραγμένων κινήθηκε σε πέντε βασικούς τομείς : α. Οικονομικά δεδομένα, β. Αγωνιστική παρουσία 2017 και Αγωνιστικές Υποχρεώσεις 2018, γ. Προγράμματα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, δ. Εσωτερικές και Διεθνείς σχέσεις και ε. Εκδηλώσεις-Βραβεύσεις.

Ντίνος Μιχαηλίδης : Σεβασμός στην αυτοτέλεια της ΚΟΕ και στο έργο της
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ ανέλυσε την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι παρά το ότι βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν το τέλος του έτους, η κρατική χορηγία που εγκρίθηκε στον προϋπολογισμό του 2017, δεν έχει ακόμη αποδεσμευτεί και ελλοχεύει ο κίνδυνος τα χρήματα αυτά να χαθούν. «Η εξέλιξη αυτή δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα στις διεθνείς συμμετοχές στη νέα χρονιά (Κονοπολιτειακούς, Μεσογειακούς) και στην ευρύτερη λειτουργία της ΚΟΕ. Εμείς θα κάνουμε το παν ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, αλλά κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ. Για το θέμα αυτό διεξήχθη συζήτηση και ζητήθηκαν εξηγήσεις που έχουν σχέση με την αποδέσμευση της κρατικής χορηγίας (Υπουργεία Παιδείας & Πολιτισμού, Οικονομικών), από τους εκπροσώπους Ομοσπονδιών Μελών της ΚΟΕ στην Γενική Συνέλευση.

Στους υπόλοιπους τομείς στο πλαίσιο της Έκθεσης Πεπραγμένων, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των αθλητικών αποστολών της ΚΟΕ, σε τέσσερις διοργανώσεις το 2017 που ήταν το 13ο Χειμερινό Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων (Ερζορούμ–Τουρκία), οι 17οι Αγώνες Μικρών Κρατών (Σαν Μαρίνο 2017), οι 6οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες Νέων (Μπαχάμες) και το 14ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων (Γκιόρ-Ουγγαρία). Παράλληλα έγινε αναφορά στις τέσσερις διοργανώσεις που θα συμμετάσχει η ΚΟΕ το 2018 και είναι οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (Πιεονγκ Τσανγκ/Νότιος Κορέα 9-25/Φεβρουαρίου), οι 21οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες (Γκόλντ Κόουστ/Αυστραλία, 4-15 Απριλίου), οι 18οι Μεσογειακοί Αγώνες (Ταραγόνα/Ισπανία, 22 Ιουνίου-1η  Ιουλίου) και οι 3οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων (Μπουένος Άιρες/Αργεντινή, 6-18 Οκτωβρίου).

Στον τομέα της Εκπαίδευσης/Επιμόρφωσης, η κύρια προσπάθεια γίνεται μέσω της δράσης της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν, η 29η Σύνοδος της Ε.Ο.Α.Κ., το 6ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο «Pierre de Coubertin”, και η Ημερίδα “Η Γυναίκα στον αθλητισμό: Καταλύτης στην επίλυση κοινωνικών προβλήμάτων” στην οποία παρέστη η Αρχηγός της ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, Τέγκλα Λορούπε. Συνεχίστηκε το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας της ΚΟΕ με επισκέψεις στο Ολυμπιακό Μέγαρο Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Παράλληλα υπήρξε συμμετοχή σε δραστηριότητες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Έγινε αναφορά στη συμμετοχή των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου στις Γενικές Συνελεύσεις και σε διεθνείς Επιτροπές ολοκλήρου του φάσματος του αθλητισμού (IOC, ANOC, EOC, CGF, ICMG, GSSE, EFPM), όπως επίσης και στην παρουσία Μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου σε σεμινάρια/συνέδρια που διοργάνωσαν οι οργανισμοί αυτοί. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το πρόσφατο συνέδριο/σεμινάριο της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) που διοργάνωσε η ΚΟΕ στην Κύπρο με θέμα το «Μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων», το οποίο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους εκπροσώπους των Ολυμπιακών Επιτροπών που συμμετείχαν σε αυτό.

Παρουσιάστηκαν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες/ενέργειες της ΚΟΕ με ιδιαίτερη αναφορά στην εκδήλωση Απόδοσης Τιμών στον Επίτιμο Πρόεδρο της ΚΟΕ Ουράνιο Ιωαννίδη, και στην βράβευση ύστερα από πρόταση της ΚΟΕ, της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου με το βραβείο της ΔΟΕ «Γυναίκα και Αθλητισμός 2017» για την Ευρώπη, τιμή η οποία αποδίδεται για πρώτη φορά σε Κύπρια υποψήφια.

Έγινε επίσης αναφορά και στις άλλες εκδηλώσεις όπως η διοργάνωση του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας, στον τομέα των βραβεύσεων όπου ξεχωριστή είναι η εκδήλωση για τους καλύτερους Έφηβους-Νεάνιδες της χρονιάς, τα βραβεία «Γλαύκος Κληρίδης», καθώς και η πρόσφατη βράβευση του Κυριάκου Νεοκλέους. Σημειώθηκαν επίσης, τα εκπαιδευτικά προπονητικά σεμινάρια που διοργανώνει η ΚΟΕ στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Olympic Solidarity”,η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΚΥΠΕ, η διοργάνωση της Queen’ s Baton Relay που πρόβαλε με εξαιρετικό τρόπο την φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της Κύπρου στις χώρες της Κοινοπολιτείας, και η τέλεση υπό την αιγίδα της ΚΟΕ των ενοποιημένων ημερίδων των Ειδικών Ολυμπιακών.

Την παρουσίαση της Έκθεσης Πεπραγμένων, ακολούθησε η  παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων για το 2016 από τον Ταμία του Εκτελεστικού Συμβουλίου κ. Δαμιανό Χατζηδαμιανού, όπως και η Έκθεση του Ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις του ίδιου έτους.  Η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης ενέκρινε τους προϋπολογισμούς για το 2018 και διόρισε τους Ελεγκτές για το έτος αυτό.