Το Βραβείο της ISOH «Δημήτριος Βικέλας» στον κ. Ανδρέα Χατζηβασιλείου

Εκτύπωση

Τον Κύπριο συγγραφέα, γυμναστή, αθλητικό παράγοντα και πρώην αθλητή, κ. Ανδρέα Χατζηβασιλείου, αποφάσισε να τιμήσει η International Society of Olympic Historians (ISOH) με το ιδιαίτερα τιμητικό «Βραβείο Δημήτριος Βικέλας». Αφορμή της βράβευσης, το συγγραφικό έργο του κ. Χατζηβασιλείου και συγκεκριμένα η τετράτομη σειρά «Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού».

Η βράβευση του κ. Ανδρέα Χατζηβασιλείου από την ISOH θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Ακαδημίας, που θα διεξαχθεί στην Κύπρο μεταξύ 12-16 Νοεμβρίου 2019. Για το σκοπό αυτό, θα βρίσκονται στην Κύπρο ο πρόεδρος της ISOH, κ. David Wallechinsky και ο Δρ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Επίτιμος Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής. Ακαδημίας.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) συγχαίρει τον κ. Ανδρέα Χατζηβασιλείου για την τιμή που έλαβε, αλλά και γενικότερα για το πολυσχιδές του έργο, στην υπηρεσία του κυπριακού αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του κ. Χατζηβασιλείου βρίσκονται στην Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη, η οποία σε μερικές εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει και επίσημα για το κοινό.

Ο κ. Ανδρέας Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1931 στην Πάνω Ζώδια. Τη δεκαετία του ’50 αναδείχθηκε παγκυπριονίκης και πανελληνιονίκης. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε ως γυμναστής σε σχολεία, υπηρέτησε στον ΚΟΑ και στην ΚΟΕ, αλλά και στην ΚΟΕΑΣ, ενώ υπήρξε και προπονητής μπάσκετ. Πολύ μεγάλο ήταν το έργο του ως προπονητής στίβου στον ΓΣΠ, αφού ανέδειξε αρκετούς σπουδαίους αθλητές. Πλούσιο είναι το συγγραφικό του έργο, το οποίο αποτελεί σήμερα οδηγό για την ιστορία του κυπριακού αθλητισμού.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
6 Αυγούστου 2019