Thursday, 15 August 2024

Ιστορική τελετή έναρξης κάτω από έντονη βροχόπτωση

Η Κύπρος μετέχει για 12η φορά στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, και με την παρέλαση κατά μήκος του Σηκουάνα και με την είσοδο της στο Στάδιο, η Team Cyprus μας έδωσε στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, δέους, και συγκίνησης.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Δήμητρα Νικολάου (Διαπιστευμένη Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

Μέσα από μια μεγαλειώδη, φαντασμαγορική και ιστορική τελετή έναρξης, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός σταδίου, και κάτω από έντονη βροχόπτωση δόθηκε το έναυσμα για την επίσημη έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, Παρίσι 2024 . Η Κύπρος μετέχει για 12η φορά στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, και με την παρέλαση κατά μήκος του Σηκουάνα και με την είσοδο της στο Στάδιο, η Team Cyprus μας έδωσε στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, δέους, και συγκίνησης.
Σημαιοφόροι οι Μίλαν Τράικοβιτς και Ελένα Κουλιτσένκο, κρατούσαν τη σημαία της Κύπρου με μεγάλη υπερηφάνεια και ύψιστη τιμή, συνοδευόμενοι από τους αθλητές και αθλήτριες Μαριλένα Μακρή, Νικόλα Αντωνίου, Σοφία Ασβεστά, Αλέξανδρο Τοφαλίδη, Ολίβια Φωτοπούλου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ και Αρχηγός Αποστολής, Γιώτης Ιωαννίδης, οι προπονητές: Αντώνης Γιαννουλάκης, Κωνσταντίνος Βογιατζάκης, Benjamin Peggs, Παναγιώτης Πετρίδης, Χρίστος Χριστοδουλίδης, Σταύρος Μιχαηλίδης και ο φυσιοθεραπευτής Νίκος Καραολής.
Από πλευράς της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής παρόντες στην Τελετή Έναρξης, ο Πρόεδρος της, Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Γραμματέας της, Ανδρέας Γεωργίου και το μέλος του Ε.Σ., ο Παύλος Γεωργιάδης.

Για δύο εβδομάδες τα βλέμματα όλης της οικουμένης και του αθλητικού κόσμου θα είναι στραμμένα στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι αλλά και στην Μασσαλία, στο Σατορού, στο Λιλ , στην Γαλλική Πολυνησία, στην Νίκαια, στο Μπορντώ, στην Λυών, στο Νάντ, στο Σεντ Ετιέν. Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εύχεται και στους 15 αθλητές και αθλήτριες της αποστολής καλή επιτυχία, με την ευχή να κατακτήσουν τους στόχους τους.

Το Παρίσι πρωτοστάτησε για ακόμη μια φορά
Το Παρίσι πρωτοστάτησε για ακόμη μια φορά -η πρώτη ήταν το 1900 όταν για πρώτη φορά εμφανίστηκαν γυναίκες στο αγωνιστικό πρόγραμμα- και πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων την τελετή έναρξης εκτός σταδίου. Συγκεκριμένα, 85 σκάφη, μετέφεραν περίπου 6.800 αθλητές και 205 εθνικές αποστολές από το Austerlitz στο Τροκαντερό, σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.
Την Τελετή Έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων-ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τη σύζυγο του.
Η πρώτη ομάδα που άνοιξε την παρέλαση ήταν η ελληνική αποστολή, ως είθισται, και την ακολούθησε η ομάδα των προσφύγων, η οποία αριθμεί 37 μέλη, και στη συνέχεια οι υπόλοιπες εθνικές αποστολές, ανάμεσα τους και η αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Έντονη βροχόπτωση
H έντονη βροχόπτωση, ωστόσο, επηρέασε την Τελετή Έναρξης, με θεατές να αποχωρούν πριν ακόμα ολοκληρωθεί η παρέλαση των εθνικών αποστολών, και δεν άφησε ανεπηρέαστους ούτε τους δημοσιογράφους ούτε τους φωτογράφους, οι οποίοι προσπαθούσαν να προστατέψουν τον εξοπλισμό τους από την βροχή. Φυσικά, υπήρχαν και οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων του Τύπου, που παρέμειναν στο Τροκαντερό, και στις εξέδρες κατά μήκος του Σηκουάνα, για να παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος την Τελετή , η οποία, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους, είναι μια εμπειρία ζωής . Οι αθλητές με την είσοδο τους στο Τροκαντερό φωτογράφιζαν αυτές τις στιγμές και ευχαριστούσαν τον κόσμο που παρέμεινε παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες για να τους υποδεχθεί.

Στιγμές από την Τελετή Έναρξης
Η Τελετή, ξεκίνησε με μια ταινία, όπου ο κωμικός Djamel Debbouze μπαίνει στο άδειο Stade de France με την Ολυμπιακή Φλόγα πριν τη δώσει στον Γάλλο θρύλο του ποδοσφαίρου, Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος κρατώντας την δάδα ξεκίνησε τη δική του πορεία σε σημεία ορόσημα του Παρισιού μέχρι να καταλήξει η Φλόγα σε έναν ακροβάτη με λευκή κουκούλα, στην πορεία της προς το Βωμό, όπου θα φωτίζει τον ουρανό της γαλλικής πρωτεύουσας .
Η Φλόγα πέρασε από τα χέρια πολλών μεγάλων αθλητών και αθλητριών που άφησαν το στίγμα τους στο αθλητικό στερέωμα παγκοσμίως, μέχρι να ανάψει στο βωμό, σε ένα αερόστατο, στον κήπο του Κεραμεικού, το οποίο θα βρίσκεται πάνω από το Παρίσι σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων.
Η παρέλαση πέρασε από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων , στον Πύργο του Άιφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Pont des Arts και Pont Neuf, και κοντά σε πολλά ιστορικά και πολιτιστικά ορόσημα του Παρισιού. Με εντυπωσιακά εφέ και τεχνικά μέσα, οι Γάλλοι έδωσαν στοιχεία από την ιστορία τους κατά τη διάρκεια του περάσματος των σκαφών και του καλλιτεχνικού μέρους της Τελετής, που περιλάμβανε αστέρες όπως η Lady Gaga, το γαλλικό συγκρότημα, οι Gojira, την τραγουδίστρια Μαρίνα Βιότι, η ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η Γαλλίδα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα , η «mezzo soprano Αξέλ Σεν Σιλέ , ο Rim'K, χορευτές καμπαρέ Μουλεν Ρουζ .
Ξεχωριστή στιγμή, η οποία έκανε τον κόσμο να γελάσει, ήταν η εμφάνιση των διάσημων Minions, ενώ δεν έλειπε και από το όλο σκηνικό και μια επίδειξη μόδας, όλο χρώμα και λάμψη.
Την Ολυμπιακή σημαία στο Τροκαντερό μετέφερε ο «ιππότης φάντασμα» και αφού την παρέδωσε έγινε ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και η σημαία υψώθηκε μπροστά στον Πύργο του Άϊφελ.
Αξιοσημείωτο, τα υψηλά μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί, και τους περίπου 45.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, ανάμεσα τους και δύο Κύπριοι με ανιχνευτικούς σκύλους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κήρυξε την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ενώ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, Τόνι Εστανγκέ, στην ομιλία του είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να καλωσορίζει τους λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, 100 χρόνια μετά την τελευταία φορά που φιλοξένησαν τους Θερινούς Αγώνες, προσθέτοντας ότι ανάμεσα σε Γαλλία και Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει μια μεγάλη ιστορία αγάπης.
Σημείωσε ότι όπως κάθε χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες, φιλοδοξούν στο να βοηθήσουν τους αγώνες να δυναμώσουν περισσότερο.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στη δική του ομιλία είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα ζήσουμε τους πιο περιεκτικούς και αστικούς αγώνες, και απευθυνόμενος προς τους αθλητές είπε: «Όταν μπαίνεις στο Χωριό συνειδητοποιείς ότι είσαι σε μέρος που ενώνει τον κόσμο. Παίζουμε όλοι με τους ίδιους κανόνες και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και δείχνουμε αλληλεγγύη. Ζήτω οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ζήτω η Γαλλία».
Ακολούθησε ο όρκος των αθλητών.

Η Τελετή Έναρξης ολοκληρώθηκε με τη διάσημη τραγουδίστρια Σελιν Ντιόν, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην σκηνή μετά την περιπέτεια της υγείας της.
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και στους χορηγούς της, τον πλατινένιο ΟΠΑΠ Κύπρου, και τους χρυσούς χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι «Team Cyprus».

Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search