Sunday, 18 August 2024

"Paris24" : Ιστιοπλοΐα - Γ. Φωτίου: «Ο Κοντίδης πρέπει να είναι πρότυπο για τους νεαρούς μας ιστιοπλόους»

«Ιστιοπλοϊκά είμαστε πιο μεγάλοι από ότι το μέγεθος της χώρας» σημειώνει η αρχηγός της ιστιοπλοϊκής ομάδας στη Μασσαλία
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Παπαδάκης Μικαέλο (Διαπιστευμένος Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

«Είναι αξιοσημείωτο ότι μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος έχει τέσσερις εκπροσώπους στους Ολυμπιακούς Αγώνες με προκρίσεις και ένα μετάλλιο. Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που θέλουν να αναπτύξουν το άθλημα. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (σ.σ. έκανε και την απονομή στον Παύλο Κοντίδη) αφού η παρουσία μας έχει εντυπωσιάσει όχι μόνο τους Κύπριους και τον κόσμο που ήταν εκεί αλλά και τους ειδήμονες της Ιστιοπλοΐας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΚΙΟ) κατά την επιστροφή από τη Μασσαλία εκεί όπου, 800 χλμ από το Παρίσι, από τις 28 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, διεξήχθη η Ολυμπιακή Regatta των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

«Με την πειθαρχία, τον επαγγελματισμό και την σκληρή δουλειά του ο Παύλος πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα για τους νέους ιστιοπλόους μας και νεαρούς αθλητές που μπαίνουν τώρα στο άθλημα και να τον έχουν ως πρότυπο» σημειώνει ο κ. Φωτίου.

Σχετικά με τις Λάππα και Μακρή που δήλωσαν ότι στο Λος Άντζελες θέλουν να μπουν στην κούρσα μεταλλίων ο κ. Φωτίου είπε: «Χρειάζονται εμπειρίες και δουλειά. Πιστεύω ότι στους επόμενους Αγώνες θα πιάσουν τον στόχο τους. εάν συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά όπως ξεκίνησαν».

Με τέσσερα μέλη στη Μασσαλία η εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ιστιοπλοΐα ήταν η μεγαλύτερη που είχε η Κύπρος από κάθε άλλο άθλημα. Η αποστολή κρίνεται ως απολύτως επιτυχημένη, όχι μόνο λόγω του μεταλλίου του Κοντίδη (τα μοναδικά μετάλλια της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες τα έχει φέρει η Ιστιοπλοΐα και ο Κοντίδης) αλλά και των άλλων παιδιών. Μαριλένα Μακρή (ILCA 6) και Νατάσα Λάππα (IQFOIL), στην 30η και 19η θέση αντίστοιχα, βελτίωσαν τη θέση τους συγκριτικά με το «Τόκυο 2020» (33η και 21η, αντίστοιχα), αφήνοντας πίσω τους περίπου το 25% του στόλου. Ακόμα και η 12η θέση του Ντένις Ταραντίν (Formula Kite) που απογοήτευσε τον ίδιο αφού οι δυνατότητές του ήταν για μετάλλιο, αποτελεί ένα από τα καλύτερα πλασαρίσματα της #TeamCyprus στο Παρίσι.

Το Ιστιοπλοϊκό μέγεθος της Κύπρου
«Επιστροφή στο σπίτι μετά από τρεις βδομάδες με αισθήματα χαράς και περηφάνειας» αναφέρει η αρχηγός της ιστιοπλοϊκής ομάδας κα Έλενα Παπάζογλου και προσθέτει: «λόγω του Παύλου αλλά και της συνεχούς παρουσίας μας σε συνέδρια της World Sailing και προσωπικά εμένα σε αγώνες ως race officer , η Κύπρος είναι γνωστή στο χώρο της ιστιοπλοΐας. Ιστιοπλοϊκά είμαστε πιο μεγάλοι από ότι το μέγεθος της χώρας».

«Ο Παύλος δεν θα ρίσκαρε για το χρυσό»
Σε ερώτηση για το πως έζησε την κούρσα μεταλλίων, είπε: «Φυσικά αγχώθηκα πάρα πολύ στη δεύτερη εκκίνηση με την ποινή που δέχτηκε ο Παύλος επειδή δεν γνώριζα τι ποινή ήταν. Ακόμα και τότε όμως μαθηματικά ήμασταν στα μετάλλια, ο Παύλος έκανε αυτό που γνώριζε για να πάρει μετάλλιο, δεν θα ρίσκαρε για το χρυσό με κίνδυνο να βγει εκτός μεταλλίων και αυτό ήταν φανερό από την κούρσα του».

Σε ερώτηση για τις οργανωτικές απαιτήσεις της αποστολής η κα Παπάζογλου σημείωσε: «Είχα κάπου 20 αρχεία να διαβάσω για θέματα κανονισμών και οργανωτικά. Είναι πολλές οι απαιτήσεις όταν έχεις τέσσερις μικρές ομάδες, διότι κάθε αθλητής/τρια έχει και τη δική του ομάδα. Τα περισσότερα θέματα που είχαν οι Γάλλοι ήταν οργανωτικά και όχι όσον αφορά την Ολυμπιακή Regatta. Το θέμα στη Regatta ήταν μόνος ο αέρας αφού ποτέ δεν ήρθε ο άνεμος Mistral που περίμεναν. Αν εξαιρέσουμε μια μέρα με 15-17 κόμβους αέρα, οι υπόλοιπες ήταν μπουνάτσες».

Σημειώνεται ότι οι εννιά από τις δέκα κούρσες μεταλλίων δεν έγιναν στην μέρα τους, λόγω άπνοιας.

«Οι αθλητές είχαν ό,τι ζήτησαν»
Τέλος, σε ερώτηση για το τι πρέπει να παρέχει η Κύπρος στους αθλητές της για να πετύχουν τους στόχους τους στο Λος Άντζελες η κα Παπάζογλου εξηγεί: «ΚΟΑ, KOE και KIO έδωσαν στους αθλητές ό,τι ζητήσαν. Ό,τι μπορούσαν να κάνουν από πλευράς προετοιμασίας και ό,τι υλικά χρειάζονταν, τα είχαν. Για το μέλλον θεωρώ ότι είναι σημαντική η προετοιμασία».

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου και στους Χρυσούς Χορηγούς Τράπεζα Κύπρου και Logicom, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της, υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι #TeamCyprus.

Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search