Monday, 19 August 2024

"Paris24" : Τελετή λήξη - Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παρισιού 2024 έσβησε, το Λος Άντζελες πήρε τη σκυτάλη

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν, πλέον, στην ιστορία.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Δήμητρα Νικολάου (Διαπιστευμένη Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παρισιού 2024 έσβησε, και οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν, πλέον, στην ιστορία. Μετά από δύο εβδομάδες αγωνιστικής δράσης και έντονων συγκινήσεων, με ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ, το Παρίσι αποχαιρέτησε στο εμβληματικό και κατάμεστο Stade de France, στο Saint-Denis, με κάθε λαμπρότητα, όπως αρμόζει στην Πόλη του Φωτός, την 33η κορυφαία διοργάνωση του κόσμου.

Μέσα στο σκοτάδι, η νέα παράσταση με τίτλο «Records», που δημιουργήθηκε από τον Thomas Jolly για την Τελετή Λήξης, ανέδειξε την σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για ολόκληρο τον κόσμο. Οι αθλητές, οι αληθινοί πρωταγωνιστές των αγώνων, συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο για να αποθεωθούν από το κοινό για τελευταία φορά.

Μετά που φώτισε την πόλη, η Φλόγα ήρθε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Για ένα δεκαπενθήμερο, από την Τελετή Έναρξης στις 26 Ιουλίου, το Καζάνι του Παρισιού 2024 φώτιζε τους Jardins des Tuileries τη μέρα και τους ουρανούς του Παρισιού τη νύχτα. Γύρω στους 200.000 ανθρώπους έκλεισαν εισιτήρια για να το δουν από κοντά και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στις αποβάθρες, τις γέφυρες και τα μπαλκόνια για να το παρακολουθήσουν να ανεβαίνει στους ουρανούς κατά το ηλιοβασίλεμα.

Αντηχώντας τον Hymne à l'amour που τραγούδησε η Céline Dion από τον Πύργο του Άιφελ κατά την Τελετή Έναρξης, ο Γάλλος καλλιτέχνης Zaho de Sagazan και η Χορωδία της Ακαδημίας Haendel-Hendrix ερμήνευσαν ένα άλλο εμβληματικό τραγούδι της Edith Piaf: Sous le ciel de Paris.

Η Τελετή Λήξης ξεκίνησε με την είσοδο του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του Προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Ακολούθως η γαλλική Σημαία μπαίνει στο Στάδιο, την οποία μεταφέρουν μέλη του γαλλικού στρατού και υψώνεται και κατά την ύψωση της προς την οροφή του Σταδίου ακούγεται ο Ύμνος της Γαλλίας, η περίφημη «Μασσαλιώτιδα», από την Orchester Divertimento του μαέστρου Ζάχια Ζιουανί.

Στη συνέχεια, άρχισε η παρέλαση των αθλητών, με την ελληνική ομάδα -σύμφωνα με την παράδοση - να μπαίνει πρώτη με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή, και ακολούθησε η είσοδος των σημαιοφόρων της Ομάδας των Προσφύγων και των 205 Ολυμπιακών αποστολών, ανάμεσα τους και η σημαιοφόρος της Κύπρου, η 15χρονη Βέρα Τουγκολούκοβα, η οποία κατέλαβε την 16η θέση συνολικά στη Ρυθμική Γυμναστική, στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, και ήταν η τελευταία αθλήτρια από την 15μελή αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, που αγωνιζόταν στην Ολυμπιάδα του Παρισιού.

Οι σημαιοφόροι παρέλασαν στη σκηνή, στο κέντρο του σταδίου, που συμβολικά αντιπροσώπευε μια επίπεδη σφαίρα. Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι αθλητές και συνοδοί, που έφτασαν γύρω στους 9.000, εισήλθαν με τη σειρά τους στο στάδιο και παρέλασαν μπροστά από περίπου 71.500 θεατές, ως οι πρωταγωνιστές σε αυτή την εορταστική στιγμή, δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό.
Μετά την ολοκλήρωση της εισόδου των αθλητών από όλες τις Ολυμπιακές αποστολές και το άκουσμα εμβληματικών τραγουδιών, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και ο Πρόεδρος τoυ World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, έκαναν την απονομή για τον Μαραθώνιο Γυναικών, που για πρώτη φορά διεξάγονται στην τελευταία μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες πλήρους ισοτιμίας.

Ακολούθως , παρουσιάστηκαν τα νέα μέλη της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Άλισον Φέλιξ (ΗΠΑ, Στίβος),την Κιμ Μπούι (Γερμανία, Γυμναστική), την Τζέσικα Φοξ (Αυστραλία, Κάνοε) και τον Μάρκους Ντάνιελ (Νέα Ζηλανδία, Τένις), των οποίων η θητεία λήγει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μπρίσμπεϊν 2032, και στη συνέχεια αποθεώθηκαν οι εθελοντές, οι οποίοι ανέβηκαν στην σκηνή, και οι οποίοι έδωσαν ψυχή, ενέργεια, για την επιτυχία της διοργάνωσης και προέρχεται από 150 διαφορετικές χώρες.

Οι εθελοντές δέχθηκαν τις ευχαριστίες από τα νέα μέλη της Επιτροπής Αθλητών, τα οποία έδωσαν στους εθελοντές από ένα μπουκέτο λουλούδια.
Από τους εθελοντές περάσαμε στον Γάλλο κολυμβητή, Λεόν Μαρσάν, με πέντε μετάλλια, εκ των οποίων τα τέσσερα χρυσά, να παίρνει στα χέρια του την Ολυμπιακή Φλόγα και να την μεταφέρνει από το Λούβρο στο Stade De France. Ο βωμός-αερόστατο- έσβησε, μέχρι να λάμψει εκ νέου στις 28 Αυγούστου στην έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, και μαζί του βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι το «Stade de France» «μεταφέροντας» θεατές και τηλεθεατές σε έναν άλλο κόσμο, με πρωταγωνιστή τον «χρυσό εξερευνητή», ο οποίος κατέβηκε από την οροφή του σταδίου, και ο οποίος μας ταξίδεψε στην γαλλική ιστορική κληρονομιά, ξεκινώντας από την Βαστίλη, καθώς και από πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας και βιντεοπαιχνίδια.

Στην εκεί εξερεύνησή του, η οποία ήταν και η πιο συγκινητική και ανατριχιαστική στιγμή, όταν η Ελληνική Σημαία υψώθηκε στη μέση του σταδίου προς τιμήν της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από 2800 χρόνια, υπό το άκουσμα του ελληνικού Εθνικού Ύμνου, και καρφώθηκε στο κέντρο του σταδίου για να τιμηθούν οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ελλάδας..
«Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανέφεραν.

Στο τέλος του πρώτου μέρους, και στην αρχή του δεύτερου εκτός από μια ανασκόπηση από την Τελετή Έναρξης, τη Λαμπαδηδρομία από το ταξίδι της Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στην Γαλλία, οι διοργανωτές έστησαν ένα φαντασμαγορικό σόου φως και ήχου. Από την σκηνή του σταδίου πέρασαν η Βελγίδα Αντζελ, οι Phœnix, οι Kaminsky, Air και Βάντα Vannda. Ακολούθως, την καλλιτεχνική σκυτάλη πήραν ο Ezra Koenig.

Στο τρίτο μέρος της Τελετής Λήξης, στη σκηνή ανέβηκε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Παρίσι 2024, Τόνι Εστανγκέ και έξι αθλητές που εκπροσώπησαν τις πέντε ηπείρους και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων.

Ο Τόνι Εστανγκέ, στην Ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε: : «Σε εσάς, αθλητές, τι να πω; Ξέραμε ότι θα ήσασταν λαμπροί, αλλά ήσασταν μαγικοί. Μας κάνατε χαρούμενους, μας κάνατε να νιώθουμε ζωντανοί. Εκ μέρους δισεκατομμυρίων ανθρώπων που λατρεύουν τον αθλητισμό σε όλες τις πέντε ηπείρους, σας ευχαριστώ πολύ. Θα επανενωθούμε στο Λος Άντζελες 2028 και οι αγώνες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία και να ευχαριστήσει τους εθελοντές που ενώθηκαν από διάφορες χώρες.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, στη δική του ομιλία είπε, μεταξύ άλλων, ότι παρόλες τις εντάσεις στον κόσμο, «ήρθατε εδώ για να κάνετε την Πόλη του Φωτός να λάμψει περισσότερο από ποτέ πριν».
«Οι εμφανίσεις σας ήταν καταπληκτικές. Συναγωνιστήκατε σκληρά ο ένας εναντίον τον άλλον. Κάθε αγώνας στα όρια της τελειότητας. Κάθε παράσταση πυροδότησε ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Μας δείξατε τι μεγαλείο είμαστε ικανοί εμείς οι άνθρωποι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 ήταν μια γιορτή των αθλητών και του αθλητισμού στα καλύτερά του. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν πλήρως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Ολυμπιακής Ατζέντας μας: πιο νεανικοί , πιο αστικοί, πιο περιεκτικοί, πιο βιώσιμοι. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων. Αυτοί ήταν συγκλονιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχή μέχρι το τέλος – ή τολμώ να πω: Ολυμπιακοί Αγώνες του Σηκουάνα», συμπλήρωσε. Ειδική μνεία έκανε επίσης και ο ίδιος στους εθελοντές που όλο αυτό το διάστημα βοήθησαν στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος και η υποστολή της Ολυμπιακής Σημαίας, προκειμένου να προχωρήσει το τελετουργικό με την τελετή παράδοσης – παραλαβής για το Λος Άντζελες.
Η Δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, συνοδευόμενη από τον Τόνι Εστανγκέ παρέδωσε την Ολυμπιακή Σημαία στον Τόμας Μπαχ και αυτός με τη σειρά του την παρέδωσε στην Κάρεν Μπας, τη Δήμαρχο του Λος Άντζελες, συνοδευόμενη από την Σιμόν Μπάιλς. Μετά έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου των ΗΠΑ και ακολούθησε μια επίδειξη με πτώση από την οροφή του Τομ Κρουζ, ο οποίος παρέλαβε την Ολυμπιακή Σημαία και ξεκίνησε το ταξίδι του για να την παραδώσει στο Λος Άντζελες, απ’ όπου οι Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish και Dr. Dre με τον Snoop Dogg, έδωσαν την δική τους ξεχωριστή πινελιά για να αρχίσει το ταξίδι της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από το Λος Άντζελές.

Ανάμεσα στο μουσικό ταξίδι στο Λος Άντζελες εμφανίστηκε στο στάδιο ο Λεόν Μαρσάν, κρατώντας την φλόγα, και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κήρυξε τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους αθλητές να σβήνουν την Φλόγα, καλώντας όλους να συγκεντρωθούν σε τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ και στο Λος Άντζελες.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της, τον πλατινένιο ΟΠΑΠ Κύπρου, και τους χρυσούς χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι “Team Cyprus”.

Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search