Friday, 10 January 2025

Εξαιρετικός ο αγωνιστικός απολογισμός για την κυπριακή αποστολή στο Τόκυο 2020

Μπορούσαμε για το μετάλλιο που τελικά δεν ήρθε, αλλά η πλειοψηφία των αθλητών σε καλύτερες θέσεις από το Ρίο.
Ενθαρρυντική και με προοπτικές για το μέλλον η παρουσία και των νεαρότερων αθλητών της ολυμπιακής ομάδας.

Με την εντυπωσιακή παρουσία της Ελένης Αρτυματά στην τελευταία κυπριακή συμμετοχή, ολοκληρώθηκε η αγωνιστική παρουσία της 15μελούς Ολυμπιακής ομάδας της Κύπρου που συμμετείχε στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκυο 2020». Τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν, και η συνολική παρουσία των αθλητών μας, αναδεικνύουν μια εξαιρετική αγωνιστική παρουσία γεμάτη με πολλές υψηλές θέσεις οι οποίες κατακτήθηκαν από τους πλέον έμπειρους αθλητές που τη συγκροτούσαν, αλλά και πολύ ενθαρρυντικές παρουσίες από τους νεαρότερους αθλητές που ήταν στην ομάδα.

Την καλύτερη θέση κατέλαβε ο Παύλος Κοντίδης ολοκληρώνοντας στην 4η θέση στην κατηγορία Laser της Ιστιοπλοΐας αφού βρέθηκε να διεκδικεί ακόμη και το χρυσό μετάλλιο και να τελικά μένει εκτός μεταλλίων στις δύο τελευταίες ιστιοδρομίες. Η Άντρη Ελευθερίου καταγράφεται πλέον εκ νέου ως Ολυμπιονίκης αφού όπως και το Πεκίνο κατέλαβε την 7η θέση στο Σκητ.
Επιπρόσθετα η Ολυμπιακή ομάδα κατέγραψε δύο ένατες θέσεις (Μ. Γεωργίου, Γ. Αχιλλέως), μία δέκατη (Δημήτρης Κωνσταντίνου), μία δωδέκατη (Ανδρέας Καριόλου), ενώ και οι τρεις αθλητές του Στίβου, είχαν πολύ καλή παρουσία με βάση τα φετινά δεδομένα.
Έλειψε το μετάλλιο όπως στο Λονδίνο το 2012, είχαμε όμως μια τέταρτη θέση που είναι η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών. Δεν είχαμε τους πέντε τελικούς του Ρίο το 2016 (κυρίως λόγω Στίβου), όμως οι οκτώ ψηλές θέσεις 16άδας ήταν περισσότερες από ποτέ. Επιπρόσθετα οι αθλητές των τεσσάρων εκ των έξι αθλημάτων που εκπροσωπήθηκαν τόσο στο Ρίο όσο και στο Τόκυο κατέγραψαν φέτος ψηλότερες θέσεις στην κατάταξη απ’ ότι πριν τέσσερα χρόνια. Μόνο ο Στίβος υστέρησε σε αυτή την στατιστική κατηγορία, ενώ στην Ποδηλασία ο τρόπος με τον οποίο φτάσαμε στην ακύρωση της Χριστοφόρου αδικεί την προσπάθεια της που ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν στο Ρίο.

Οι «λεπτομέρειες» δεν ήταν με το πλευρό των αθλητών μας.
Όπως και στην περίπτωση της απώλειας του μεταλλίου του Κοντίδη, έτσι και στις υπόλοιπες παρουσίες των αθλητών μας, όπου χρειάστηκε η πλάστιγγα των λεπτομερειών να γείρει προς την πλευρά των αθλητών μας για να κερδίσουν την πρόκριση, αυτό δεν έγινε σε κανένα αγώνισμα. Ο Κοντίδης έχασε το μετάλλιο για τρεις βαθμούς ποινής, η Ελευθερίου και ο Κωνσταντίνου την είσοδο στην εξάδα του τελικού της Σκοποβολής, για ένα δίσκο, και ο Γεωργίου τον τελικό στο Μονόζυγο για 67 χιλιοστά. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση του Γιώργου Αχιλλέως που μπήκε στη διαδικασία του shoot-off για τον τελικό, με έξι συνολικά αθλητές να διεκδικούν τρία εισιτήρια, και έχασε δίσκο πρώτος από όλους και αποκλείστηκε.

Αναλυτικότερα ανά άθλημα :
Ιστιοπλοϊα :
Ο Παύλος Κοντίδης στα Laser έφτασε στην πηγή και δεν ήπιε νερό. Στην 6η ιστιοδρομία ήταν πρώτος. Στην έβδομη με την ακύρωση του από τους κριτές ουσιαστικά έχασε το χρυσό μετάλλιο, και στην 10η αν και ξεκίνησε με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και τρίτο αθλητή (12 και 15 βαθμούς ποινής αντίστοιχα) η 24η θέση που κατέλαβε στην ιστιοδρομία ήταν το αποτέλεσμα που τον οδήγησε εκτός βάθρου. Η προσπάθεια που κατέβαλε στην Medal Race δεν ανέτρεψε τα δεδομένα, και είναι βέβαιο ότι χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία να τον δούμε για δεύτερη φορά στην ιστορία στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην πέμπτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες ο Ανδρέας Καριόλου πέτυχε να κατακτήσει τη ψηλότερη θέση από όλες τις προηγούμενες φορές και με τη 12η θέση που κατέλαβε στα RS:X να δείξει για άλλη μια φορά γιατί συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους στον κόσμο.
Οι δύο νεαρές ιστιοπλόες η Νατάσα Λάππα (RS:X) και η Μαριλένα Μακρή (Laser Radial) και παρουσιάστηκαν ανταγωνιστικές στην πρώτη τους συμμετοχή καταλαμβάνοντας την 21η και 33η θέση αντίστοιχα , βρέθηκαν μπροστά στην κατάταξη από αριθμό συναθλητριών τους και σίγουρα με τις εμπειρίες που απέκτησαν, έδειξαν ότι σε ένα άθλημα όπου υπάρχει η δυνατότητα πολυετούς αγωνιστικής παρουσίας, το μέλλον τους ανήκει.

Σκοποβολή :
Η κυπριακή σκοποβολή απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ανταγωνίζεται τουλάχιστον στα αγωνίσματα πυροβόλου όπλου, όλες τις παγκόσμιες δυνάμεις του αθλήματος. Οι τρεις από τους τέσσερις αθλητές που ήρθαν στο Τόκυο μπήκαν στην δεκάδα.
Η Άντρη Ελευθερίου έγινε δις Ολυμπιονίκης, αφού ύστερα από τη 7η θέση στο Πεκίνο κατέκτησε την ίδια θέση και στο Ρίο. Ένας δίσκος ακόμη (119/125), αρκούσε για να μπει στον τελικό. Ύστερα από την απουσία στο Λονδίνο, και την 15η θέση στο Ρίο, επέστρεψε και πάλι σε εμφανίσεις που μπορούσαν να την οδηγήσουν στον τελικό.
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην πέμπτη του συμμετοχή, παρά την 9η θέση που κατέλαβε, ίσως να βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ (ακόμη και από την 5η θέση του Πεκίνου) στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. Το 122/125 είναι το καλύτερο σκορ που κατέγραψε και στις πέντε συμμετοχές. Η κακή στιγμή να χάσει πρώτος ένα δίσκο στο shoot-off όταν υπήρχαν τρεις διαθέσιμες θέσεις στον τελικό ανάμεσα σε έξι αθλητές που συμμετείχαν στο αγώνισμα, τον οδήγησε εκτός τελικού και σε μία θέση που δεν αντανακλά στην όλη του παρουσία στο Τόκυο. Αποδεικτικό των λεπτομερειών στις οποίες κρίνονται οι υψηλότερες θέσεις στο αγώνισμα, το γεγονός ότι οι τρεις σκοπευτές που τελικά «επιβίωσαν» από τη διαδικασία του shoot-off, ήταν αυτοί που κατέκτησαν τελικά τα τρία μετάλλια στο αγώνισμα !!!
Στο ίδιο αγώνισμα ο Δημήτρης Κωνσταντίνου στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες έμεινε μόλις ένα δίσκο πιο κάτω από τους προαναφερθέντες. Ο προτελευταίος δίσκος που έχασε την πρώτη μέρα, σε μια εύκολη σχετικά «βάση», όπου αθλητές αυτού του επιπέδου σπάνια αστοχούν, αποδείχτηκε καθοριστικός. Είναι ακόμη ένας αθλητής που παρά την μεγάλη επιτυχία της δέκατης θέσης, δικαιωματικά μπορούσε για περισσότερα.
Τέλος ο Ανδρέας Μακρής στο Τραπ, περιορίστηκε στην 28η θέση. Τα αποτελέσματα που κατέγραψε έδειξαν αστάθεια στη συνολική απόδοση, που του στέρησαν τη δυνατότητα να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες

Στίβος :
Οι τρεις αθλητές του Στίβου κουβαλούσαν μαζί τους για το άθλημα την βαριά κληρονομιά του Ρίο, των τεσσάρων τελικών, όπως επίσης και τα δεδομένα με τα οποία έφτασαν στους αγώνες λόγω κορωνοϊού, που φαίνεται ότι επηρέασαν το άθλημα -ιδιαίτερα στη χώρα μας- περισσότερο από όλα τα άλλα. Και οι τρεις αθλητές εξασφάλισαν την πρόκριση τους πριν την εκδήλωση της πανδημίας, ενώ μετά την εκδήλωση της όταν διαφοροποιήθηκαν τα όρια και τα κριτήρια πρόκρισης δεν το κατάφερε κανένας άλλος αθλητής Στίβου.
Στο Τόκυο και οι τρεις αθλητές, η Ελένη Αρτυματά, ο Απόστολος Παρέλλης και ο Μίλαν Τραΐκοβιτς συνέτριψαν την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση. Διαθέτοντας την πολυετή εμπειρία κατάφεραν να βρεθούν στο Τόκυο στην καλύτερη φετινή τους κατάσταση και πραγματοποίησαν πολύ καλές έως εξαιρετικές εμφανίσεις. Η παρουσία όμως σε τελικό ατομικού αγωνίσματος Ολυμπιακών Αγώνων, ίσως για την περίπτωση του Στίβου, λόγω πολλών δεδομένων, να είναι δυσκολότερη από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.
Η Ελένη Αρτυματά στα 400μ. ήταν εντυπωσιακή και το γεγονός ότι ύστερα από μια 20ετή καριέρα στον αθλητισμό, στην τέταρτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποίησε την καλύτερη της εμφάνιση (13η θέση), και παράλληλα συνέτριψε το δικό της παγκύπριο ρεκόρ (50.80), τα λέει όλα.
Ο Απόστολος Παρέλλης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι αθλητής μεγάλων αγώνων αφού στον πρωινό προκριματικό της Δισκοβολίας, έριξε σχεδόν δύο μέτρα πάνω από τη φετινή του επίδοση (62.11μ.). Αν δεν είχε τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν τη φετινή χρονιά, πιθανότατα θα είχε πάρει ακόμη μια Ολυμπιακή πρόκριση στον τελικό.
Ο Μίλαν Τραϊκοβιτς στα 110μ.Εμπόδια κατέβασε πολύ τον χρόνο της καλύτερης φετινής του επίδοσης (13.59), και πέρασε και αυτός στον ημιτελικό. Εκεί το χτύπημα στο 8ο εμπόδιο του στέρησε ίσως μια πολύ καλύτερη θέση από την 23η που τελικά κατέλαβε.

Γυμναστική :
Στη Γυμναστική ο Μάριος Γεωργίου κατέκτησε την ψηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ αθλητής της Γυμναστικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν ένατος (9ος ) στο Μονόζυγο και για 0.067 βαθμούς έμεινε ως πρώτος επιλαχών εκτός τελικού. Η άτυχη παρουσία στο ένα από τα έξι αγωνίσματα (Πλάγιο Ίππο), του στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό του Σύνθετου, όπου η 50η θέση που κατέλαβε δεν είναι αντιπροσωπευτική των δυνατοτήτων του.

Κολύμβηση :
Πολύ ενθαρρυντικά για το μέλλον ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι δύο νεαροί κολυμβητές, τα αδέλφια Κάλια και Νικόλας Αντωνίου. Οι θέσεις που κατέλαβαν ήταν καλύτερες από ότι οι αντίστοιχες της Κολύμβησης στο Ρίο. Η Κάλια ήταν 27η και 29η (50μ. και 100μ. Ελεύθερο αντίστοιχα) και ο Νικόλας 40ος και 45ος (100μ. και 50μ. Ελεύθερο αντίστοιχα). Έδειξαν ότι αν συνεχίσουν με τον ίδιο επαγγελματισμό μπορούν στο μέλλον να ανεβάσουν το άθλημα σε ψηλότερες θέσεις. Και οι δύο πλησίασαν το ατομικό-παγκύπριο ρεκόρ στο ένα από τα δύο αγωνίσματα στα οποία συμμετείχαν.

Ποδηλασία :
Στο αγώνισμα της Ποδηλασίας Δρόμου η συμμετοχή της Άντρης Χριστοφόρου επηρεάστηκε από αποφάσεις των διοργανωτών, αλλά και από ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια του αγώνα, όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο άλλης ομάδας που την ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί λόγω χρονικού ορίου, λίγα χιλιόμετρα πριν το τέλος του αγώνα 137 χιλιομέτρων. Στο αγώνισμα συμμετείχαν 67 αθλήτριες και τη στιγμή που οι κριτές αποφάσισαν τον αποκλεισμό της βρισκόταν στην 53η θέση.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
Γραφείο Τύπου
6 Αυγούστου 2021

 

 

 

 

Search