Friday, 10 January 2025
Previous Next

Gold Coast 2018 (4η μέρα): Χρυσά σε Σκοποβολή και Γυμναστική

Κυπριακή υπόθεση το Σκητ γυναικών στους Κοινοπολιτειακούς, χρυσός στο Έδαφος ο Μάριος Γεωργίου - Όλη η δράση της ημέρας

Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Η Κύπρος παραμένει μια σημαντική δύναμη στο Σκητ και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Ανήμερα του Πάσχα, στους Κοινοπολιτειακούς που γίνονται στο Gold Coast της Αυστραλίας, η Άντρη Ελευθερίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Σκητ και η Παναγιώτα Ανδρέου το χάλκινο. Μαζί με τα δύο μετάλλια του Μάριου Γεωργίου στην Ενόργανη, η Κύπρος έφτασε τα τέσσερα στη διοργάνωση.

«Ήθελα το χρυσό. Αυτό είχα στο μυαλό μου. Μπήκα λίγο… κοιμισμένα στον αγώνα, όμως προσπάθησα να συγκεντρωθώ, συγκεντρώθηκα και τα κατάφερα. Ο τελικός ήταν πολύ καλός, δύσκολος. Με καλές αθλήτριες (σ.σ. η Amber Hill που πήρα το αργυρό είναι Νο7 στον κόσμο). Τόσο η Αγγλίδα όσο και η Παναγιώτα είναι πολύ καλές αθλήτριες» σημείωσε η 33χρονη σκοπεύτρια που στάθηκε στο γεγονός πως ήθελε το χρυσό και για έναν ακόμα λόγο: «είναι η τελευταία παρουσία της Σκοποβολής στους Κοινοπολιτειακούς, αφού το αγώνισμα δεν είναι στο πρόγραμμα του Μπέρμινγκχαμ για το 2022».

Είναι το τέταρτο μετάλλιο της Άντρης σε Κοινοπολιτειακούς και δεύτερο χρυσό, αφού ήταν πρώτη το 2006 στη Μελβούρνη, όπου είχε πάρει και το αργυρό στο ομαδικό, ενώ τα 2014 ήταν χάλκινη στη Γλασκόβη.

Το πιο σημαντικό μετάλλιο της καριέρας της κατέκτησε η Παναγιώτα Ανδρέου, κόρη του Αντώνη Ανδρέου ο οποίος το 1994 στη Βικτόρια του Καναδά, όταν η Παναγιώτα ήταν αγέννητη, κατέκτησε το χρυσό στους Κοινοπολιτειακούς, στο ομαδικό του Σκητ. Η Παναγιώτα έκανε ρεκόρ αγώνων στον προκριματικό με 74/75 δίσκους ξεπερνώντας το προηγούμενο που ήταν 71/75.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα του προκριματικού. Στον τελικό βγήκε ένα μεγάλο λάθος στην αρχή και ένα στο τέλος και μου κόστισε μια θέση στην τελική δυάδα. Είναι ένα πολύ σημαντικό μετάλλιο για εμένα. Δικαιώθηκαν οι κόποι τόσο οι δικοί μου όσο και του προπονητή –και πατέρα μου- Αντώνη Ανδρέου» δήλωσε η Παναγιώτα, που για τη διπλή παρουσία στο βάθρο σχολίασε: «ακούσαμε τον εθνικό μας ύμνο τόσες χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο μας και αυτό μετράει. Οι κόποι μας και το ταξίδι δεν πήγαν χαμένα».

Η Παναγιώτα μπήκε πρώτη στον τελικό με Κοινοπολιτειακό Ρεκόρ ενώ η Ελευθερίου πέρασε ως έκτη και τελευταία. H Ανδρέου ξεκίνησε με 0/2 όμως ανέκαμψε. Έμεινε στην τελική τριάδα όμως έχασε 3/6 τελευταίους δίσκους και περιορίστηκε στο χάλκινο. Η Ελευθερίου έχασε 2/4 στην αρχή, όμως ανέβηκε βαθμιαία και με 52/60 στον τελικό σημείωσε ρεκόρ αγώνων.
- Τις απονομές έκανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κοινοπολιτειακών Αγώνων κα Louise Martin.
- Ένας εκ των δύο διαιτητών του τελικού ήταν ο Κύπριος Κώστας Ξενοφώντος.

Με το δεξί ο Αχιλλέως
Με το δεξί μπήκε ο Γιώργος Αχιλλέως στον αγώνα του Σκητ. Μετά τους πρώτους 50 δίσκους είναι πρώτος με 49/50 βάζοντας πλώρα για τον τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (09/04) στις 8:45πμ, ώρα Κύπρου. Για να φτάσει ως εκεί θα πρέπει να είναι στην πρώτη 6αδα μετά και τους επόμενους 75 δίσκους, στο δεύτερος μέρος του προκριματικού, που θα γίνει το πρωί της ίδιας ημέρας. Ο Αχιλλέως έχει τέσσερα χρυσά σε Κοινοπολιτειακούς – δύο ατομικά και δύο ομαδικά- με τελευταίο στη Γλασκόβη πριν τέσσερα χρόνια. Ο Γιώργος Καζάκος είναι 12ος με 45/50 και θα πρέπει να παραμείνει σχεδόν αλάνθαστος στους επόμενους 75 δίσκους για να ελπίζει σε πρόκριση στον τελικό.

Εμπειρίες για το μέλλον
Πίσω από τις δυνατότητές τους έμεινε ο Αλέξανδρος Χριστοφόρου, που διαγωνίστηκε ξημερώματα Κυριακής (08/04), ώρα Κύπρου, στον σταθερό στόχο. Ο 17χρονος Χριστοφόρου έμεινε 16ος στον προκριματικό του αεροβόλου τουφεκιού (10μ). Όπως ο ίδιος δήλωσε, είχε τις δυνατότητες για κάτι πολύ καλύτερο, ωστόσο, επηρεασμένος από το άγχος της πρώτης συμμετοχής σε τόσο μεγάλους αγώνες, δεν ξεκίνησε καλά, χάνοντας πολύτιμος έδαφος που δεν ήταν εφικτό να καλύψει στη συνέχεια. Νικητής ο Αυστραλός Dane Sampson, αγωνιζόμενος στη γενέτειρα του Μπρίσμπεϊν.

Πρώτη μπήκε στον αγώνα η Παναγιώτα Χαραλάμπους, που ήταν κλινήρης της τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να μην είναι όσο έτοιμη ήθελε για τον προκριματικό του αεροβόλου πιστολιού (10μ), όπου έμεινε 15η, μεταξύ 25 αθλητριών και ενώ προκρίνονταν οι οκτώ πρώτες. Η 14χρονη κόρη της Φανής Θεοφάνους -ένα χρυσό και έξι συμμετοχές σε Κοινοπολιτειακούς– έκανε μεγάλη προσπάθεια και βελτιώθηκε πάρε πολύ μέσα στον αγώνα. Τα δύο πρώτα μετάλλια πήγαν στις αθλήτριες από τον Ινδία.
Τόσο ο Αλέξανδρος όσο και η Παναγιώτα ήταν οι νεαρότεροι διαγωνιζόμενοι στον σταθερό στόχο, δείχνοντας πως το μέλλον στο αγώνισμα τους ανήκει.

Τα αγωνίσματα της Σκοποβολής γίνονται στο σκοπευτήριο του Belmont που βρίσκεται στο Μπρίσμπεϊν, μία ώρα από το Gold Coast και το οποίο είχε φιλοξενήσει τους Κοινοπολιτειακούς του 1982. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη, αχανή εγκατάσταση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από Σκοπευτήρια Ολυμπιακών Αγώνων.

ΧΡΥΣΟΣ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Δεύτερο μετάλλιο για το Μάριο Γεωργίου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του Gold Coast, δεύτερο και για την Κύπρο. Αυτή τη φορά χρυσό. Μετά το χάλκινο στο Σύνθετο Ατομικό το Μ. Σάββατο (07/04) ο 20χρονος γυμναστής κέρδισε το χρυσό στο έδαφος, στον τελικό που άρχισε στις 7:30πμ, ώρα Κύπρου. Ο Γεωργίου εκτέλεσε άψογα ένα πρόγραμμα μεσαίου βαθμού δυσκολίας, μαζεύοντας 13.966 βαθμούς. Δεύτερος ο Καναδός Scott Morgan με 13.833 και τρίτος ο Σκοτσέζος Daniel Purvis με 13.733.
Είναι μόλις το τρίτο χρυσό της κυπριακής Ενόργανης στην ιστορία των Αγώνων, μετά από αυτό του Ηρόδοτου Γιωργαλλά στους Κρίκους το 2002 και του Δημήτρη Κρασιά στο μονόζυγο το 2010. Ο Γιωργαλλάς έχει και δύο χάλκινα.

Άψογο πρόγραμμα
Αγωνιζόμενος έβδομος στη σειρά από τους οκτώ φιναλίστ, ο Μάριος Γεωργίου ανέβηκε στο έδαφος υπό τις έντονες επευφημίες των συναθλητών του και άλλων μελών της κυπριακής ομάδας.

Βγάζοντας ένα άψογο πρόγραμμα, πέρασε επικεφαλής, εξασφαλίζοντας σίγουρα το αργυρό μετάλλιο, αφού εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα λάθη που έκαναν οι γυμναστές που προηγήθηκαν και οι πλείστοι ξεκίνησαν με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Αμέσως μετά τον Μάριο, όγδοος και τελευταίος αγωνίστηκε ο Max Whitlock, Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Έδαφος στο Ρίο 2016 και κάτοχος πέντε Ολυμπιακών μεταλλίων. Ο Άγγλος έκανε πρόγραμμα υψηλού βαθμού δυσκολίας, όμως με αρκετά λάθη, έμεινε χαμηλά, μόλις στην έκτη θέση. Με την ανακοίνωση του σκορ του Whitlock, ο Μάριος έπεσε στην αγκαλιά του προπονητή του Παναγιώτη Πετρίδη, την στιγμή που οι Κύπριοι στην κερκίδα πανηγύριζαν με την ψυχή τους!

Ένα δεκάλεπτο αργότερα ακολούθησε η τελετή απονομής των μεταλλίων, με τον Γεωργίου να ανεβαίνει στο βάθρο του χρυσού, έχοντας το χαρακτηριστικό του χαμόγελο συνεχώς κολλημένο στο πρόσωπο του!

Πέμπτος στους Κρίκους
Δύο ώρες, περίπου, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Έδαφος και αφού ξεκουράστηκε για λίγο, ο Μάριος Γεωργίου επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο του κλειστού σταδίου στην περιοχή Coomera της πόλης του Gold Coast για τον τελικό των Κρίκων. Σε ένα όργανο που δεν είναι το αγαπημένο του νεαρού Κύπριου γυμναστή, αγωνιζόμενος 6ος στη σειρά έκανε επίδοση 13.766, μετά από ένα πρόγραμμα με ελάχιστα λάθη, αλλά με χαμηλότερο βαθμό δυσκολίας από τους αντιπάλους του. Τελικά πλασαρίστηκε στην πολύ τιμητική 5η θέση, μένοντας μόλις 0.234 βαθμούς πίσω από το χάλκινο. Το χρυσό πήγε στον Άγγλο Courtney Tulloch με 14.833. Ο Whitlock κατέκτησε το αργυρό στον ίππο.

«Νιώθω περίεργα και χαρούμενος»
Στις δηλώσεις του στη μικτή ζώνη μετά το τέλος του δεύτερου τελικού όπου αγωνίστηκε, ο Γεωργίου μίλησε για το χρυσό μετάλλιο και την προσπάθεια στους Κρίκους.

«Δεν ήταν έκπληξη για μένα το χρυσό στο έδαφος. Έκανα το πρόγραμμα μου όπως το προγραμμάτισα και έκαναν λάθη οι άλλοι και το εκμεταλλεύτηκα. Νιώθω περίεργα αλλά και χαρούμενος. Ο Max Whitlock είναι Ολυμπιονίκης όπως και άλλοι στον αγώνα, αλλά τους κέρδισα. Ο Max είναι μεγάλο όνομα του σπορ και είμαι θαυμαστής του. Είναι θρύλος. Οι κρίκοι δεν είναι το δυνατότερο μου όργανο, προσπάθησα, έβαλα τα δυνατά μου και ήρθα 5ος. Τη Δευτέρα στους τελικούς του δίζυγου και του άλματος θα δω τι θα κάνω. Απόψε το πρόγραμμα μου έχει ξεκούραση».

Τη Δευτέρα του Πάσχα Μάριος και Ηλίας Γεωργίου θα αγωνιστούν στον τελικό του δίζυγου (8:23πμ, ώρα Κύπρου), ο Μάριος Γεωργίου με το Νεόφυτο Κυριάκου στον τελικό του άλματος (7:33πμ). Την ίδια μέρα ο Ηλίας Γεωργίου θα αγωνιστεί στον τελικό του μονόζυγου (9:49πμ).

Θετική επιστροφή της Ραμόνας
Στην επανεμφάνισή της μετά από έναν χρόνο και ενώ δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, η Ραμόνα Παπαϊωάννου πέτυχε 11.65 στα 100μ, ήταν τέταρτη στη σειρά της και πέρασε με χρόνο στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε καθώς ήταν έκτη με 11.67. Η επιστροφή στην δράση κρίνεται ως θετική.

Πολύ καλός ήταν ο Αμίν Χαντίρι στα 5.000μ, αφού τερμάτισε 10ος στον τελικό με 14:16.53 τελικός. Πέτυχε την καλύτερη φετινή επίδοση, πλησιάζοντας το ατομικό του στα τέσσερα δεύτερα.

Δεν τα πήγαν καλά Κωνσταντίνος Σταθελάκος και Αλέξανδρος Πουρσανίδης στον τελικό της Σφύρας. Έκαναν άκυρες τις δύο πρώτες βολές. O Σταθελάκος ήταν 12ος με 64.87μ – έχει 72.69μ φετινό και 75.32μ ατομικό, ενώ ο Πουρσανίδης, στη δεύτερή του εμφάνιση σε Κοινοπολιτειακούς, περιορίστηκε στο 63.86μ και στην 15η θέση – στη Γλασκόβη ήταν 10ος με 65.66μ. Η Σφύρα έφτασε στα 80.26μ με τον Άγγλο Nick Miller που σημείωσε Ρεκόρ Αγώνων.

Το πρόγραμμα του Στίβου άρχισε ξημερώματα, ώρα Κύπρου, με 20χλμ βάδην, ενώ κατόπιν η δράση μεταφέρθηκε στο 35.000 θέσεων στάδιο Carrara.

Στη μάχη Τραΐκοβιτς - Αρτυματά
Τη Δευτέρα (09/04), στις 3:20πμ, ώρα Κύπρου, ο Βασίλης Κωνσταντίνου θα αγωνιστεί στον προκριματικό του Ύψους. Το όριο πρόκρισης είναι 2.27μ. Ο Βασίλης, που ήταν 17ος στη Γλασκόβη, έχει 2.28μ φετινό.

Στις 3:44πμ, ώρα Κύπρου, η Ελένη Αρτυματά θα τρέξει στην τρίτη προκριματική σειρά των 400μ. Έχει το δεύτερο καλύτερο χρόνο στη σειρά της με το 51.61, το Παγκύπριο Ρεκόρ που σημείωσε το περασμένο καλοκαίρι. Στα ημιτελικά προκρίνονται οι 4 πρώτες και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι. Στη δεύτερη ημιτελική σειρά των 110μ με εμπόδια αγωνίζεται στις 4:37πμ, ώρα Κύπρου, ο Μίλαν Τραΐκοβιτς. Ο Μίλαν έχει την πέμπτη καλύτερη επίδοση στο αγώνισμα. Προκρίνονται οι τρεις πρώτοι και δύο χρόνοι.
Ο τελικός θα γίνει την Τρίτη (10/04). Το μεσημέρι (12:25μμ) θα αγωνιστεί στα ημιτελικά των 1.500μ η Μαριλένα Ευαγγελίδου.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Νίκη - πρόκριση για τους άντρες
Αποστόλου / Χρυσοστόμου κέρδισαν 2-0 τους Μοζαμβικανούς Acacio / Soares και τερμάτισαν στην τρίτη θέση του Γ’ Ομίλου. Το ματς ήταν συγκλονιστικό με τους Κύπριους να παίρνουν το πρώτο σετ 21-18 και το δεύτερο 21-17 , απέναντι σε μια ομάδα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί. Πλέον αναμένουν τα ματς της Δευτέρας (09/04) για να δουν αν θα προκριθούν στους «8» ως μια εκ των δύο καλύτερων τρίτων.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Ήττα και αποκλεισμός
Στους «16» των 75kg της Πυγμαχίας, ο Ανδρέας Κόκκινος πάλεψε σκληρά αλλά έχασε από τον Σκοτσέζο John Docherty. O Κόκκινος είχε περάσει από τους «32» χωρίς αγώνα.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Έμεινε πίσω η Κάλια
Κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια στα 50μ, η Κάλια Αντωνίου έμεινε στο 58.65 και κατετάγη 20η στα 100μ ελεύθερο – στα ημιτελικά προκρίνονταν οι 16 πρώτες. Το ατομικό και φετινό της ρεκόρ είναι 56.34 και αποτελεί Παγκύπριο Ρεκόρ Νεανίδων. Με μια επίδοση στα 57 δευτερόλεπτα θα προκρινόταν. Τη Δευτέρα (09/04) μετέχει και στα 50μ ύπτιο.

ΠΑΣΧΑ
Εκκλησιασμός και φιλοξενία από τους ομογενείς
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου (07/04) μέλη της κυπριακής αποστολής μετέβησαν από το Κοινοπολιτειακό Χωριό στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Άννας στο Gold Coast, όπου παρακολούθησαν την Ακολουθία της Ανάστασης του Χριστού. Άλλα μέλη της αποστολής βρέθηκαν στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρίσμπεϊν, όπου παρευρέθηκε και η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία.

Την Κυριακή του Πάσχα η κυπριακή παροικία του Queensland προσκάλεσε την κυπριακή αποστολή στην εκκλησία της Αγίας Άννας και στο γεύμα που ακολούθησε, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα η παροικία θα δεξιωθεί την κυπριακή αποστολή στο Μπρίσμπεϊν, με τη ευκαιρία της Ανάστασης.

 

 

Search