Η παροικία υποδέχτηκε την κυπριακή αποστολή στο οίκημά της με το Μάριο Γεωργίου να γίνεται αντικείμενο λατρείας
Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης
Μοναδικές, συγκινητικές στιγμές και εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν για μια ζωή έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας του Queensland, στο Μπρίσμπεϊν, μια ώρα βόρεια του Gold Coast. Εκεί πάνω από διακόσιοι ομογενείς, όλων των ηλικιών, ενθουσιώδεις και εκδηλωτικοί, μαζεύτηκαν από νωρίς και αφού περίμεναν μιάμιση και πλέον ώρα, υποδέχτηκαν με τιμές ηρώων τους Κύπριους αθλητές που μετέχουν στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής.
Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης.
Δείτε εδώ τις φωτογραφίες της εκδήλωσης.
Οικοδεσπότης ήταν ο πρόεδρος των έξι χιλιάδων Κύπριων του Queensland κ. Στάθης Ζαμπάς, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κα Μάρθα Μαυρομμάτη και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Μπρίσμπεϊν κ. Δημήτρης Ράπτης. Συνολικά στην Αυστραλία μένουν 80.000 Κύπριοι.
Κυπριακή γιορτή
Οι οργανωμένες γυναίκες της παροικίας του Queensland ετοίμασαν μια μεγάλη γιορτή, με κυπριακούς χορούς από τη νεολαία των Κύπριων του Μπρίσμπεϊν. Δόθηκαν αναμνηστικά δώρα (αρκουδάκια κοάλα και καγκουρό που φοράνε μετάλλια) σε όλη της αποστολής, ενώ δεξιώθηκαν αθλητές και συνοδούς με παραδοσιακές φλαούνες, κόκκινα αυγά, σπανακόπιτα και άλλα εδέσματα που ετοίμασαν οι ίδιες.
Μεγάλη η συγκίνηση και κατά την αποχώρηση της ομάδας, με τους ομογενείς να ασπάζονται ένα προς ένα τα μέλη της αποστολής, να τους ζητούν να πάρουν χαιρετίσματα στην Κύπρο, να τους δίνουν φαγητό για το δρόμο και όλοι μαζί, συγκεντρωμένοι στο πεζοδρόμιο, να χαιρετούν κατά την αναχώρηση του πούλμαν.
Ο Μάριος την τιμητική του
Την τιμητική του είχε φυσικά ο Μάριος Γεωργίου ο οποίος εμφανίστηκε με τα δύο χρυσά και το χάλκινο κρεμασμένα στο λαιμό και έγινε αντικείμενο λατρείας. Όλοι ήθελαν να τον φιλήσουν και να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του. Δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν. Όλη η ομάδα της Ενόργανης, με τους Ηλία Γεωργίου, Νεόφυτο Κυριάκου και Μιχάλη Κρασιά, αλλά και τα κορίτσια Φιλασίδη και Ηλιάδη, συμμετείχε στο χορό, ενθουσιάζοντας με μερικά ακροβατικά τους απόδημους. Τα παιδιά το απόλαυσαν αφού ήταν μια ευκαιρία να γιορτάσουν και τις επιτυχίες της ομάδας, που τα πήγε περίφημα στους Αγώνες.
Σε κάποια στιγμή ο Μάριος έβγαλε τα μετάλλια και τα πέρασε στο λαιμό τριών παιδιών της παροικίας, χαρίζοντάς τους μια εμπειρία ζωής.
«Περήφανη που είμαι εδώ»
Συγκινητική ήταν η ομιλία της επικοντίστριας Μαρίας Αριστοτέλους, η οποία έχει συγγενείς στο Μπρίσμπεϊν. «Έχω έρθει εδώ και θα ξαναέρθω. Ήξερα ότι θα μας υποδεχτείτε τόσο θερμά και εδώ και στο αεροδρόμιο. Το έλεγα στους συναθλητές μου και δεν με πίστευαν. Νιώθω περήφανη που είμαι μέλος αυτής της ομάδας, που αγωνιζόμαστε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο αλλά μας κάνετε να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας» δήλωσε η Μαρία.
«Με την παρουσία σας εδώ συμβάλλεται στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας» δήλωσε ο κ. Στάθης Ζαμπάς, ενώ η Ύπατη Αρμοστής κα Μάρθα Μαυρομμάτη δήλωσε «περήφανη που υπηρετώ αυτή την ομογένεια». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων και Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε πως «οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουμε αυτό που ζούμε. Είμαστε ένας τόπος με πολλά προβλήματα, όμως αν έχουμε κάτι να υπερηφανευόμαστε αυτό είναι η ομογένεια μας, που κρατάει την Κύπρο ψηλά. Σας είμαστε ευγνώμονες. Και είστε άλλος ένας λόγος που οι αθλητές μας τα δίνουν όλα στους αγώνες».
Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού ο κ. Τάσος Προκοπίου, μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ, είπε πως «η φιλοξενία σας μας συγκινεί και μας κάνει να νιώθουμε πως βρισκόμαστε κάπου πιο οικεία και από την ίδια την πατρίδα». Η αρχηγός αποστολής κα Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, απευθυνόμενοι στους ομογενείς, είπε ότι «μας κάνετε να νιώθουμε σαν να είμαστε σπίτι μας».
Αναπολούν την πατρίδα
Στην πλειοψηφία τους οι απόδημοι έφυγαν από την Κύπρο από το 1950 έως και το 1974, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, λόγω της φτώχειας και της προσφυγιάς. Υπάρχουν πλέον απόδημοι δεύτερης και τρίτης γενιάς. Νοσταλγούν τον τόπο τους και ειδικά το χωριό τους. Εντύπωση προκάλεσαν ορισμένοι ηλικιωμένοι από την Αραδίππου που άκουσαν πως στην αποστολή είναι και άτομα με καταγωγή από το χωριό τους και ήθελαν να τα γνωρίσουν, για να αγγίξουν έστω και για λίγο κάτι από τον τόπο τους. Όλοι οι απόδημοι ρωτούσαν τα μέλη της κυπριακής ομάδας από που κατάγονται, αναζητώντας συγχωριανούς.
Οι απόδημοι στο Μπρίσμπεϊν είναι πολύ οργανωμένοι. Εορτάζουν όλες τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές και θυμούνται τις μαύρες επετείους. Σε εβδομαδιαία βάση τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι νέοι μαζεύονται στο «Σπίτι της Κύπρου».