Η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία κα Μάρθα Μαυρομμάτη, βρίσκεται στο πλευρό της κυπριακής αποστολής στο Gold Coast, σχεδόν σε κάθε γήπεδο
Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης
Συνεχώς στο πλευρό των Κυπρίων αθλητών στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Gold Coast βρίσκεται από την πρώτη ημέρα των Αγώνων η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Η πρέσβης της Κύπρου στη χώρα ταξίδεψε από την πρωτεύουσα Καμπέρα στην πολιτεία του Queensland για να βρεθεί δίπλα από την κυπριακή αποστολή.
Συνοδευόμενη από τον γενικό πρόξενο της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Βάκη Ζήσιμο -ο οποίος μετά από δύο μέρες επέστρεψε στην έδρα της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας- έφτασε στην πόλη την ημέρα της τελετής υποδοχής στο Κοινοπολιτειακό Χωριό (03/04) και τις επόμενες μέρες παρακολούθησε μια σειρά από αγωνιστικές προσπάθειες των Κυπρίων αθλητών.
Η κυρία Μαυρομμάτη μας παραχώρησε συνέντευξη, με αφορμή την παρουσία της στο Gold Coast.
- Κυρία Μαυρομμάτη, μέχρι στιγμής τι αγωνίσματα είδατε από κοντά;
Έχω παρακολουθήσει αγώνες μπιτς βόλεϊ ανδρών και γυναικών, πήγα στην ενόργανη γυμναστική γυναικών και ανδρών και είδα από το γήπεδο το χάλκινο μετάλλιο που πήρε ο Μάριος (σ.σ. Γεωργίου) και τον Ηλία (σ.σ. Γεωργίου) που ήταν εξαιρετικός σε εκείνο τον τελικό. Ήμουν και στον τελικό του σκητ γυναικών όπου πήραμε το χρυσό με την Άντρη Ελευθερίου και το χάλκινο με την Παναγιώτα Ανδρέου αλλά και στον τελικό του Γιώργου Αχιλλέως. Όλες οι εμφανίσεις των παιδιών ήταν πολύ καλές. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να πάω στην κολύμβηση, αφού ήταν γεμάτο το πρόγραμμα μου. Στο στίβο θα ήθελα να πάω να δω τους αθλητές μας. Ήμουν επίσης παρούσα στο Χωριό κατά την τελετή υποδοχής της κυπριακής αποστολής και στην τελετή έναρξης.
- Γιατί ήρθατε στο Gold Coast;
«Ήρθαμε εδώ με τον γενικό πρόξενο και αναπληρωτή ύπατο αρμοστή κ. Βάκη Ζήσιμο, διότι ήρθαν οι αθλητές και αθλήτριες από την Κύπρο και είναι πολύ σημαντική η παρουσία μας δίπλα τους και υποχρέωση μας.
- Πως σας φάνηκε το κλίμα στην κυπριακή αποστολή;
«Πραγματικά με συγκίνησαν. Βλέπεις μια σύμπνοια και ο ένας υποστηρίζει τον άλλο. Τις προάλλες ήταν πολλά παιδιά από διάφορα αθλήματα στη γυμναστική για να εμψυχώσουν τους δικούς μας, τον Ηλία και τον Μάριο. Τον Μάριο τον γνώρισα στη Γυμνασιάδα στη Βραζιλία. Είναι πολύ οργανωμένη η κυπριακή αποστολή, πρόσεξα ότι είναι σαν μια οικογένεια. Είδα την κ. Πιπερίδου και τους υπόλοιπους της διοίκησης να προσπαθούν με κάθε τρόπο -παρά τις μεγάλες αποστάσεις- να παίρνουν αυτοκίνητα και λεωφορεία για να στηρίξουν όλους τους αθλητές. Είμαστε μικρή ομάδα αλλά κάνουμε θόρυβο στο γήπεδο!.
- Πως είδατε τη στήριξη από την κυπριακή παροικία;
Ήταν πολύ συγκινητικό που ήρθε η ομογένεια του Μπρίσμπεϊν να υποδεχτεί δύο φορές στο αεροδρόμιο την αποστολή. Μάλιστα τη μία μέρα είχαν την εκδήλωση της 1ης Απριλίου και παρόλα αυτά πήγαν αργότερα το βράδυ στο αεροδρόμιο. Οι εθελοντές στο αεροδρόμιο μας είπαν ότι δεν είχε καμία άλλη χώρα υποδοχή. Νιώθω πολύ περήφανη που υπηρετώ την Κύπρο εδώ στην Αυστραλία. Είναι μια ένθερμη κοινότητα στην Αυστραλία, που αγαπούν και νοιάζονται πολύ για την Κύπρο. Ήρθαν πολλοί μετά την εισβολή στην Αυστραλία και διαπρέπουν, στην πολιτική, στις επιστήμες, στα γράμματα, στις τέχνες κι όμως δεν ξεχνούν την Κύπρο. Το βλέπεις και από τις σημαίες που κρατούσαν στο αεροδρόμιο και στα γήπεδα. Είναι πολύ περήφανοι για την καταγωγή τους.
- Ποιες οι εντυπώσεις σας από τη διοργάνωση;
Είναι εξαιρετική η διοργάνωση, όπως και η φιλοξενία των Αυστραλών. Το γεγονός ότι οι εθελοντές και εθελόντριες ήταν αρχικά 45 χιλιάδες άτομα που έκαναν αίτηση και επιλέχθηκαν οι 15 χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών, δείχνει την ποιότητα των ανθρώπων. Επιλέχθηκαν και άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι πολύ σημαντικό, εξ ου και το μότο ‘Share The Dream’. Δεν υπάρχει καμία διάκριση.
- Πότε αναλάβατε καθήκοντα και που έχετε εργαστεί μέχρι τώρα;
Ήρθα στην Αυστραλία την 1η Ιουνίου του 2017, στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καμπέρα. Ύπατες Αρμοστείες λέγονται οι πρέσβεις που υπηρετούν σε χώρες που ήταν πρώην βρετανικές αποικίες. Εγώ είμαι διαπιστευμένη, πέρα από την Αυστραλία και σε Νέα Ζηλανδία, Φίτζι, Σαμόα, Τόγκα, Παπούα Νέα Γουινέα, Ανατολικό Τιμόρ, Ινδονησία και Νησιά Σολομώντα. Παλαιότερα, ήμουν πρέσβης στη Βραζιλία για πέντε χρόνια, μεταξύ το 2009 και το 2014, όπου ήμουν η πρώτη πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα και παράλληλα υπηρετούσα σε Περού, Χιλή, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Γουιάνα και Βολιβία. Πιο πριν, ήμουν γενική πρόξενος σε Νέα Υόρκη, Θεσσαλονίκη και Συρία.