Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκομιδή της Κύπρου από το 1978 που μετέχει στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες
Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης
Με 14 μετάλλια στις αποσκευές, τη μεγαλύτερη συγκομιδή από το 1978 που η Κύπρος μετέχει στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, επιστρέφει από το Gold Coast της Αυστραλίας η κυπριακή ομάδα που έλαβε μέρος στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, οι οποίοι ολοκληρώνονται την Κυριακή (15/4). Πριν τέσσερα χρόνια στην Γλασκόβη η Κύπρος είχε μόνο δύο χρυσά ενώ το 2010 στο Δελχί τα μετάλλια ήταν έντεκα.
Την τελευταία ημέρα των Αγώνων δεν υπάρχει κυπριακή παρουσία, καθώς την Κυριακή έγιναν οι τελικοί των ομαδικών αθλημάτων, ο μαραθώνιος καθώς και μπάντμιντον και επιτραπέζια αντισφαίριση. Έτσι, η Κύπρος ολοκλήρωσε τους Αγώνες στη δέκατη θέση του πίνακα των μεταλλίων, μπροστά από την Τζαμάικα και πίσω από τη Νιγηρία. Μετάλλιο κέρδισαν οι 39 από τις 71 χώρες και περιοχές που έλαβαν μέρος.
ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Χρυσά (8): Διαμάντω Ευριπίδου (3), Μάριος Γεωργίου (2), Γιώργος Αχιλλέως, Άντρη Ελευθερίου, Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής (Ευριπίδου, Σκιττίδη, Έλληνα)
Αργυρό (1): Διαμάντω Ευριπίδου
Χάλκινα (5): Μάριος Γεωργίου, Παναγιώτα Ανδρέου, Διαμάντω Ευριπίδου, Αλέξανδρος Καουσλίδης, Απόστολος Παρέλλης
Τα πρόσωπα των Αγώνων
Δύο ήταν τα πρόσωπα των αγώνων, από κυπριακής πλευράς. Η Διαμάντω Ευριπίδου με τα πέντε ατομικά μετάλλια (τρία χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο) στη Ρυθμική, συν το χρυσό στο ομαδικό, αλλά και ο Μάριος Γεωργίου με δύο χρυσά και ένα χάλκινο στην Ενόργανη. Ξεχωριστή σημασία έχει το χρυσό του Αχιλλέως που ήταν το πέμπτο του σε Κοινοπολιτειακούς (έχει και ένα αργυρό), μάλλον στην τελευταία του εμφάνιση στους Αγώνες αφού η Σκοποβολή δεν είναι στο πρόγραμμα του Μπέρμινγκχαμ 2022. Για την Άντρη Ελευθερίου ήταν το τέταρτο μετάλλιο σε Κοινοπολιτειακούς και δεύτερο χρυσό, αφού και στη Μελβούρνη το 2006 ήταν πρώτη. Δεύτερο συνεχόμενο μετάλλιο σε Κοινοπολιτειακούς για τον Παρέλλη και μοναδικό για τον Στίβο σε αυτή τη διοργάνωση. Πρώτο μετάλλιο για την πάλη με τον Καουσλίδη μετά το 1994.
Επιστροφή μέσω Ντουμπάι
Η κυπριακή αποστολή αναχωρεί την Κυριακή (15/04) στις 7:35μμ, ώρα Κύπρου, από το αεροδρόμιο του Μπρίσμπεϊν, με προορισμό το Ντουμπάι, όπου θα αφιχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας (16/04). Εκεί θα διανυκτερεύσει και θα αναχωρήσει για Κύπρο νωρίς το πρωί της Τρίτης (17/04), με άφιξη στη Λάρνακα στις 11:00πμ. Η ομάδα δεν θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης, με εξαίρεση τον Αμίν Χαντίρι που θα είναι και σημαιοφόρος, καθώς αναχωρεί τη Δευτέρα (16/04). Στην Κύπρο έχουν ήδη επιστρέψει οι ομάδες Ενόργανης, Κολύμβησης και Σκοποβολής.
Ημέρες χαλάρωσης
Tο Σαββατοκύριακο οι Κύπριοι αθλητές χαλάρωσαν και απόλαυσαν τις ομορφιές της Αυστραλίας, κάνοντας βόλτα στο τουριστικό κέντρο στην περιοχή Surfers Paradise. Οι πιο τολμηροί έκαναν μπάνιο στον Ειρηνικό ενώ αρκετοί ανέβηκαν στο Q1, που με ύψος 323 μέτρα είναι το υψηλότερο κτίριο στην Αυστραλία και δεύτερο πιο ψηλό στο νότιο ημισφαίριο. Πολλοί επισκέφθηκαν πάρκα άγριας και θαλάσσιας ζωής και δεν έχασαν ευκαιρία να δουν από κοντά δελφίνια, καγκουρό και κοάλα. Την τιμητική του είχε φυσικά το αχανές εμπορικό πάρκο Pacific Fair που με εμβαδό 155 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα είναι το τέταρτο πιο μεγάλο της Αυστραλίας και το μεγαλύτερο του Queensland.
Στο Queensland θέλουν τους Ολυμπιακούς του 2032
Η άκρως επιτυχημένη διοργάνωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, η μαζική συμμετοχή της πόλης, των επιχειρήσεων και του κόσμου, αλλά και τα γεμάτα στάδια, άνοιξε την όρεξη των Αυστραλών που θέλουν να φιλοξενήσουν στο Queensland τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.
Τα προβλήματά τους είναι δύο: ότι δεν έχουν ένα μεγάλο Ολυμπιακό Στάδιο με τη μίνιμουμ χωρητικότητα 60.000 θεατών που ορίζει η ΔΟΕ και ότι πρέπει μίνιμουμ 7.5 δις ευρώ που απαιτούνται για μια τέτοια διοργάνωση. Με τους δύο επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες σε Παρίσι και Λος Άντζελες, οι Αυστραλοί ξέρουν ότι η όποια απόφαση για το 2032 δεν θα ληφθεί πριν το 2025.
Οι Κοινοπολιτειακοί κόστισαν στους Αυστραλούς περίπου 1.2 δις ευρώ. Το 75% έβαλε η κυβέρνηση της Πολιτείας του Queensland, 6% η κυβέρνηση της Αυστραλίας, 8% η πόλη του Gold Coast, ενώ το 11% καλύφθηκε από τα έσοδα των Αγώνων (εισιτήρια, δικαιώματα, αναμνηστικά). Μόνο οι τελετές έναρξης και λήξη κόστισαν 45 εκατ. ευρώ.