Στη σύσκεψη στη Λευκωσία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Μάλτα, Γιβραλτάρ, Τζέρσεϊ, Νήσο του Μαν και Γκέρνσεϊ
Σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με μια σειρά από θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, πάρθηκαν στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Ζώνης της Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων (CGF), που διοργάνωσε η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων (ΚΕΚΑ).
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι δέκα χώρες και περιοχές της ηπείρου μας που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Πέραν από την Κύπρο, στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι από τις επιτροπές Κοινοπολιτειακών Αγώνων (CGA’s) από Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Μάλτα, Γιβραλτάρ, Τζέρσεϊ, Νήσο του Μαν και Γκέρνσεϊ. Τη σύσκεψη προέδρευσε ο περιφερειακός αντιπρόεδρος κ. Κρις Τζένκινς. Την ΚΕΚΑ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, ο αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο γενικός γραμματέας Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας, το μέλος της εκτελεστικής κ. Γιώτης Ιωαννίδης και η γενική διευθύντρια κα. Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη.
Στο χαιρετισμό του στην έναρξη της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΚΕΚΑ κ. Ντίνος Μιχαηλίδης αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των CGA’s στην Κύπρο, στάθηκε στην αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική σημασία των Κοινοπολιτειακών Αγώνων. Έθιξε επίσης το πολύ σημαντικό, για την Κύπρο και άλλες χώρες, θέμα της μη συμπερίληψης της σκοποβολής στο πρόγραμμα του «Μπέρμιγχαμ 2022».
Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 9 το πρωί του Σαββάτου και διήρκεσε μέχρι το απόγευμα. Πάρθηκαν αποφάσεις σε σημαντικά θέματα όπως τα κριτήρια πρόκρισης για τους επόμενους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, την ενίσχυση της παρουσίας των Παρά-αθλημάτων στο πρόγραμμα των Αγώνων, τον αριθμό των αθλητών για κάθε χώρα/περιοχή, τα διδάγματα από το «Gold Coast 2018» και ιδιαίτερα ενόψει των επόμενων Αγώνων το 2022 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, το πως επηρεάζει τις Επιτροπές ο νέος νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), τη χρηματοδότηση σε προγράμματα ανάπτυξης, την πρόοδο των Άγγλων διοργανωτών ενόψει 2022 και τις δύο υποψηφιότητες για τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων του 2021, από Γιβραλτάρ και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, που διοργανώνονται από το 1930 αρχικά με την ονομασία Βρετανικοί Αυτοκρατορικοί Αγώνες, συμμετέχουν 73 χώρες και περιοχές που αποτελούσαν αποικία των Βρετανών. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων στον πλανήτη, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην οποία συμμετέχουν κάποιες από τις ισχυρότερες αθλητικά χώρες, όπως η Μ. Βρετανία (που χωρίζεται για τους συγκεκριμένους Αγώνες σε οκτώ ξεχωριστές Επιτροπές), ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Τζαμάικα, η Νιγηρία, η Κένυα κ.α.
Οι 22οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες θα επιστρέψουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το 2014 στη Γλασκώβη, με το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας να αναλαμβάνει τη διοργάνωση το 2022.
Η επόμενη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Ζώνης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων θα διεξαχθεί το διήμερο 6-7 Απριλίου 2019 στη Νήσο του Μαν, ενώ η γενική συνέλευση της Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4-8 Σεπτεμβρίου στη Ρουάντα.
Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων
3 Νοεμβρίου 2018