Το σημαντικό για τους αθλητές είναι πως η παρέλαση έγινε αρκετά νωρίς. Πρώτη στο στάδιο, μπήκε, όπως συμβαίνει πάντα, η ελληνική ομάδα, με σημαιοφόρο την τοξοβόλο Ευαγγελία Ψάρρα και ακολούθησαν κατά σειρά οι Αλβανία, Ανδόρα, Αλγερία, Βοσνία / Ερζεγοβίνη, Κροατία, Αίγυπτος, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Γαλλία, Ιταλία, Κόσοβο, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μονακό, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Συρία, Τυνησία, Τουρκία. Προτελευταία παρέλασε η Κύπρος μας, με τον Ολυμπιονίκη μας Παύλο Κοντίδη να κυματίζει περήφανα τη σημαία μας διανύοντας τον χλοοτάπητα του σταδίου. Ως είθισται τελευταία μπήκε στο στάδιο η διοργανώτρια Ισπανία. Από τις αντιδράσεις του κόσμου χαρακτηριστικό ήταν το θερμό χειροκρότημα που γνώρισε η αποστολή της Ανδόρας, αφού «ανήκουν» στην καταλανική οικογένεια, ενώ ιδιαίτερα συγκινησιακή ήταν η υποδοχή στην αποστολή της Συρίας. Δυνατό το χειροκρότημα και στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες αποστολές χειροκροτήθηκαν στο αναμενόμενο.
Με την παρουσία της Ισπανίας στην είσοδο του γηπέδου έγινε χαμός από τους θεατές που βρέθηκαν στις εξέδρες. Μάλιστα, κάποιοι θέλησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους περισσότερους Καταλανούς, οι οποίοι ζητούν την ανεξαρτησία από την Ισπανία, φωνάζοντας μαζικά το «Είμαστε όλοι Ισπανοί». Πάντως, εκτός γηπέδου, πριν από την έναρξη της τελετής απειλήθηκαν και επεισόδια, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί η έκρυθμη κατάσταση. Στις εξέδρες του γηπέδου υπήρχαν πάρα πολλές ισπανικές σημαίες και ελάχιστες καταλανικές. Ο κόσμος δεν ήταν ο αναμενόμενος για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, αφού στο χωρητικότητας 15.000 θέσεων στάδιο ήταν δεν ήταν κοντά στις 10.000. Οι περισσότεροι θα προτίμησαν να δουν την τελετή από την τηλεόραση, αφού δεν επιτρεπόταν το παρκάρισμα εκτός γηπέδου σε περίπου ένα χιλιόμετρο.
Της παρέλαση των αθλητών προηγήθηκε υπέροχη παιδική χορωδία που ομόρφυνε και γλύκανε την ατμόσφαιρα στο γήπεδο, ενώ ακολούθησε η παρουσία για το χειροκρότημα στους εθελοντές, αφού είναι πάντα οι πραγματικοί ήρωες των αγώνων. Με το πέρας της παρέλασης των αθλητών, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν από τις εξέδρες, αφού πρωί - πρωί του Σαββάτου (23/6/18) ξεκινούν οι αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, βγήκε στη σκηνή ο Καταλανός Αντόνιο Ορόχο για 2-3 τραγούδια και στη συνέχεια ξεκίνησε το τελετουργικό με την είσοδο της Ολυμπιακής Σημαίας και της ανύψωσής της σε ιστό του γηπέδου.
Στη σκηνή ανέβηκαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Αλγερινός Αμάρ Ανταντί και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Ταραγόνα 2018» Τζουζέπ Φελίπ Μπαγεστέρος. Στην ομιλία του Μπαγεστέρος η προσφώνηση στον πρόεδρο της Καταλονίας έγινε αποδεχτή με αποδοκιμασίες από τη μια και με χειροκροτήματα από την άλλη. Τα γιουχαΐσματα, πάντως, ήταν περισσότερα... Το υπόλοιπο πρόγραμμα είχε τραγούδι, ιστορική αναδρομή για την Ταραγόνα και βέβαια μπόλικα βεγγαλικά...
Πέραν των αθλητών μας, προπονητών, επικεφαλής ομάδων και διοικητικής ηγεσίας της αποστολής, που παρέλασαν εντός αγωνιστικού χώρου, την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή εκπροσώπησαν στις εξέδρες του «Nou Estadi» ο αντιπρόεδρος Γιώργος Χρυσοστόμου, ο γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Λόττας και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Γιώτης Ιωαννίδης.
ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
(απεσταλμένος ΕΑΚ)