Friday, 10 January 2025
Previous Next

Ταραγόνα 2018: Χρυσό, αργυρό και χάλκινο στα όργανα ο Μάριος Γεωργίου!

Κείμενα: Νίκος Σοφιόπουλος (Λειτουργός Τύπου ΚΟΕ) & Αργύρης Αργυρού (Απεσταλμένος ΕΑΚ)

Άλλη μία σπουδαία βραδιά χάρισε στην κυπριακή αποστολή που βρίσκεται στην Ταραγόνα για τους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες, ο Μάριος Γεωργίου.

Ο 20χρονος γυμναστής μας πραγματοποίησε και πάλι σπουδαίες εμφανίσεις στους τελικούς των τριών οργάνων, την Τρίτη 26 Ιουνίου, που λάμβανε μέρος και κατάφερε να κρεμάσει στο στήθος του όλων των αξιών μετάλλια. Μάλιστα, φρόντιζε σε κάθε εμφάνισή του να ανεβαίνει και μία θέση πιο ψηλά στο βάθρο. Άρχισε με το χάλκινο στον πλάγιο ίππο, πήγε στο αργυρό στο δίζυγο κι έκλεισε τη βραδιά με το χρυσό στο μονόζυγο. Έτσι, φεύγει από την Ταραγόνα για διεθνή συνάντηση στη Γερμανία με τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο και έγινε ο πολυνίκης αθλητής μας σε μια διοργάνωση!

Τι να πει κανείς γι’ αυτόν τον σπουδαίο και χαρισματικό αθλητή μας, ο οποίος φροντίζει να τιμά και την πατρίδα του και τον προπονητή του Παναγιώτη Πετρίδη, αλλά βέβαια και τον ίδιο, αφού οι θυσίες του τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλές. Αυθεντικό ταλέντο, από τα λίγα, που κάνουν τους ιθύνοντες του κυπριακού αθλητισμού να ονειρεύονται για ένα σπουδαίο μέλλον, φτάνει να τον στηρίξουν όπως του αρμόζει.

Η κυπριακή ενόργανη γυμναστική είναι τυχερή, αφού δίπλα από τον Μάριο Γεωργίου «αναδείχθηκε» άλλο ένα σπουδαίο ταλέντο, με τον οποίο έχουν το ίδιο επίθετο. Ο 18χρονος Ηλίας Γεωργίου απέδειξε πως ο χρόνος μόνο υπέρ του μπορεί να λειτουργήσει, φτάνει να συνεχίσει με την ίδια αφοσίωση και σοβαρότητα και βέβαια να προσεχθεί σαν κόρη οφθαλμού από τους ιθύνοντες του κυπριακού αθλητισμού. Ο Ηλίας άξιζε τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο στο μονόζυγο, όμως του το αρνήθηκαν δυστυχώς οι κριτές.

Συγχαρητήρια
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συγχαίρει τον Μάριο Γεωργίου και τον προπονητή του Παναγιώτη Πετρίδη, και όλους τους υπόλοιπους αθλητές, προπονητές και συνοδούς της ομάδας, για την συνολική εμφάνιση και τις πολύ μεγάλες επιτυχίες, όπως επίσης και την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυμναστικής. Εκφράζει δε την αισιοδοξία ότι οι επιτυχίες αυτές θα δώσουν την πρόσθετη ώθηση στους αθλητές των υπολοίπων αθλημάτων που βρίσκονται στην Ταραγόνα, έτσι ώστε η Κύπρος να ανέβει λίγο ψηλότερα.

Η εξέλιξη των τελικών
Η πρώτη κυπριακή προσπάθεια έγινε στις 18:40 με τον Μάριο Γεωργίου στον πλάγιο ίππο. Το δυναμικό του πρόγραμμα τον βοήθησε να καταγράψει το πολύ καλό 14.500, βάζοντας πίεση στους υπόλοιπους, αφού ξεκίνησε πρώτος τις προσπάθειές του. Ωστόσο, οι ικανότατοι στο όργανο Γάλλος Σιρίλ Τομασόν και Κροάτης Ρόμπερτ Σέλιγκμαν έκαναν καταπληκτικά προγράμματα και δικαίως πήραν τις δύο πρώτες θέσεις.

Για να αγωνιστεί ξανά ο Μάριος Γεωργίου χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι ώρες, αφού από πρώτος στο δεύτερο αγώνισμα αγωνίστηκε τελευταίος στο 9ο αγώνισμα! Ωστόσο, ήταν φανταστικός, καταγράφοντας ατομικό ρεκόρ στο δίζυγο, με ένα εξελιγμένο πρόγραμμα βαθμού δυσκολίας 6.1, το εξαίρετο 14.933. Κι όμως ήξερε πως το χρυσό ήταν δύσκολο να το κατακτήσει, αφού ο Αχμέτ Οντέρ ήταν αλάνθαστος και κόλλησε και στην προσγείωση, παίρνοντας 15,033 βαθμούς. Το αργυρό ωστόσο μετάλλιο δεν είναι και λίγο πράγμα, αφού ιδιαίτερα στο δίζυγο ήταν πολύ ψηλό το επίπεδο. Στον τελικό του δίζυγου αγωνίστηκε για πρώτη φορά και ο Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος δεν τα πήγε όσο καλά θα ήθελε, καταλαμβάνοντας την 8η θέση με 13.066 βαθμούς.

Η αυλαία στο «Reus Olympic Pavillion» θα έπεφτε με τον τελικό στο μονόζυγο, με τους Μάριο και Ηλία Γεωργίου να αγωνίζονταν και πάλι τελευταίοι. Οι υπόλοιποι αθλητές δεν έφτασαν σε υψηλά επίπεδα βαθμολόγησης και γι’ αυτό φάνηκε πως άνοιγε ο δρόμος της επιτυχίας. Ο Μάριος Γεωργίου εκτελούσε προτελευταίος και πραγματικά ήταν εντυπωσιακός στις ασκήσεις του, σταθερός και σίγουρος, κατάφερε να κατακτήσει 14.133 βαθμούς και να τεθεί επικεφαλής. Ο Ηλίας Γεωργίου ακολουθούσε και έκανε ένα από τα ωραιότερα προγράμματα του τελικού. Κι όμως ένιωσε στο τέλος την αδικία στη βαθμολογία, αφού έπρεπε να ήταν στα μετάλλια. Οι κριτές ίσως να ήθελαν να πάρει ένα μετάλλιο ο Ισπανός που ήταν τρίτος, ίσως να είδαν κάτι που δεν το είδε όλος ο υπόλοιπος κόσμος που ασχολείται με τη γυμναστική. Δυστυχώς, η βαθμολογία του ήταν 13.900 που τον έφερε μία θέση μακριά από το βάθρο, στην 4η. Κρίμα!

* Καλή η παρουσία του Κυριάκου Νεοφύτου στον τελικό του άλματος, αφού κατέλαβε την 6η θέση με συνολική βαθμολογία 13.583, συγκεντρώνοντας 12.633 στο πρώτο άλμα και 13.533 στο δεύτερο.
* Στην πρώτη της εμπειρία από τέτοιους αγώνες η νεαρή Αναστασία Θεοχάρους κατέλαβε την 8η θέση στον τελικό του άλματος, με συνολικό βαθμό 12.249, αφού πήρε 12.533 στο πρώτο της άλμα και 11.966 στο δεύτερο.
* Στο γήπεδο ήταν παρούσα σύσσωμη η κυπριακή αθλητική ηγεσία που βρίσκεται στην Ταραγόνα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΚΟΑ Δημήτρη Λεοντή. Παρόντες στις επιτυχίες του Μάριου Γεωργίου και στις απονομές μεταλλίων ήταν ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου, ο γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Λόττας και το μέλος του Ε.Σ. Γιώτης Ιωαννίδης. Στο «Reus Olympic Pavillion» βρέθηκαν επίσης ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής Μιχάλης Κρασιάς, ο βοηθός αρχηγού Γιώργος Παναγίδης, οι διοικητικοί λειτουργοί της ΚΟΕ Λίνος Παναγίδης, Δρ Πάνος Ραζής, ο γιατρός της ομάδας Κώστας Σχίζας, ο λειτουργός του ΚΟΑ Πάρις Αβραμίδης και όσα μέλη της αποστολής μπορούσαν να παραβρεθούν.

ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΝΔΡΩΝ
ΕΔΑΦΟΣ: 1. Ζαπάτα (Ισπανία) 14.500, 2. Οντέρ (Τουρκία) 14.366, 3. Κλάβορα (Σλοβενία) 14.133.
ΠΛΑΓΙΟΣ ΙΠΠΟΣ: Τομασόν (Γαλλία) 15.033, 2. Σέλιγκμαν (Κροατία) 14.966, 3. Μ. Γεωργίου (ΚΥΠΡΟΣ) 14.500.
ΚΡΙΚΟΙ: 1. Κόλακ (Τουρκία) 15.233, 2. Λομπάντιο (Ιταλία) 14.933, 3. Ζαχράν (Αίγυπτος) 14.733.
ΑΛΜΑ: 1. Φρασκά (Γαλλία) 14.716, 2. Ορντέν (Τουρκία) 14.583, 3. Αρικάν (Τουρκία) 14.333.
ΔΙΖΥΓΟ: 1. Οντέρ (Τουρκία) 15.033, 2. Μ. Γεωργίου (ΚΥΠΡΟΣ) 14.933, 3. Γκομπό (Γαλλία) 14.533, 8ος Ηλ. Γεωργίου (ΚΥΠΡΟΣ) 13.066.
ΜΟΝΟΖΥΓΟ: 1. Μ. Γεωργίου (ΚΥΠΡΟΣ) 14.133, 2. Σαμιλόγλου (Τουρκία) 14.066, 3. Αβάδ (Ισπανία) 14.033, 4. Ηλ. Γεωργίου (ΚΥΠΡΟΣ) 13.900.

ΤΕΛΙΚΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΑΛΜΑ: 1. Ταμάν (Αίγυπτος) 13.899, 2. Κίσελεφ (Σλοβενία) 13.733, Μπέλακ (Σλοβενία) 13.499.
ΑΣΥΜΜΕΤΡΟ ΔΙΖΥΓΟ: 1. Βανίλ (Γαλλία) 13.166, 2. Ράγια (Ισπανία) 12.700, 3. Χριμπάρ (Σλοβενία) 12.533.
ΔΟΚΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ: 1. Μπογέ (Γαλλία) 14.033, 2. Κρισέτι (Ιταλία) 13.366, 3. Βανίλ (Τουρκία) 12.900.
ΕΔΑΦΟΣ: 1. Μόρι (Ιταλία) 13.600, 2. Ουκτάς Σανλί (Τουρκία) 12.533, 3. Ροδρίγεθ (Ισπανία) 12.466.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ
Στην οκτάδα ο Μάριος Γιάγκου
Την πρόκρισή του στους οκτώ καλύτερους αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που μετέχουν στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, εξασφάλισε το βράδυ της Τρίτης (26/6/18) ο Μάριος Γιάγκου. Στη διαδικασία της πρώτης φάσης των ομίλων πέτυχε την απαιτούμενη μία νίκη και προχώρησε. Αντίθετα, εκτός συνέχειας έμεινε ο Χρίστο Χριστόνοφ, με δύο ήττες. Με ήττα ξεκίνησαν την προσπάθειά τους στους ομίλους και οι δύο αθλητές μας. Για τον Δ΄ Όμιλο δύο Βούλγαροι εκπροσώπησαν την Ιταλία και την Κύπρο, με τον Ιταλό να είναι ο τελικός νικητής. Ο Νιαγκόλ Στογιάνοφ επικράτησε του Χρίστο Χριστόνοφ με 4-1 (11-7, 11-7, 9-11, 11-3, 11-8). Ένα σετ περισσότερο πήρε ο Μάριος Γιάγκου στον Ε΄ Όμιλο, όμως έχασε από τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ελμπεϊάλι με 4-2 (11-5, 11-9, 11-9, 6-11, 5-11, 11-6).

Οι δύο αθλητές μας επανήλθαν στους αγώνες τους το βράδυ, αφού το μεσημέρι αγωνίζονταν οι άλλοι δύο αθλητές των ομίλων τους. Ο Μάριος Γιάγκου εξασφάλισε την πρόκρισή του για τη δεύτερη φάση των ομίλων, την οκτάδα δηλαδή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (27/6/18). Οι οκτώ αθλητές θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τεσσάρων και οι δύο πρώτοι θα μπουν στη μάχη των μεταλλίων. Για να φτάσει στην οκτάδα ο Γιάγκου χρειάστηκε να κερδίσει με 4-2 τον Ισπανό Κάρλος Φράνκο Μεδίνα (11-9, 10-12, 11-8, 11-7, 9-11, 11-8). Αντίθετα, ο Χριστόνοφ γνώρισε νέα ήττα, αυτήν τη φορά από τον Αλγερινό Σαμίρ Χερούφ με 4-1 (20-18, 11-7, 11-7, 9-11, 11-6) και αποκλείστηκε.

* Στο ομαδικό, οι αγώνες του οποίου θα αρχίσουν την Παρασκευή (29/6/18), η Κύπρος κληρώθηκε στον Γ΄ Όμιλο με Ιταλία και Τουρκία.

ΤΕΝΙΣ
Πολύ καλό ξεκίνημα με τέσσερις προκρίσεις
Πολύ καλή αρχή πραγματοποίησε η ομάδα της Αντισφαίρισης στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες, σημειώνοντας τέσσερις νίκες και ισάριθμες προκρίσεις στον επόμενο γύρο σε σύνολο έξι αναμετρήσων.

Στο Μονό Γυναικών αγωνίστηκαν το πρωί τόσο η Ελίζα Ομήρου όσο και η Μαρία Σιοπαχά. Η Ελίζα Ομήρου έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει την Γκιτέϊρο (Por) με 2-0 (6-3, 6-0) και να προκριθεί στους «16». Εκεί θα αντιμετωπίσει την Φέρο Φιόνα από τη Γαλλία που είναι Νο1 στο ταμπλό και το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

Η Μαρία Σιοπαχά αντιμετώπισε στην Πίσλακ (Slo) μια αθλήτρια με σαφώς καλύτερες βαθμολογίες τόσο στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες όσο και στην κατηγορία γυναικών. Η 21χρονη Κύπρια αντισφαιρίστρια ήταν κυρίαρχη στο πρώτο σετ που κέρδισε με 6-3, και αποφασιστική στα κρίσιμα σημεία του δευτέρου σετ, το οποίο κατέκτησε στο τάι μπρέικ κερδίζοντας έτσι την πρόκριση. Στους «16» θα αντιμετωπίσει την Νο3 του ταμπλό την Γκερέρο Αλβάρες Έβα από την Ισπανία.

Έδειξε τη σημαία στη φανέλα ο Μέλιος
Επεισοδιακά ξεκίνησε ο αγώνας του Μενέλαου Ευσταθίου με αντίπαλο τον Τούρκο Σελικμπιλέκ, αφού ο Τούρκος προπονητής προσπάθησε να κερδίσει τον αγώνα στα χαρτιά υποστηρίζοντας ότι ο κύπριος αθλητής καθυστέρησε να προσέλθει στο γήπεδο 2-3 λεπτά πέραν του επιτρεπτού. Ο ισχυρισμός του απορρίφθηκε αμέσως από τον διαιτητή της αναμέτρησης, όταν του εξήγησε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του προηγούμενου αγώνα που διεξαγόταν στο ίδιο γήπεδο, αφού είδε ότι ο Μέλιος Ευσταθίου βρισκόταν εκεί, πριν καν γίνει η πρόσκληση των αθλητών από τα μεγάφωνα.

Ο αγώνας βρήκε τον Τούρκο αθλητή (ο οποίος σημείωσε νίκη στη Λευκωσία απέναντι στην Κύπρο στο πλαίσιο των αγώνων Davis Cup που έγιναν πριν ένα χρόνο) να προηγείται με 5-1 στο πρώτο σετ. Στο σημείο εκείνο ο Ευσταθίου ανέβασε κατά πολύ την απόδοση του και κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας το σετ με 7-6 στο τάι-μπρέικ. Το δεύτερο σετ ήταν ένας μονόλογος για τον Ευσταθίου που κέρδισε με 6-1 και προκρίθηκε στους «16» του τουρνουά. Ο Μέλιος πανηγύρισε έντονα τον τελευταίο πόντο που έδωσε τη νίκη, δείχνοντας στους κύπριους-μέλη της αποστολής που παρακολουθούσαν τον αγώνα την κυπριακή σημαία που υπήρχε στη φανέλα του. Ο Ευσταθίου θα αντιμετωπίσει στους «16» τον Γιάννη Στεργίου από την Ελλάδα.

Τέλος σε ότι αφορά τα Μονά ο Ελευθέριος Νέος, έχασε με 2-0 σετ από τον Τ. Γιοβότσκι από την ΠΓΔΜ και αποκλείστηκε.

Πρόκριση στους «8» στο Διπλό Γυναικών
Στο Διπλό Γυναικών το δίδυμο των Ελίζα Ομήρου και Μαρίας Σιοπαχά με ανεβασμένη ψυχολογία από τις νίκες τους στα Μονά, απέκλεισαν δια περιπάτου την αντίστοιχη ομάδα της Τυνησίας, επικρατώντας με 2-0 (6-1, 6-1). Στον προημιτελικό θα αντιμετωπίσουν την ομάδα της Βοσνίας και ενδεχόμενη νίκη θα ανοίξει το δρόμο για την κατάκτηση ενός μεταλλίου, κάτι που πριν τους αγώνες, δεν θεωρείτο και πολύ πιθανό. Η ομάδα των Ανδρών αποκλείστηκε από τη συνέχεια, αφού οι Ελευθέριος Νέος και Μενέλαος Ευσταθίου έχασαν στις λεπτομέρειες από την ομάδα του Μαρόκου με 2-0 (6-4, 7-6).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΕΝΙΣ (26/6)
ΤΕΝΙΣ / Club Tennis Tarragona
Μονό Γυναικών «32» Ομήρου Ελίζα Vs Λ. Γκιτέιρο (POR) 2-0 (6-3, 6-0)
Μονό Γυναικών «32» Σιοπαχά Μαρία Vs Μ. Πίσλακ (SLO) 2-0 (6-3, 7-6)
Μονό Ανδρών «32» Νέος Ελευθέριος Vs Τ. Γιοτόβσκι (MKD) 0-2 (2-6, 1-6)
Μονό Ανδρών «32» Ευσταθίου Μενέλαος Vs Α.Σελίκμπιλέκ (TUR) 2-0 (7-6[5], 6-1)
Διπλό Γυναικών Μ.Σιοπαχά/Ε.Ομήρου Vs Μ.Μπουζγκαρού/Σ.Μπεκίρι (TUN) 2-0 (6-1, 6-1)
Διπλό Ανδρών Ε.Νέος/Μ.Ευσταθίου Vs Α.Αουντά/Λ.Ουαχάμπ (MAR) 0-2 (6-4, 7-6)

 

 

Search