Επιτυχής η παρουσία, χρήσιμη για συμπεράσματα για όλο το φάσμα του αθλητισμού - Η ΚΟΕ αισθάνεται δικαιωμένη για την επιλογή να υπάρξει πολυμελής αποστολή αθλητών και καθολική συμμετοχή των Αθλητικών Ομοσπονδίων
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης (05/07/2018) σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον απολογισμό της συμμετοχής στους 18ους Μεσογειακούς Αγώνες στους οποίους η Κύπρος κατέλαβε την 12η θέση επί συνόλου 26 χωρών κατακτώντας τέσσερα χρυσά, δύο αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια. Η συγκομιδή αυτή αποτελεί την καλύτερη εκ των δέκα κυπριακών συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένης της φετινής, από το 1983 και εντεύθεν, όταν υπήρξε η πρώτη συμμετοχή.
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής, Προέδροι και εκπρόσωποι Αθλητικών Ομοσπονδιών, όπως επίσης προπονητές και αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο πολυνίκης των αγώνων Γυμναστής Μάριος Γεωργίου, η χάλκινη ποδηλάτρια Άντρη Χριστοφόρου, οι Τοξοβόλοι Κωνσταντίνος Παναγή, Ανδρέας Ονουφρίου, Άννα Καλλένου, Ειρήνη Ανδρέου, και οι αθλητές του Μπάντμιντον Ηλίας Νικολάου και Αναστασία Ζιντσίδου.
Το παρών τους έδωσαν επίσης εκπρόσωποι των χορηγών της ΚΟΕ, RCB Bank, ΤΟΥΟΤΑ και CYTA, όπως και μέλη του Δ.Σ της ΟΠΑΠ.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η αποστολή ήταν πετυχημένη και τα θετικά που προέκυψαν από αυτήν ήταν πολύ περισσότερα από όσα χρίζουν περαιτέρω βελτίωσης, σημειώνοντας και τα ακόλουθα : «Μας δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσουμε, το επίπεδο που κινούνται τα διάφορα αθλήματα στο διεθνή χώρο καθώς και τις προοπτικές τους. Θα πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση όπως στην πραγματικότητα είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Να μην ξεχνούμε ότι στον υψηλό αθλητισμό μόνο το αποτέλεσμα δίνει την πραγματική εικόνα και για να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να παράξουμε έργο, και έργο παράγεται στον αναπτυξιακό αθλητισμό. Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή των περισσοτέρων ανά τον αθλητισμό χώρο».
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε κάθε άθλημα ξεχωριστά, σημειώνοντας τα αποτελέσματα του και τα συμπεράσματα που εξάγονται, κατηγοριοποιώντας τα σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη συμπεριέλαβε αθλήματα που προσβλέπουμε σε διακρίσεις σε οποιαδήποτε διοργάνωση λαμβάνουν μέρος, και είναι αυτά που διαχρονικά προβάλλουν την Κύπρο (Στίβος, Ιστιοπλοΐα, Γυμναστική και Σκοποβολή). Στην δεύτερη βρίσκονται αυτά για τα οποία είναι διακριτή η ανοδική τους πορεία, η οποία επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον (Κολύμβηση, Τένις, Ποδηλασία, ΤαεΚβοντό, Πετόσφαιρα, Μπιτς Βόλεϊ, Καλαθόσφαιρα και Θαλάσσιο Σκι). Στην τρίτη είναι τα υπόλοιπα αθλήματα που αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμα να ανταγωνιστούν με ίσους όρους σε τέτοιου βεληνεκούς αγώνες.
Στο πλαίσιο της Δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Μιχαηλίδης απαντώντας σε σχετική έρωτηση για τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής επεσήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ΚΟΕ συμμετείχε στις Διεθνείς διοργανώσεις οι οποίες αποτελούν και συμβατικές υποχρεώσεις του Κράτους, με ίδιους πόρους, ενώ για το 2018 δεν έχει ακόμη αποδεσμευτεί ούτε ένα σεντ από την κρατική χορηγία : «Έχουμε φτάσει σε σημείο που καθίσταται πλέον προβληματική ή αδύνατη οποιαδήποτε συμμετοχή σε εξαιρετικά σημαντικές Διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου. Εάν η ΚΟΕ δεν τύχει και εδώ στην Κύπρο από τους αρμόδιους φορείς, του ανάλογου σεβασμού, της συνεργασίας και αναγνώρισης που τυγχάνει στο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Κίνημα, και δεν ενισχυθεί, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατη η οποιαδήποτε εκπροσώπηση υπό την αιγίδα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με τις ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, πολιτικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς. Το θέμα πια, δεν εξαρτάται από την ΚΟΕ, είναι θέμα καθαρά Κρατικής πολιτικής».
Ο Αρχηγός της Κυπριακής αποστολής Δρ Μιχάλης Κρασιάς προέβη μεταξύ άλλων σε αναλυτικό απολογισμό των θετικών και αρνητικών στοιχείων που παρουσίασε η διοργάνωση : «Αγωνιστικά, η διοργάνωση κινήθηκε σε ψηλά επίπεδα, όπως πάντοτε. Οργανωτικά οι Ισπανοί απέτυχαν, ιδιαίτερα σε δύο βασικούς τομείς. Της διαμονής στο Μεσογειακό Χωριό, αφού οι αθλητές τοποθετήθηκαν σε τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια και δεν είχαν την απαιτούμενη άνεση, και στον νευραλγικό τομέα της μετακίνησης των αποστολών αλλά και των άλλων παραγόντων που συνθέτουν μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Παρά το γεγονός ότι στις συναντήσεις των αρχηγών αποστολών, τονίζαμε όλοι τα ίδια θέματα και η οργανωτική επιτροπή έδινε υποσχέσεις ότι θα επιλυθούν, ποτέ δεν κατάφεραν να φτάσουν στις απαιτήσεις των αγώνων. Θα ήθελα όμως να αναφέρω και τα θετικά που είχε η οργανωτική επιτροπή, και ήταν η σίτιση των αθλητών, η οποία κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και η οργάνωση των αγώνων του κάθε αθλήματος ξεχωριστά».
Η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, αναφέρθηκε στην επιλογή που έγινε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΚΟΕ, έτσι που η αποστολή σε μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση να περιλάβει περισσότερους αθλητές και αθλήματα : «Αν θέλεις να έχεις ανάπτυξη και ανοδική πορεία πρέπει να δίνεις κίνητρα και ευκαιρίες. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΚΟΕ στα πλαίσια της πολιτικής του έδωσε την ευκαιρία αυτή. Ως εκ τούτου, σήμερα καλείται, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, να προβεί σε βάθος ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έτσι ώστε να θέσει τους παραπέρα στόχους της ΚΟΕ για συμμετοχή σε μελλοντικές διοργανώσεις».
Όλοι οι ομιλητές απένειμαν τα εύσημα πρώτα και κύρια στους αθλητές για τις επιδόσεις τους, στην διοικητική, την ιατρική και την δημοσιογραφική ομάδα, και όλους όσους συνέβαλαν στο να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή. Μετά την παρουσίαση του απολογσμού, υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση με προέδρους και εκπροσώπους Ομοσπονδιών, καθώς και μελών της αποστολής που βρέθηκαν στην Ταραγόνα, για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη συμμετοχή στους αγώνες.
Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
5 Ιουλίου 2018