Του Αργύρη Αργυρού (απεσταλμένος ΕΑΚ στο Σαν Μαρίνο)
Με τις βαλίτσες γεμάτες όνειρα κι ελπίδες αναχωρεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (28/5/2017, 23:15), με ναυλωμένη πτήση, η κυπριακή αποστολή, η οποία θα λάβει μέρος στους 17ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, τους οποίους θα φιλοξενήσει το Σαν Μαρίνο.
Μετά την περίοδο της κρίσης και της οικονομικής περισυλλογής των προηγούμενων χρόνων, η φετινή αποστολή ξεπερνά σε αριθμό κάθε προηγούμενη διοργάνωση, αφού τα άτομα που θα μεταβούν στο Σαν Μαρίνο πλησιάζουν τα 200. Από αυτούς οι 143 είναι οι αθλητές μας, οι οποίοι, μαζί με τους προπονητές τους, θα έχουν την απόλυτη ευθύνη της διάκρισής τους στα αγωνίσματα που θα λάβουν μέρος.
Η Κύπρος, ως η μεγαλύτερη χώρα των μικρών κρατών της Ευρώπης σε πληθυσμό, είναι υποχρεωμένη σε κάθε διοργάνωση να διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Βέβαια, έχει απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο, την Ισλανδία, η οποία δουλεύει πολύ διαφορετικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στηριζόμενη πολύ περισσότερο σε επαγγελματικά πρότυπα, ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα, την κολύμβηση και τον στίβο. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την κατάκτηση της πρωτιάς στους αγώνες τους οποίους φιλοξένησε το 2013, το Λουξεμβούργο παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό, εμφανιζόμενο στους τελευταίους αγώνες με ιδιαίτερα μεγάλη σε αριθμό αποστολή και σε αθλητές και σε δημοσιογράφους.
Οι υπόλοιπες χώρες, ούσες μικρότερες πληθυσμιακά, προσπαθούν να διακριθούν στα παραδοσιακά τους αθλήματα, με κάποιες να έχουν προσθήκες αθλητών που ζουν στις γειτονικές τους χώρες, όπως το Μονακό, η Ανδόρα, το Λίχτενσταϊν και το Σαν Μαρίνο. Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα εμφανιστεί το Μαυροβούνιο.
«Στόχος της Κύπρου και σε αυτούς τους Αγώνες είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης του πίνακα των μεταλλίων, χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός», όπως σωστά δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της κυπριακής αποστολής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντίνος Μιχαηλίδης. Άλλωστε, υπάρχουν σημαντικές απουσίες για την ομάδα μας, όπως των πρωτοκλασάτων αθλητών μας του στίβου και βέβαια του αγωνίσματος της γυμναστικής. Θυμίζουμε ότι στην Ισλανδία το 2015 η ενόργανη γυμναστική χάρισε στην Κύπρο 12 μετάλλια (7-1-4), με τον Μάριο Γεωργίου να αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος των αγώνων με 6 χρυσά και 1 χάλκινο μετάλλια. Οι απουσίες αυτές θα πρέπει να καλυφθούν από άλλα αγωνίσματα, όπως η κολύμβηση (αναβαθμισμένη σε αριθμό αθλητών), η σκοποβολή (θα δώσει 7 μετάλλια) και τα νέα αθλήματα στους φετινούς ΑΜΚΕ, η τοξοβολία (θα δώσει 10 μετάλλια) και η ποδηλασία (8 μετάλλια).
Οι λίστες συμμετοχών των χωρών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ δεν έγιναν οι κληρώσεις σε αρκετά ατομικά αθλήματα, κάτι που δεν επιτρέπει στους επικεφαλής των 11 αθλημάτων που θα μας εκπροσωπήσουν, να έχουν ασφαλή προγνωστικά ή άποψη για το τι θα αντιμετωπίσουμε στο Σαν Μαρίνο. Ωστόσο, φροντίσαμε να τους αποσπάσουμε τις πρώτες σκέψεις τους και σας τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΙΒΟΣ (22 άνδρες / 15 γυναίκες)
«Παρά τις απουσίες που έχει η ομάδα μας, πιστεύω πως υπάρχει ακόμα αρκετό ταλέντο και δυνατότητες διεκδίκησης του χρυσού, σχεδόν σε κάθε αγώνισμα στο οποίο θα συμμετάσχουμε. Θέλουμε να κατακτήσουμε όσο πιο πολλά μετάλλια μπορούμε και να επιστρέψουμε στην 1η θέση στον στίβο, την οποία χάσαμε στην προηγούμενη διοργάνωση από την Ισλανδία. Θα δούμε κάθε αγώνισμα, κάθε ημέρα ξεχωριστά και ελπίζω τα παιδιά να βρεθούν σε καλή αγωνιστική κατάσταση και να εκπροσωπήσουν για άλλη μία φορά επάξια τον στίβο», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο επικεφαλής του κλασικού αθλητισμού στους 17ους ΑΜΚΕ, Γιαννάκης Πότσος.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (6 άνδρες / 5 γυναίκες)
«Πηγαίνουμε με νεανική ομάδα στο Σαν Μαρίνο, γνωρίζοντας ούτως ή άλλως πόσο δύσκολη είναι η αποστολή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα για θέσεις στο βάθρο. Οι επιδόσεις τους δείχνουν πως μπορούν να τα καταφέρουν κι ελπίζω πως θα βρεθούν στην καλύτερή τους μέρα και θα προσθέσουν και εμπειρίες και επιτυχίες», μας είπε ο επικεφαλής της κολύμβησης Φοίβος Δουκανάρης
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (8 άνδρες / 4 γυναίκες)
«Σε τέτοιους αγώνες στόχος μας είναι πάντα το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα αγωνίσματα. Για κάποιους είναι πιο εφικτό και για άλλους δυσκολότερο. Θεωρώ δεδομένη την επιτυχία μας στο σκιτ ανδρών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μας δύναμη, παρόντος του Γιώργου Αχιλλέως. Στους άλλους αγώνες θα εξαρτηθούν αρκετά και από τους αντιπάλους μας και από τις καιρικές συνθήκες», μας δήλωσε ανάμεσα σε άλλα η επικεφαλής της σκοποβολής Δώρα Κυριάκου.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (6 άνδρες / 1 γυναίκα)
«Στόχος μας στους αγώνες είναι να έχουμε όσες πιο πολλές διακρίσεις μπορούμε και ικανοποιητική συγκομιδή μεταλλίων. Με την παρουσία του νέου ομοσπονδιακού μας προπονητή, Γιάννη Ταμουρίδη, σε συνεργασία με τον τεχνικό μας σύμβουλο Μιχάλη Χατζηιωάννου, πιστεύω πως τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και θα διεκδικήσουν θέσεις στο βάθρο, όσο δύσκολο και αν είναι, αφού ανταγωνιζόμαστε χώρες με παράδοση στο άθλημα», ήταν κάποια από τα λόγια του προέδρου της ΚΟΠΟ και επικεφαλής στους Αγώνες για την ποδηλασία, Γιώργου Αποστόλου.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (6 άνδρες / 6 γυναίκες)
«Η προετοιμασία όλων των αθλητών έχει πάει αρκετά καλά και βασικός μας στόχος είναι να χτυπήσουμε όλα τα χρυσά μετάλλια, κάτι που πιστεύω πως είναι στις δυνατότητές μας. Βέβαια, δεν ξέρουμε αν κάποια χώρα μάς επιφυλάξει εκπλήξεις και κατεβάσει ξένους αθλητές. Αυτό θα το δούμε εκεί. Για μας το πιο σημαντικό είναι όλοι οι αθλητές μας να πλησιάσουν ή και να ξεπεράσουν τις επιδόσεις τους, με συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων», μας ανέφερε ο επικεφαλής της τοξοβολίας Χριστόφορος Φαρμακάς.
ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (2 άνδρες / 2 γυναίκες)
«Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε τους αθλητές που θα κατεβάσει κάθε χώρα, πιστεύω ότι στους άνδρες έχουμε τη δυνατότητα για το χρυσό μετάλλιο, ενώ στις γυναίκες τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα, αφού Μαυροβούνιο και Λουξεμβούργο διαθέτουν ιδιαίτερα δυνατές αθλήτριες. Γενικός μας στόχος είναι να διεκδικήσουμε όλα τα μετάλλια, έχοντας καλή παρουσία», μας είπε ο προπονητής και επικεφαλής της αντισφαίρισης Νικόλας Κωνσταντίνου.
ΤΖΟΥΝΤΟ (4 άνδρες)
«Στόχος σε κάθε αγώνα είναι να κερδίζουμε και να προχωράμε όσο πιο μακριά γίνεται. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τους αντιπάλους μας, όμως πιστεύω ότι τα παιδιά είναι σε θέση να φτάσουν στην κατάκτηση μεταλλίων», μας δήλωσε ο προπονητής - επικεφαλής του τζούντο Λαυρέντιος Αλεξανίδης.
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (2 άνδρες / 2 γυναίκες)
«Στους άνδρες αισιοδοξούμε ότι η εμπειρία του Σεραφίμοφ θα τον ανεβάσει στο βάθρο των νικητών στο μονό και γιατί όχι και στο διπλό. Στις γυναίκες πάμε με δύο 16χρονες, στην πρώτη εμπειρία τους από τέτοιους αγώνες και ευελπιστούμε ότι θα δείξουν το ταλέντο τους και θα κατακτήσουν σημαντικές νίκες», ήταν κάποια από τα λόγια του επικεφαλής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Μάριου Αβραάμ.
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ (2 άνδρες / 2 γυναίκες)
«Παρά το ότι η προετοιμασία των ομάδων μας ήταν μικρή, αφού μόλις τώρα τελείωσαν τις υποχρεώσεις με τις ομάδες τους, εντούτοις αισιοδοξούμε ότι θα δείξουμε τις αρετές μας και θα κατακτήσουμε και τα δύο χρυσά μετάλλια, αφού υπάρχει εμπειρία στις ομάδες, ιδιαίτερα στις γυναίκες», μας είπε ο επικεφαλής του μπιτς βόλεϊ Λίνος Πετρίδης.
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ (12 άνδρες / 12 γυναίκες)
«Πάντα σε αυτούς τους αγώνες, στους οποίους έχουμε καλή παράδοση, στόχος μας είναι η κατάκτηση και των δύο χρυσών μεταλλίων. Μπορεί οι ομάδες μας να είναι κουρασμένες από τη συμμετοχή τους στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα βοηθήσει και τις δύο ομάδες, αφού θα είναι μία πολύ καλή προετοιμασία για τους ΑΜΚΕ», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο επικεφαλής της πετοσφαίρισης Χάρης Καράγιας.
ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ (12 άνδρες / 12 γυναίκες)
«Μπορεί να έχουμε απέναντί μας δύο χώρες με πρόσφατες επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανδρών, το Μαυροβούνιο και την Ισλανδία, όμως εμείς θέτουμε ως στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Ξέρουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, όμως δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας και την πίστη στις δυνατότητες της ομάδας μας. Για τις γυναίκες πιστεύω πως είναι ικανές τουλάχιστον για το αργυρό μετάλλιο», μας δήλωσε ο επικεφαλής της καλαθόσφαιρας Χάρης Νικολάου.