Friday, 10 January 2025

18οι ΑΜΚΕ: Απόψε Δευτέρα η τελετή έναρξης!

Του απεσταλμένου της ΕΑΚ στο Μαυροβούνιο, Ευτύχιου Γιαξή

Αρχίζουμε λοιπόν! Οι 18οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που φιλοξενούνται στο Μαυροβούνιο είναι προ των πυλών, καθώς απόψε, στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης, στην Μπούντβα. Πρόκειται για την πόλη που αποτελεί τη βάση των φετινών αγώνων, καθώς σε αυτή θα διεξαχθούν τα πέντε από τα συνολικά δέκα αθλήματα, όμως δεν διαθέτει στάδιο που να μπορεί να φιλοξενήσει την εναρκτήρια τελετή, έτσι αυτή θα είναι ιδιαίτερη, αφού θα λάβει χώρα εντός των τειχών της παλιάς πόλης.

Η κυπριακή αποστολή θα έχει μπροστάρη απόψε τον Ανδρέα Μακρή, καθώς ο 28χρονος σκοπευτής μας, μόλις 11 ημέρες μετά τον θρίαμβό του, θα είναι ο σημαιοφόρος μας στην τελετή έναρξης των ΑΜΚΕ. Ο Μακρής είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα της Κύπρου στη φετινή διοργάνωση, στην οποία θα αγωνιστεί προεχόμενος από τη σπουδαία του επιτυχία στη Νότια Κορέα (16/5), όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τραπ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής που έγινε στην ασιατική χώρα, παίρνοντας και κάρτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Παραλιμνίτης αθλητής είχε κατακτήσει με την εθνική μας ομάδα τραπ το αργυρό μετάλλιο στη διεθνή διοργάνωση Cyprus Grand Prix, ενώ πέρσι τον Ιούνιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής στη Μάλτα, έχασε το βάθρο για μόλις έναν δίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί σε live streaming από το Alfasports.tv, που βρίσκεται με πενταμελή αποστολή στο Μαυροβούνιο για να καλύψει τους ΑΜΚΕ. Η διαδικτυακή αθλητική τηλεόραση θα έχει κατά τη διάρκεια των Αγώνων ζωντανές μεταδόσεις από τις προσπάθειες των αθλητών μας, ενώ παρών θα είναι βεβαίως και το ΡΙΚ, που με εξαμελή ομάδα, θα καλύψει τη διοργάνωση με ανταποκρίσεις, βίντεο, διάφορα θέματα και συνεντεύξεις. Ενημέρωση θα υπάρχει και μέσω facebook από την επίσημη σελίδα της ΚΟΕ, facebook.com/cyprusolympic.

«Πρωτεύουσα» του τουρισμού
H Μπούντβα είναι παραθαλάσσια πόλη (βρέχεται από την Αδριατική) και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του Μαυροβουνίου. Παρότι είναι από τις μικρές πόλεις του, με έκταση μόλις 4 km² και με πληθυσμό περίπου 15.000 κατοίκους, θεωρείται το κέντρο του τουρισμού της χώρας και ο μακράν δημοφιλέστερος προορισμός της. Είναι γνωστή για την -καλά διατηρημένη- μεσαιωνική της πόλη, αν και, παραδόξως, δεν είναι δημοφιλής προορισμός για αξιοθέατα και πολιτιστικό τουρισμό. Αντιθέτως, οι πλείστοι από τους τουρίστες της την προτιμάνε για τις πανέμορφες, γεμάτες από κόσμο παραλίες της (πιο γνωστή η «Μόγκρεν»), καθώς και για τη νυχτερινή ζωή, αφού τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει... ξεχειλίσει από μπαράκια και παμπ. Επιπροσθέτως, χάρη στα αρκετά καζίνο των ξενοδοχείων της προσελκύει παίκτες τυχερών παιχνιδιών, ενώ η μαρίνα της υποδέχεται αρκετά πολυτελή γιοτ.

Όσον αφορά την παλιά πόλη της Μπούντβα, όπου θα πραγματοποιηθεί η αποψινή τελετή έναρξης των ΑΜΚΕ, βρίσκεται στο νότιο μέρος της και περιβάλλεται από πέτρινα τείχη. Παλαιότερα, ήταν γεμάτη πύλες σε κάθε της πλευρά, όμως με την πάροδο των χρόνων αυτές που «κοίταζαν» προς τη θάλασσα έκλεισαν. Εντός των τειχών δεν διακινούνται οχήματα, παρά μόνο πεζοί, ενώ στο νοτιότερο σημείο της υπάρχει ακρόπολη, κοντά στην οποία βρίσκεται μια μεγάλη πλατεία και όλες οι εκκλησίες της παλιάς πόλης.

Crna Gora, το «μαύρο» βουνό
H χώρα που διοργανώνει τους 18ους ΑΜΚΕ ανεξαρτητοποιήθηκε το 2006, καθώς μετά από δημοψήφισμα που πέρασε... οριακά, διαλύθηκε το ομοσπονδιακό κράτος Σερβίας και Μαυροβουνίου, που είχε σχηματιστεί το 2003. Νωρίτερα, ήταν μέλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το Μαυροβούνιο έχει πληθυσμό περίπου 623.000 κατοίκους και έκταση σχεδόν 14.000 km², δηλαδή μιάμιση φορά όσο η Κύπρος. Έχει πρωτεύουσα την Ποντγκόριτσα, που είναι και η μεγαλύτερη του πόλη σε έκταση και πληθυσμό, ενώ η χώρα συνορεύει στα ανατολικά με τη Σερβία, στα δυτικά με την Κροατία, στα βορειοδυτικά με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στα νότια με την Αλβανία. Παρότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μαυροβούνιο χρησιμοποιεί ως νόμισμα το ευρώ από το 2002. Οι ντόπιοι αποκαλούν τη χώρα Crna Gora (Τσέρνα Γκόρα), που σημαίνει, βεβαίως, μαύρο βουνό, ονομασία που προέκυψε από το όρος Λόβτσεν και τα πυκνά του δάση, που του έδιναν σκούρο χρώμα.

 

 

Search