Συνέντευξη στον Απεσταλμένο της ΕΑΚ Φρίξο Κυριάκου
Η κυπριακή αποστολή βρίσκεται από την Τετάρτη (03/10) στο Μπουένος Άιρες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων (6-18 Οκτωβρίου) και μετρά αντίστροφα για την τελετή έναρξης που για πρώτη φορά θα γίνει σε κεντρική λεωφόρο στην παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων θεατών και φυσικά για την έναρξη των αγωνισμάτων.
Οι έξι αθλητές μας έκαναν το μεγάλο ταξίδι στην Αργεντινή χωρίς να πουν μεγάλα λόγια, αλλά όλοι με στόχο να ξεπεράσουν τις δικές τους επιδόσεις.
Ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής Γιώργος Παναγίδης, παρέθεσε συνέντευξη και αναφέρεται σε όλους τους αθλητές έναν προς ένα και τονίζει πως: «Έχουμε καλές πιθανότητες για διάκριση».
Τι περιμένει η ΚΟΕ από τους αθλητές μας και με ποιες βλέψεις ήρθε η αποστολή;
«Καταρχάς πρέπει να πω ότι και μόνο που οι αθλητές μας πήραν την πρόκριση μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων για μας θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για τους καλύτερους αθλητές στις ηλικίες 15-18 ετών. Έχουμε δύο αθλήτριες στην κολύμβηση, μια στο breaking dancing, μια στην ρυθμική γυμναστική, έναν αθλητή στο Τζούντο και έναν στον στίβο και συγκεκριμένα στην σφυροβολία. Έχουμε καλές πιθανότητες για διάκριση και σκοπός μας είναι οι αθλητές μας να υπερβούν τα Παγκύπρια τους ατομικά ρεκόρ. Αν έρθει κάτι καλύτερο θα είναι κέρδος για την Κύπρο και για τους αθλητές μας».
Στοχεύουμε σε κάτι περισσότερο από τις προηγούμενες Ολυμπιάδες;
«Η κολυμβήτρια μας Κάλια Αντωνίου έρχεται από πρόκριση στον τελικό των Μεσογειακών αγώνων στα 100 μέτρα ελεύθερο. Ο Γιώργος Μπαρατζισβίλι στο Τζούντο (66kg) θεωρώ πως με μια καλή κλήρωση μπορεί να διακριθεί. Απ’ εκεί και πέρα έχουμε το νέο αγώνισμα breaking dance με την Ειρήνη Τάνου. Πιστεύω είναι ένα στοίχημα και θα δούμε πως θα ανταποκριθεί η αθλήτρια μας σε αυτή τη νέα δοκιμασία. Η πολύ υποσχόμενη Αναστασία Πίγγου στην ρυθμική γυμναστική θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα πολύ καλό πρόγραμμα ενώ και οι Σιγκόλεβα (κολύμβηση) και Κεσίδης (σφυροβολία) έχουν καλές πιθανότητες και περιμένουμε να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους».
Αν προσθέτει πίεση στους αθλητές μας το γεγονός ότι στις προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις είχαμε κάποια μετάλλια;
«Θα κρατήσω μια κρυφή ελπίδα ότι μπορούν να πετύχουν κάτι καλό οι αθλητές μας. Όπως είπα και μόνο που προκρίθηκαν μέσα από μεγάλο συναγωνισμό είναι επιτυχία. Έχουν να συναγωνιστούν τους καλύτερους σε αυτές τις ηλικίες».
Για το πρόγραμμα των αθλητών μας είπε:
«Οι αθλητές μας έχουν υποχρεώσεις μέχρι τις 16 Οκτωβρίου και 2-3 αθλητές θα αποχωρήσουν νωρίτερα από το Μπουένος Άιρες λόγω σχολείων και μαθημάτων. Πέρα από το αγωνιστικό οι αθλητές μας θα παρακολουθήσουν διάφορα εκπαιδευτικά μαθήματα που είναι σημαντικά για την διοργάνωση και θα αποκομίσουν αρκετά πράγματα».
Για πρώτη φορά η τελετή έναρξης Ολυμπιάδας θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου. Πως το βλέπετε το νέο κόνσεπτ;
«Βλέπουμε ότι είναι μια πολύ καλή προσπάθεια των διοργανωτών. Θα είναι μια μέρα γιορτινή, κάτι σαν φεστιβάλ, στην παρουσία χιλιάδων ανθρώπων καθώς δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου. Περιμένουμε και εμείς με ανυπομονησία να ζήσουμε αυτή την γιορτή. Σημαιοφόρος θα είναι η Κάλια Αντωνίου και ανυπομονούμε να παρελάσουμε μαζί με τις άλλες 205 χώρες και να εκπροσωπήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την χώρα μας».
Ένα σχόλιο για την παρουσία του πρόεδρου της ΚΟΕ κ. Ντίνου Μιχαηλίδη στο Μπουένος Άιρες;
«Θα έχουμε παρουσία από τον πρόεδρο της ΚΟΕ Ντίνο Μιχαηλίδη στο Οlympism In Action Forum (5-7 Οκτωβρίου). Μαζί του θα είναι το μέλος του ΚΟΑ Τάσος Προκοπίου. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και θα ασχοληθεί με προγράμματα ανάπτυξης του Ολυμπισμού, θέματα αντιντόπινγκ και καλύτερης προετοιμασίας των αθλητών μας. Θα υπάρχουν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες και πιθανόν να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Μέσα από αυτά τα πάνελ θα έχουμε την ευκαιρία και εμείς να συμμετέχουμε στην συζήτηση».
Ποιος ο ρόλος του young change maker που συνοδεύει την κυπριακή αποστολή;
«Μαζί μας είναι ο Αντρέας Χρυσοστόμου. Ουσιαστικά είναι ο πρεσβευτής καλής θέλησης όπου με τις εμπειρίες και τις γνώσεις του θα βοηθήσει τους αθλητές μας σε ότι χρειαστούν κατά την παραμονή τους στο Ολυμπιακό Χωρίο και θα είναι στην διάθεση τους για επεξηγήσεις στα εκπαιδευτικά μαθήματα που θα παρακολουθήσουν».