Friday, 10 January 2025
Previous Next

Εκπαιδευτική Σειρά Σεμιναρίων Πιστοποίησης Αθλητικού Φυσιοθεραπευτή

Πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Μέγαρο από 21-24 Ιουνίου, το πρώτο σεμινάριο Πιστοποίησης Αθλητικού Φυσιοθεραπευτή στην Κύπρο. Το σεμινάριο διοργανώνουν ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ), σε συνεργασία με την Αυστραλιανή Ένωση Φυσιοθεραπευτών, την IFSPT, και την συμβολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, που χρηματοδότησε τα σεμινάρια μέσω του προγράμματος «Olympic Solidarity» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Καλοσωρίζοντας στο Ολυμπιακό Μέγαρο, τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο πρώτο σεμινάριο, η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, συνεχάρη τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών για την πρωτοβουλία, χαραχτηρίζοντας την ως αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια, σημειώνοντας επίσης ότι «ο κλάδος της φυσιοθεραπείας είναι ένα πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού και η εξέλιξη του και αναβάθμιση του στην Κύπρο, είναι κάτι που ως Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα».

Στο σεμινάριο τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Πολύβιος Παπακυριακού. Ο Πρόεδρος του τομέα Αθλητικής Φυσιοθεραπείας του Συλλόγου, Καλλής Καλλή, ευχαρίστησε την ΚΟΕ για την επιχορήγηση του προγράμματος, και τις διευκολύνσεις που παραχώρησε στο Ολυμπιακό Μέγαρο σημειώνοντας: «Ξεκινήσαμε σήμερα το πολύ σημαντικό αυτό πρόγραμμα με το πρώτο σεμινάριο. Το πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας και θα καλύψει όλα τα επίπεδα Πιστοποίησης Αθλητικής Φυσιοθεραπείας με διεθνή αναγνώριση».

Κύριοι εισηγητές του Πιστοποιημένου Προγράμματος Αθλητικής Φυσιοθεραπείας Level 1, είναι ο κ. Μαρκ Μπράουν, ο οποίος μεταξύ άλλων διετέλεσε υπεύθυνος του προγράμματος φυσιοθεραπευτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Sydney 2000» και η Δρ Μαρία Κωνσταντίνου, αμφότεροι μέλη της Australian Physiotherapy Association (APA). Η Δρ Κωνσταντίνου είναι παράλληλα και Δια Βίου Μέλος του ΠΣΦ.

H Δρ Μαρία Κωνσταντίνου ευχαρίστησε την ΚΟΕ και τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών για την ευκαιρία που τους δόθηκε να μεταφέρουν γνώσεις και εμπειρίες στους Κύπριους συναδέλφους: «Όσοι εμπλέκονται στον αθλητισμό θα πρέπει να βελτιώνονται διαρκώς στον δικό του τομέα ο καθένας. Θέλουμε να βοηθήσουμε στους τομείς τόσο της πρόληψης, αλλά και της θεραπείας των τραυματισμών των αθλητών. Για την Κύπρο, που έχει μικρό αριθμό αθλητών σε σχέση με μεγάλες χώρες, είναι σημαντικό να περιορίσει στο ελάχιστο τους τραυματισμούς».

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκ Μπράουν σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα μπορούν να βελτιωθούν στον τομέα της λήψης γρήγορων αποφάσεων πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τον τραυματισμό ενός αθλητή. «Ο τραυματισμός δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον αθλητή. Είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες σε μια κοινωνία. Είναι οι γιατροί, τα νοσοκομεία, τα αγωνιστικά αποτελέσματα, οικονομικοί διαθέσιμοι πόροι κ.λ.π.. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, στο πλαίσιο της ενδεδειγμένης θεραπείας, να επιτυγχάνουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το διάστημα κατά το οποίο ένας αθλητής μένει εκτός αγωνιστικής δράσης, και έτσι τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
21 Ιουνίου 2019

 

 

Search