Friday, 10 January 2025
Previous Next

Διεξήχθη η 31η Σύνοδος της ΕΟΑΚ με θέμα «Ολυμπισμός - Εκεχειρία - Εκπαίδευση - Ειρήνη»

Με κεντρικό θέμα «ΟλυμπισμόςΕκεχειρία - Εκπαίδευση - Ειρήνη», η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου, πραγματοποίησε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο την 31η Ετήσια Σύνοδο της. Η Σύνοδος, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του νέου Υπουργού Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΑΝ) κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της.

Η σύνοδος ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό Ύμνο. Χαιρετισμούς στην σύνοδο απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Επίτιμος Κοσμήτορας της ΔΟΑ Δρ Κώστας Γεωργιάδης και ο ΥΠΠΑΝ κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) κ. Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματος της 31ης Συνόδου της ΕΟΑΚ : «Απώτερος στόχος του Ολυμπισμού, είναι δια μέσου της γνωριμίας, της επικοινωνίας, της φιλίας, του αλτρουϊσμού και της κατανόησης, η επίτευξη της Παγκόσμιας Ειρήνης. Στόχος υπό τις περιστάσεις ανέφικτος, αλλά τόσο χρήσιμος και ελπιδοφόρος για τον άνθρωπο».

Κύριοι ομιλητές στην Σύνοδο ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο Δρ Γεώργιος Δημοσθένους, και ο Δρ Κώστας Γεωργιάδης.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας ανέπτυξε το θέμα «Η σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή». Ο κ. Φίλης από την Αθήνα και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης με την αίθουσα «Ευ αγωνίζεσθαι» του Ολυμπιακού Μεγάρου, ανέφερε ότι οι δράσεις σήμερα εστιάζονται στην αντιμετώπιση σύγχρονων φαινομένων του Αθλητισμού που σχετίζονται με τη βία, μέσω της καλλιέργειας εναλλακτικής κουλτούρας στους νέους. Έκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που έγιναν από το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, οι οποίες απέδωσαν ουσιαστικά αποτελέσματα, ως προς την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολμπιακών Αγώνων που έγιναν το 2018 στην Νότιο Κορέα.

Ο Δρ Γεώργιος Δημοσθένους, Πρύτανης Πανεπιστημίου Frederick, ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή της Εκπαίδευσης στην κατανόηση των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού». Ο Δρ Δημοσθένους εκθείασε το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα, για τον ανθρωποκεντρικό του χαραχτήρα, αναγνωρίζοντας ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών είναι η απομάκρυνση των νέων από τον Αθλητισμό. Παρουσίασε τις εκπαιδευτικές προσπάθειες που γίνονται σήμερα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ανέδειξε τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει η εκπαιδευτική διαδικασία στην κατανόηση των αρχών του Ολυμπισμού, όπως και η αναγκαιότητα να διαδοθούν αυτές οι αρχές και αξίες, αποδίδοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους αθλητές μέσω των βιωματικών σχέσεων που αποκτούν.

Ο Δρ Κώστας Γεωργιάδης ανέπτυξε το θέμα «Ολυμπισμός–Ολυμπιακή Παιδεία». Παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση στο τρίπτυχο που συνθέτει την έννοια του Ολυμπισμού, δηλαδή, τον Αθλητισμό, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Κατέληξε ότι η εκπαίδευση των νέων αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την επίτευξη των στόχων του Ολυμπιακού κινήματος

Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν οι εισηγητές στη Σύνοδο καθώς και Δρ Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Συντόνισε ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης και πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από το κοινό που παρακολούθησε τις εργασίες.

Στην 31η Σύνοδο της ΕΟΑΚ συμμετείχαν 150 περίπου σύνεδροι ανάμεσα στους οποίους Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, και εκπρόσωποι Δήμων και οργανωμένων Φορέων, οι πρώην Πρόεδροι του ΚΟΑ Δήμος Γεωργιάδης και Πάμπος Στυλιανού, πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών και άλλοι αθλητικοί παράγοντες, γυμναστές, αθλητές και μαθητές Αθλητικών Σχολείων. Όσα κατατέθηκαν στη Σύνοδο, οι ομιλίες, οι ερωτήσεις των συνέδρων και οι απαντήσεις, οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου, θα εκδοθούν όπως κάθε χρόνο σε ειδικό αναμνηστικό λεύκωμα.

7 Δεκεμβρίου 2019
Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

 

 

Search