Friday, 10 January 2025

Ολυμπιακό Μουσείο στη Λευκωσία με σπάνια και ιστορικά κειμήλια

Ένας θησαυρός από σπάνια και ιστορικά αθλητικά κειμήλια και αντικείμενα στεγάζεται στο Μουσείο του Ολυμπιακού Μεγάρου στη Λευκωσία, έδρα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Πέραν από 400 κειμήλια, αρκετά εκ των οποίων τεράστιας ιστορικής αξίας, βρίσκονται στο Μουσείο, το οποίο καταλαμβάνει χώρους και στους τρεις ορόφους του Μεγάρου, που βρίσκεται στην οδό Αμφιπόλεως, στην είσοδο της πρωτεύουσας.
 
Ανάμεσα στα αντικείμενα ξεχωρίζει η στολή που φορούσε ο Παύλος Κοντίδης στο Γουέιμουθ τον Αύγουστο του 2012 όταν κέρδισε το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο της Κύπρου, μετάλλιο νικητή από την 4η Ζάππεια Ολυμπιάδα του 1888 που κέρδισε ο Θεοφάνης Θεοδότου, αναμνηστικό μετάλλιο από την Ολυμπιάδα του 1896, ο αθλητικός εξοπλισμός (όπως παπούτσια και στολές) του σπουδαίου Στέλιου Κυριακίδη, που δώρησε στην ΚΟΕ η οικογένειά του, δάδες από τις λαμπαδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των σπουδαίων Δημοσθένη Συμεωνίδη, Λυκούργου Αρχοντίδη και Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου.
 
Museum 2Πολύ μεγάλης αξίας είναι και η συλλογή του Ανδρέα Ηλιάδη, που περιλαμβάνει τα επίσημα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 μέχρι το 1964. Ανάμεσα στα εκατοντάδες αντικείμενα του Μουσείου συγκαταλέγονται επίσης αφίσες, μασκότ, διαπιστεύσεις, καρφίτσες και αθλητικός εξοπλισμός. Η συλλογή περιλαμβάνει ενότητες για τους Ολυμπιακούς, τους ΑΜΚΕ, τους Μεσογειακούς και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.
 
Το Ολυμπιακό Μουσείο της ΚΟΕ είναι ανοικτό καθημερινά για το κοινό. Επίσης, διεξάγονται, μετά από ραντεβού, και οργανωμένες επισκέψεις σχολείων και άλλων φορέων, κατά τις οποίες λειτουργός της ΚΟΕ αναλαμβάνει την ξενάγηση. Στα πλαίσια αυτά, αρκετά είναι τα σχολεία που επισκέπτονται το Ολυμπιακό Μουσείο, για να δουν τα εκθέματα, λαμβάνοντας παράλληλα και ενημέρωση για τις Ολυμπιακές αξίες.
 
«Προώθηση του Ολυμπισμού»
«Είναι πράγματι εξαίρετο το Ολυμπιακό μας Μουσείο. Διαθέτει σπάνια και ιστορικά κειμήλια, που προκαλούν δέος, αλλά και συγκίνηση στον επισκέπτη-φίλαθλο», τονίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ντίνος Μιχαηλίδης, που συμπληρώνει: «Για μας είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αξιοποιούμε το Μουσείο, για να προωθήσουμε τις αρχές του Ολυμπισμού στα παιδιά μέσα από τις επισκέψεις που γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ολυμπιακής παιδείας».
 
Η ιστορία του Ολυμπιακού Μουσείου
Το όραμα της δημιουργίας Ολυμπιακού Μουσείου υπήρχε για χρόνια. Το 1982 κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής του στην Κύπρο, ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ προέτρεψε τους αθλητικούς παράγοντες της χώρας μας να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός Ολυμπιακού Μουσείου.
 
Το Ολυμπιακό Μέγαρο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στις 30 Μαρτίου 1987, παράλληλα με την εγκαθίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου. Μέσα στα πλαίσια της εγκαθίδρυσης, έγιναν από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου, που στεγάστηκε στα τότε γραφεία της ΚΟΕ, στην οδό Ίωνος στη Λευκωσία. Μετά από σχετική ανακοίνωση της ΚΟΕ, δεκάδες άτομα, πολλοί εκ των οποίων σπουδαίες μορφές του κυπριακού αθλητισμού, δώρισαν ή δάνεισαν αντικείμενα στο Μουσείο, τα πλείστα από τα οποία εκτίθενται μέχρι σήμερα. Πρώτος έφορος του Ολυμπιακού Μουσείου διετέλεσε ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου.
 
Museum 3
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου Ολυμπιακού Μεγάρου στο Στρόβολο, όπου μεταφέρθηκε και το Μουσείο, το οποίο για έξι χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2012, στεγαζόταν μόνο στο ισόγειο του κτιρίου. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της β΄ φάσης, με την επέκταση του Μουσείου και στους υπόλοιπους ορόφους του Μεγάρου.
 
Info
Το Ολυμπιακό Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής, από τις 08:00 μέχρι τις 14:00. Στεγάζεται στο Μέγαρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στην οδό Αμφιπόλεως 21 στο Στρόβολο. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 22449880.

 

 

Search