Friday, 15 November 2024

Συνέντευξη του προέδρου της ΚΟΕ κ. Ντίνου Μιχαηλίδη στο ΚΥΠΕ [ΒΙΝΤΕΟ]

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ κα. Δήμητρα Νικολάου

Στον αθλητισμό, δεν είναι τόσο εύκολο να αντικαταστήσεις ένα πρότυπο αθλητή ούτε και είναι εύκολο για μια χώρα, όπως η Κύπρος, να έχει συνέχεια αθλητές, επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Ντίνος Μιχαηλίδης.

Είπε ακόμα ότι πολύ λίγες είναι οι πιθανότητες να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της ΚΟΕ, προσθέτοντας ότι είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει όριο ηλικίας και να δίνεται τόπος στους νέους.

Στη συνέντευξή του μιλά, μεταξύ άλλων, και για την αυτονομία του αθλητικού κινήματος, για τη μη ύπαρξη ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και για τα δύο μεγαλεπήβολα έργα που ήδη ξεκίνησαν να υλοποιούνται, η Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη και το Ολυμπιακό Κέντρο Στήριξης Αθλητών.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Κύπρου στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή ο κυπριακός αθλητισμός στο επίπεδο της ανάπτυξης είναι σε κάποια μέτρια επίπεδα.

«Στους περασμένους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων είχαμε επιτυχίες, είχαμε και μετάλλια. Σε αυτούς δεν είχαμε, είχαμε συμμετοχή έξι αθλητών. Δεν ήταν μεγάλη η συμμετοχή μας, όμως προοπτικές υπάρχουν. Υπάρχει το ταλέντο στην Κύπρο, αλλά δεν μπορούμε κάθε φορά που έχει Ολυμπιακούς Αγώνες ως Κύπρος με τα μεγέθη που έχουμε να περιμένουμε να έχουμε και επιτυχίες», πρόσθεσε.

Επιτυχία, συνέχισε, είναι η συμμετοχή και σημείωσε ότι στην φιλοσοφία των αγώνων νέων δεν είναι πρωταρχικής σημασίας το αγωνιστικό σκέλος.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης, υπάρχουν και ειδικές εκδηλώσεις, με στόχο να φέρουν τους νέους κοντά στα ολυμπιακά ιδεώδη, καθώς και να βιώσουν την επικοινωνία, τη συμμετοχή, την κουλτούρα, τις διάφορες φυλές.

«Το αγωνιστικό ειλικρινά περνά σε δεύτερο μέρος, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλο τον κόσμο. Δεν περίμενα κάτι περισσότερο από την απόδοση των αθλητών μας. Έκαναν ότι μπορούσαν. Είμαστε σε ένα στάδιο ανάπτυξης και περιμένουμε ότι σε κάποια περίοδο θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την αυτονομία του Ολυμπιακού Κινήματος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η αυτονομία του αθλητικού κινήματος είναι αυτονόητη και δεδομένη.

Όπως είπε, όταν μιλούμε για αθλητικό κίνημα αυτό δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει αυτονομία. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχουν οι ολυμπιακές επιτροπές. Βασικός στόχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι η προστασία της αυτονομίας του αθλητισμού, όχι της ολυμπιακής επιτροπής.

«Χωρίς να παρεξηγούμαστε. Δεν εννοούμε ασυδοσία και αυτονομία να κάνουμε ότι θέλουμε. Αυτονομία σημαίνει να μπορείς να αυτοδιοικήσεις και τα οικονομικά σου να είναι τέτοια που να σου επιτρέπουν να έχεις αυτονομία. Γι’ αυτό και το κράτος δεν επιχορηγεί στην ουσία, συνεισφέρει στο ολυμπιακό κίνημα, ούτως ώστε να μπορεί να συντηρηθεί και να διατηρηθεί. Η κρατική παρέμβαση θεωρείται απαράδεκτη για το ολυμπιακό κίνημα και για τον αθλητισμό γενικά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία και για τις επαφές που έχουν ως ΚΟΕ με τα κόμματα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία.

«Η μόνη νομοθεσία που έχουμε είναι ο περί ΚΟΑ νόμος που καθορίζει το τι πρέπει να κάνει ο ΚΟΑ. Απ’ εκεί και πέρα, ο ΚΟΑ εγκρίνει κάποιες αποφάσεις οι οποίες δεν είναι νομοθεσίες. Χρειάζεται η νομοθεσία κατ’ αρχάς για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και επιπρόσθετα για να γνωρίζει ο καθένας τι θέλει», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχει χωριστή νομοθεσία του επαγγελματικού με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

«Υπάρχει μια νομοθεσία ενιαία. Το κράτος δεν μπορεί να επιχορηγεί με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο τα επαγγελματικά σωματεία. Είναι λόγω του ανταγωνισμού. Όμως εδώ στην Κύπρο, δεν υπάρχει νομοθεσία που να τα διαχωρίζει. Το θέμα της βίας, ποιος εκδίδει κανονισμούς για τη βία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο ΚΟΑ, η ΚΟΠ; Έχουμε προβλήματα. Επίσης, πόσες θητείες δικαιούται να είναι κάποιος στα Διοικητικά Συμβούλια ή ποιος δικαιούται να είναι στο Συμβούλιο. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων τα οποία διοικούν και τα οποία έχουν ποινικό μητρώο άσχημο», σημείωσε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν και τόνισε ότι η νέα νομοθεσία ρυθμίζει τα πάντα, δηλαδή τι πρέπει να κάνει ο καθένας, πώς πρέπει να τα κάνει, κλπ.
Αναφορικά με τις επαφές που κάνουν με τα κόμματα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι βρίσκουν κατανόηση στην αναγκαιότητα θέσπισης αυτής της νομοθεσίας.

«Το θέμα είναι ποιος θα κάνει την αρχή, ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία και πώς θα γίνει αυτό το πράγμα. Εμείς έχουμε και συγκεκριμένη εισήγηση. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει μόνο με μια διακομματική συναίνεση, να γίνει μια επιτροπή διακομματική. Να οριστούν κάποια εξειδικευμένα άτομα από όλα τα κόμματα μαζί», σημείωσε.

Χρειαζόμαστε, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, μια νομοθεσία που να οδηγεί στην ανάπτυξη, στον υγιή αθλητισμό, στη δικαιοσύνη, στην αποφυγή κρουσμάτων βίας και απειθαρχίας.

«Επιδιώκουμε, βασικά να θεσμοθετηθεί η ελεύθερη άσκηση του ατόμου, που δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία εδώ. Μπορεί κάποιος να πάει ελεύθερος σε οποιοδήποτε γήπεδο να αθληθείται; Αν θέλουν σε βάζουν στα γήπεδα. Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό, αφορά την κοινωνία, αφορά τη βελτίωση του ανθρώπου. Είναι δυνατό ένα κοινωνικό φαινόμενο, ένα κοινωνικό αγαθό να είναι χωρίς νομοθεσία, να είναι έωλο; Πρέπει να γίνει η αρχή και σιγά – σιγά να προωθηθεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συνεργασία ΚΟΕ και ΚΟΑ και αν κάποιες δράσεις για ανάπτυξη του αθλητισμού, μπορεί να διοργανωθούν από κοινού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία και σεβασμός με το ΔΣ του ΚΟΑ, προσθέτοντας ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των δράσεων.

Διευκρίνισε ότι ο ΚΟΑ είναι ο κρατικός φορέας που είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει το κυβερνητικό έργο για τον αθλητισμό, ενώ ως ΚΟΕ οι δράσεις της είναι η συντήρηση της διεθνούς υπόστασης της Κύπρου στον αθλητισμό, η προστασία της αυτονομίας του αθλητικού κινήματος, η διάδοση των ολυμπιακών αρχών και αξιών.

«Με βάση αυτά, έχει κάποια άλλα δικαιώματα, κάποιες άλλες ευθύνες, όπως είναι η προετοιμασία των αθλητών, η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όλους τους αγώνες που γίνονται κάτω από την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Δικαιούμαστε να μετέχουμε στην προετοιμασία νομοθεσίας για τον αθλητισμό, να προβαίνουμε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση των αθλητικών πραγμάτων», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης και σημείωσε ότι η ΚΟΕ έχει ευθύνη και για την ολυμπιακή εκπαίδευση.

Οι δράσεις ΚΟΕ και ΚΟΑ, είπε, κάπου συγκλίνουν, κάπου αποκλίνουν.

Σε ερώτηση αν έχει αρχίσει η προετοιμασία της ΚΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό και πρόσθεσε ότι έχουν εγκρίνει το στρατηγικό τους σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ασφαλώς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Προετοιμαζόμαστε για την οργανωτική συμμετοχή, γιατί για την αθλητική συμμετοχή χρειάζεται να προκριθούν οι αθλητές μας. Βοηθούμε στην προετοιμασία των αθλητών με κάποιους τρόπους. Έχουμε μια πρόκριση προς το παρόν, του Παύλου Κοντίδη. Περιμένουμε ασφαλώς και άλλες προκρίσεις. Γενικά προετοιμαζόμαστε και προγραμματίζουμε και ευελπιστούμε με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα στο Ρίο, ότι θα έχουμε περίπου τα ίδια. Δεν περιμένω να έχουμε περισσότερα. Δηλαδή το να έχουμε εφτά άτομα στους τελικούς των Ολυμπιακών δεν είναι εύκολο πράγμα σαν Κύπρος», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «έχουμε κάποιες ελπίδες, κάποιες προοπτικές και με κάποιους νέους αθλητές. Γενικά θα κάνουμε εκείνο το οποίο πρέπει».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν αθλητές που μπορούν να αντικαταστήσουν έναν Παρέλλη, μια Αρτυματά, έναν Ιωάννου και άλλους και να εκπροσωπούν επάξια την Κύπρου σε αγώνες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

«Στον αθλητισμό δεν είναι τόσο εύκολο να διαδεχθείς ένα πρότυπο αθλητή και ούτε είναι εύκολο για μια χώρα, όπως η Κύπρος, να έχει συνέχεια αθλητές. Το καλό της Κύπρου είναι ότι πάντα είχαμε αθλητές επιπέδου, μπορεί να μην είχαμε πολλούς, όμως κάποτε είχαμε έναν Παγδατή, είχαμε έναν Κοντίδη, είχαμε έναν Ιωάννου, μια Αρτυματά. Είχαμε. Πιστεύω ότι ναι, έχουμε προοπτικές, κάποιοι αθλητές να εμφανιστούν, για παράδειγμα έχουμε τον Μίλαν, στα 110 εμπόδια, τον Κονιαράκη στη δισκοβολία. Έχουμε την ελπίδα», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι θέλει χρόνο «και πρέπει να πατούμε τα πόδια μας κάτω στο έδαφος».

«Είμαστε Κύπρος, δεν είμαστε η Αμερική και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε αθλητές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματούν και μόνοι τους λόγω ηλικίας. Δυστυχώς, δύσκολα μπορείς να βγάλεις ένα Ιωάννου ή μια Αρτυματά. Πάρα πολύ δύσκολα, όμως θα βγουν. Τώρα πότε θα βγουν και πώς θα βγουν ίσως χρειάζεται λίγος περισσότερος προγραμματισμός και περισσότερη οργάνωση. Υπάρχουν αθλήματα τα οποία πιστεύω έχουν πάρα πολλές προοπτικές, όπως η ιστιοπλοΐα, ο στίβος. Πρέπει να βοηθήσει και το κράτος, γιατί αντιλαμβάνεστε ένας αθλητής για να φτάσει στο επίπεδο του Ολυμπιονίκη, πρέπει να γίνει επαγγελματίας, να μην κάνει άλλη δουλειά, να είναι εφτά με οκτώ ώρες στην προπόνηση για την προετοιμασία του», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στους ΑΜΚΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπολογίζεται το 2025 η Κύπρος να διοργανώσει τους ΑΜΚΕ, διότι μέχρι το 2023 έχει δοθεί η διοργάνωση (σ.σ. το 2019 στο Μαυροβούνιο, το 2021 στην Ανδόρα και το 2023 στη Μάλτα).

«Οι ΑΜΚΕ δεν είναι οι αγώνες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το επίπεδο της Κύπρου σίγουρα. Είμαστε σε πιο ψηλό επίπεδο, αλλά είναι οι αγώνες οι οποίοι δίνουν την ευκαιρία σε ένα μεγάλο αριθμό αθλητών μας να λάβουν μέρος σε όλα τα αθλήματα. Μετρούμε τις δυνάμεις μας και στην ουσία μετρούμε και τη βάση μας, την υποδομή μας, αν έχουμε απ’ εκεί και πέρα ελπίδες για πάρα πάνω. Προβάλλεται η Κύπρος σαν μεγάλη χώρα στις μικρές χώρες και έτσι μας θεωρούν», σημείωσε.

Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι από τις χώρες τις σημαντικές για τους ΑΜΚΕ.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της ΚΟΕ στους Μεσογειακούς και Κοινοπολιτειακούς αγώνες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι οι πιο μεγάλοι αγώνες και σημείωσε ότι στους Μεσογειακούς, ειδικά φέτος, η Κύπρος τα πήγε καλύτερα από κάθε άλλη φορά, παρόλο που ο αριθμός των μεταλλίων θα περίμενε, αλλά θα ήθελε και κάτι παρά πάνω.

Στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, συνέχισε, «πήγαμε εξαιρετικά καλά».

«Μην ξεχνάμε ότι από τις 71 χώρες, δυνατές χώρες που συμμετείχαν, ήρθαμε 10οι με αρκετά καλές επιδόσεις, με αρκετά καλά πλασαρίσματα. Έγινε αναφορά σε πολλές μεγάλες εφημερίδες και σε διάφορα άλλα συνέδρια για την επιτυχία της Κύπρου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες και η επιτυχία μεταφέρεται και σε πολιτική επιτυχία. Έχει σημασία η Κύπρος με το πρόβλημα να φαίνεται ότι υπάρχει, λειτουργεί και προοδεύει. Γίνεται ένα καλό έργο τόσο από την ΚΟΕ, αλλά κυρίως και από τις Ομοσπονδίες μέλη μας. Φτάνει να προσγειωθούμε και να καταλάβουμε ότι μέχρι ενός ορίου είναι οι δυνατότητες μας και ότι κάποτε κάποια πράγματα θέλουν περισσότερη προσπάθεια, οργάνωση, προγραμματισμό και χρήματα», συμπλήρωσε .

Σε ερώτηση τι προσφέρει ο αθλητισμός ως δραστηριότητα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο στόχος του αθλητισμού είναι η βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα και της κοινωνίας.

«Μέσω του αθλητισμού βιώνεις κάποιες αρχές και αξίες, οι οποίες σου μένουν σε όλη σου τη ζωή. Σε ένα αγώνα η νίκη ή η ήττα, ξεχνιέται. Όμως τα βιώματα που παίρνεις από τον αθλητισμό σου δημιουργούν τέτοιες προϋποθέσεις για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στη ζωή. Σου δημιουργεί μια δυναμική να μπορείς να παλέψεις στην κοινωνία. Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Ο αθλητισμός είναι μια μεγάλη οικονομική δύναμη. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για την ανάπτυξη του αθλητισμού, διανέμει 75 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Είναι μεγάλη υπόθεση ο αθλητισμός αλλά πρέπει να γίνεται σωστά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτεραιότητες του μέχρι το τέλος της θητείας του και αν υπάρχει σκέψη να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της ΚΟΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει όριο ηλικίας και να δίνεται τόπος στους νέους και πρόσθεσε ότι είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι υπάρχουν νέα μυαλά, στα οποία πρέπει να δίνεις την ευκαιρία.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της ΚΟΕ και πρόσθεσε ότι θέλει να ολοκληρώσει δύο «μεγαλεπήβολα σχέδια» για την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το ένα, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι η δημιουργία κυπριακής βιβλιοθήκης κυπριακού αθλητικού βιβλίου, για την οποία υπολογίζεται ότι σε 6 μήνες θα γίνουν και τα εγκαίνια, ενώ το δεύτερο σχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός Ολυμπιακού Κέντρου Βοήθειας, το οποίο θα βοηθήσει τον αθλητή να αισθάνεται ότι κάποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτόν, ότι έχει κάποιο στήριγμα, σε όλους τους τομείς της αθλητικής και κοινωνικής του δραστηριότητας.

«Ελπίζω να πετύχουμε», κατέληξε.

 

 

Search