Saturday, 17 August 2024

"Paris24" : Ιστιοπλoΐα - Κοντίδης: «Κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή, δεν σκέφτομαι κάτι άλλο»

Ο 34χρονος ιστιοπλόος εδραιώθηκε στην τριάδα δύο ιστιοδρομίες πριν προκύψει η 10αδα της medal race
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Παπαδάκης Μικαέλο (Διαπιστευμένος Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

 Πολύ ήρεμος, αισιόδοξος και με αυτοπεποίθηση επέστρεψε στη Μαρίνα της Μασσαλίας ο Παύλος Κοντίδης, μετά τις δύο ιστιοδρομίες της Κυριακής (04/8) που ήταν οι καλύτερές του στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα και τον έφεραν στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Οι δυο τελευταίες προκριματικές κούρσες θα γίνουν τη Δευτέρα (05/8) γύρω στο μεσημέρι ενώ την Τρίτη (06/8) οι δέκα πρώτοι θα διεκδικήσουν τα μετάλλια, μεταφέροντας το σκορ από τις δέκα ιστιοδρομίες.

 Στην κούρσα μεταλλίων οι πόντοι μετρούν διπλοί και το μάξιμουμ της διαφοράς που μπορεί να καλυφθεί είναι 18 βαθμοί.

 Την Κυριακή (04/8) ο Κοντίδης ήταν τρίτος στην πρώτη κούρσα – το καλύτερο πλασάρισμά του στον αγώνα – και έβδομος στη δεύτερη, όπου και πάλι δεν ξεκίνησε καλά, περνώντας 33ος την πρώτη σημαδούρα. Μάζεψε κατά 10 βαθμούς τη διαφορά από τον Αυστραλό Χρυσό Ολυμπιονίκη του «Τόκυο 2020» ενώ άνοιξε τη ψαλίδα από το Βρετανό στους 15β. Στους 10β από τον Παύλο είναι ο Περουβιανός Νο36 του κόσμου που κάνει την έκπληξη. Τόσο ο Beckett όσο και ο Saunders ακυρώθηκαν στην πρώτη ιστιοδρομία της ημέρας λόγω πρόωρης εκκίνησης σε καθεστώς μαύρης σημαίας.

 Η Κατάταξη (Σε 8 Ιστιοδρομίες)

  1. Wearn (Αυστραλία) 38β
  2. ΚΟΝΤΙΔΗΣ (ΚΥΠΡΟΣ) 52β
  3. Peschiera (Περού) 62β
  4. Beckett (Μ. Βρετανία) 67β
  5. Tomasgaard (Νορβηγία) 77β
  6. Saunders (N. Ζηλανδία) 79β
  7. Vadnai (Ουγγαρία) 79β

 «Κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή»

«Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα και λόγω καιρικών συνθηκών. Δεν ήταν ποτέ εύκολο να αποφασίσεις ποια μεριά ήταν σωστή. Έκανα δύο πολύ καλές κούρσες, στην πρώτη ήμουν από την αρχή μπροστά, στη δεύτερη ήμουν πίσω και κατάφερα στα πρώτα πρίμα να κάνω μεγάλο πέρασμα. Βλέπω μέρα με τη μέρα. Αύριο είναι η τελευταία ημέρα πριν την κούρσα μεταλλίων και θα δώσω πάλιτον καλύτερό μου εαυτό».

Στη μικτή ζώνη ο Παύλος Κοντίδης ήταν το επίκεντρο της προσοχής αφού όλοι οι δημοσιογράφοι ήθελαν μια κουβέντα του. «Νιώθω άνετα, έχω αυτοπεποίθηση. Είναι ψηλό το σκορ και αυτό δείχνει πόση ποιότητα έχει ο στόλος και πόσο απρόβλεπτος είναι ο καιρός» απάντησε σε σχετική ερώτηση. Σε μια πιο προσωπική ερώτηση είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου για την υπομονή της και μου αναλαμβάνει εξολοκλήρου το γιο μας ώστε εγώ να προετοιμάζομαι απερίσπαστος. Όταν είσαι πατέρας καταλαβαίνεις πως στη ζωή υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα από την ιστιοπλοΐα».

Σε ερώτηση για την κούρσα μεταλλίων ανέφερε: «Δεν έχω να πω κάτι. Κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή. Προσπαθείς να κάνεις όσο πιο λίγα λάθη γίνεται. Στην ιστιοπλοΐα όλοι κάνουν λάθη, κερδίζει αυτός που κάνει τα πιο λίγα».

Σε ερώτηση για την 8η ιστιοδρομία όπου ήταν 33ος ανέφερε: «Έχω βρεθεί πολλές φορές στην καριέρα μου σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Το σημαντικό είναι να κρατάς το μυαλό σου καθαρό και να μην αφήσεις τα αρνητικά συναισθήματα να σε επηρεάσουν. Πήγα αριστερά και έχασα θέσεις, είδα ότι δεξιά ήταν καλύτερα. Μετά το γύρισμα πήγα εκεί που είδα ότι ήταν πιο καλά, οι πιο πολλοί δεν πήγαν εκεί, έτσι με ένα καλό πρίμα κατάφερα να πάρω πολλές θέσεις πίσω. Έκανα και πολύ καλό δεύτερο όρτσα, έτσι από μια κούρσα που φαινόταν πολύ άσχημη τελικά έγινε μια καλή κούρσα με τους κύριους αντιπάλους πίσω μου».

Σε ερώτηση για την αυτοπεποίθηση που τον διακρίνει από την αρχή παρότι δεν του έχουν βγει όλες οι επιλογές, σημείωσε: «είναι σημαντικό να έχεις καθαρό μυαλό, να μην τα βάζεις ποτέ κάτω ακόμα και όταν φαίνεται ότι πηγαίνεις άσχημα. Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση μέχρι το τέλος, να πιστεύεις ότι μπορείς να βγεις μπροστά και όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία να την αρπάζεις».

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται το μετάλλιο είπε: «Ο Παύλος σκέφτεται να κάνει καλή ιστιοδρομία. Αύριο είναι η τελευταία ημέρα πριν την κούρσα μεταλλίων. Κυρίως στην τελευταία κούρσα έχεις λίγο την προσοχή σου στους αντιπάλους, αναπροσαρμόζεις την στρατηγική ανάλογα. Στην πρώτη της ημέρας όχι τόσο».

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου και στους Επίσημους Συνεργάτες Όμιλο Βιοϊατρικής και Toyota, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της, υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι #TeamCyprus.

Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search