Saturday, 17 August 2024

"Paris24" : Στίβος - Έβδομη Ολυμπιονίκης η Έλενα Κουλιτσένκο με καλύτερο άλμα στα 1.95μ.

Η Κουλιτσένκο έγραψε ιστορία στο Stade de France ως η πρώτη αθλήτρια της Κύπρου στο στίβο που αγωνίζεται σε Τελικό
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Δήμητρα Νικολάου (Διαπιστευμένη Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

Με την 7η θέση στον τελικό του Άλματος εις Ύψος ολοκληρώθηκε την Κυριακή το ολυμπιακό ταξίδι, στο Παρίσι, για την Κύπρια πρωταθλήτρια Έλενα Κουλιτσένκο. Η αθλήτρια του Ryan Baily έγραψε ιστορία στο «Stade de France» ως η πρώτη αθλήτρια της Κύπρου στο στίβο που αγωνίζεται σε Τελικό, και μάλιστα στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στον τελικό της Κυριακής, στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024, η Έλενα Κουλιτσένκο πέρασε με την πρώτη προσπάθεια το 1,86μ, με τη δεύτερη το 1,91μ και με την τρίτη το 1,95μ, ενώ ακολούθως είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 1,98μ, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια της στην 7η θέση, όπως και η αθλήτρια από το Ουζμπεκιστάν Safina Sadullayeva για την οποία το 1,95μ. αποτελεί και την καλύτερη φετινή της επίδοση.

Στον τελικό συμμετείχε και η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Τατιάνα Γκούσιν, η οποία κατέλαβε την ένατη θέση με άλμα στο 1,86 μέτρα.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Yaroslava Mahuchikh (2μ. από την πρώτη προσπάθεια), από την Ουκρανία, το αργυρό η Nicola Olyslagers (2μ. στην τρίτη προσπάθεια), από την Αυστραλία, και το χάλκινο οι Iryna Gerashchenko , από την Ουκρανία και Eleanor Patterson, από Αυστραλία.
Και οι δύο αργυρές Ολυμπιονίκες είχαν ως καλύτερο άλμα το 1,95 μ., που αποτελεί και την καλύτερη φετινή τους επίδοση, και το οποίο πέρασαν από την πρώτη προσπάθεια.
Το 1,95μ. πέρασαν και η 5η Ολυμπιονίκης Vashti Cunningham, η 6η Christina Honsel (καλύτερη φετινή επίδοση).

Ερωτηθείσα ότι ήταν πολύ κοντά στα μετάλλια, για ένα άλμα μόνο, η Έλενα Κουλιτσένκο είπε: «Ναι, το ξέρω για αυτό τα αισθήματα μου είναι ανάμεικτα. Ήμουν πολύ κοντά αλλά νιώθω θαυμάσια, αυτά θα με κάνει να έχω περισσότερη πείνα για διάκριση το επόμενο χρόνο».

Σε ερώτηση ότι αγωνιζόταν σε ένα κατάμεστο γήπεδο, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι ο κόσμος ήταν εκπληκτικός, το διασκέδασε και πέρασε θαυμάσια.
«Μπορώ να πω ότι σήμερα ο τελικός δεν ήταν τόσο αγχωτικός όσο στην προκριματική φάση. Προσπάθησα να διατηρήσω τη ψυχραιμία μου και να μείνω συγκεντρωμένη στο στόχο μου και παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες προσπάθησα να κάνω το καλύτερο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένη με την απόδοση της, η Έλενα Κουλιτσένκο είπε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα το 1,95, μια φορά κατάφερα να περάσω στην καριέρα μου το 1,95 και για αυτό νιώθω ικανοποιημένη τόσο από την προσπάθεια όσο και για το αποτέλεσμα».
«Είμαι ευτυχισμένη με την θέση που κατέλαβα, ήταν η πρώτη μου φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες και είμαι πολύ ικανοποιημένη», πρόσθεσε.

Αναφορικά για το γεγονός ότι ήταν σημαιοφόρος της Κύπρου στην Τελετή Έναρξης, η Κύπρια πρωταθλήτρια είπε ότι «ήταν τιμή μου να μοιράζομαι με τον Μίλαν και τους συναθλητές μου τη σημαία της Κύπρου στην τελετή έναρξης και θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία, η οποία με αγκάλιασε και με στηρίζει και είμαι ευγνώμων».

Όσο αφορά ότι είναι η πρώτη γυναίκα στο στίβο που βρέθηκε στον Τελικό, η Έλενα Κουλιτσένκο είπε: «Είναι απίστευτο συναίσθημα, είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και η αλήθεια αν μου το έλεγε κάποιος πριν λίγα χρόνια ότι θα είχα αυτή την ευκαιρία δεν θα το πίστευα με τίποτα».

Η ομάδα της ΚΟΕΑΣ, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι, όταν κλήθηκε να σχολιάσει αυτή την ιστορική στιγμή για τον κυπριακό στίβο, είπε: «Είμαστε περήφανοι. Είναι μεγάλη στιγμή για τον κυπριακό στίβο αλλά και για τον κυπριακό αθλητισμό γενικότερα. Είναι η καλύτερη θέση που έφερε αθλήτρια του στίβου στην Κύπρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγχαρητήρια στην Έλενα Κουλιτσένκο για την εξαιρετική παρουσία της στον τελικό του άλματος εις ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024».

Την προσπάθεια της αθλήτριας του ΓΣΟ παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Περικλής Μάρκαρης, ο οποίος επισκέφτηκε τους αθλητές του στίβου και στο Ολυμπιακό Χωριό. Στο γήπεδο και η οικογένεια της Κύπριας πρωταθλήτριας, για να δουν από κοντά την προσπάθεια της.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και στους χορηγούς της, τον πλατινένιο ΟΠΑΠ Κύπρου, και τους χρυσούς χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι “Team Cyprus”.

Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search