Friday, 10 January 2025

"Paris24" : Ιστιοπλοΐα - O Παύλος Κοντίδης αργυρός Ολυμπιονίκης στο «Παρίσι 2024»

Μετά από τεράστια αναμονή ήταν δεύτερος στην κούρσα μεταλλίων και διαφύλαξε άνετα το μετάλλιο
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Παπαδάκης Μικαέλο (Διαπιστευμένος Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

Στην αρχαιότερη πόλη της Γαλλίας, την οποία ίδρυσαν το 600 π.Χ. Έλληνες θαλασσοπόροι από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, ο Κύπριος γητευτής των θαλασσών Παύλος Κοντίδης χάρισε στην Κύπρο το δεύτερο της μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με τη δεύτερη θέση στην κούρσα μεταλλίων της κατηγορίας ILCA 7 (Laser) που διεξήχθη τελικά την Τετάρτη (07/8) μετά την ακύρωση λόγω άπνοιας την Τρίτη (06/8), ο 34χρονος ιστιοπλόος κέρδισε πανάξια το αργυρό μετάλλιο, δώδεκα χρόνια μετά το αργυρό του Λονδίνου (τότε 6 Αυγούστου, τώρα 7 Αυγούστου). Το χρυσό κατέκτησε ο Αυστραλός και το χάλκινο ο Περουβιανός Peschiera (η κατάταξη δεν άλλαξε μετά την medal race) που έκανε την έκπληξη.

H Κύπρος έγινε η 70η χώρα που κατακτά μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», από τις 206 αποστολές που λαμβάνουν μέρος.

O Παύλος είναι μόλις ο έκτος αθλητής στην Ολυμπιακή ιστορία των Laser με δύο Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ o Κροάτης προπονητής του Jozo Jakelic κατακτά το 4ο διαδοχικό Ολυμπιακό μετάλλιο (όλα αργυρά) αφού στο Ρίο και στο Τόκυο είχε αργυρό με τον Stipanovic. Οι Αυστραλοί κερδίζουν τα Laser για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση και ο Wearn είναι ο πρώτος αθλητής που κάνει το back2back στην κατηγορία από το 1996 που μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Wearn μαζί με τον θρυλικό Robert Scheidt είναι οι μοναδικοί με δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα Laser.

Τέρας υπομονής και ψυχικής δύναμης
H medal race πέρασε από σαράντα κύματα και την Τετάρτη αφού ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και λίγο πριν το τέλος της ακυρώθηκε για να αρχίσει εκ νέου, μετά από μια ώρα, σε άλλο σημείο με πιο σταθερό αέρα. Ο πρώτος στόχος του Παύλου και του προπονητή του ήταν να διασφαλίσουν ένα μετάλλιο. Όποιο μετάλλιο. Ο Παύλος έκανε τεράστια προσπάθεια να μην επηρεαστεί καθόλου πνευματικά από την αναμονή και τις αναβολές. Και το κατάφερε τερματίζοντας πίσω από τον Αυστραλό Wearn o οποίος ομολογουμένως έκανε εξαιρετικό αγώνα όλες τις ημέρες.

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. Wearn (Αυστραλία) 40β
2. ΚΟΝΤΙΔΗΣ (ΚΥΠΡΟΣ) 56β
3. Peschiera (Περού) 80β
4. Vadnai (Ουγγαρία) 84β
5. Tomasgaard (Νορβηγία) 85β
6. Beckett (Μ. Βρετανία) 87β

Πλέον η Μασσαλία θα έχει για πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων των Κυπρίων φιλάθλων και στο βιβλίο της ιστορίας του κυπριακού αθλητισμού. Μια πόλη με ελληνική ιστορία και μακρά ναυτική παράδοση, συνυφασμένη με τη θάλασσα, που είναι και αναπόσπαστο μέρος της ζωής των Κυπρίων, έμελλε να φέρει τις μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες στην Ολυμπιακή ιστορία της χώρας μας. Σε μια διοργάνωση όπου η ιστιοπλοΐα είχε περίοπτη θέση, αφού το εμβληματικό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ένα σκαρί του 1896 - έτος αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα από το Γάλλο Πιέρ ντε Κουμπερτέν –, μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Πειραιά εδώ στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου με την Ιερή Φλόγα να φέρνει εν τέλει καλή τύχη και στα κυπριακά πανιά.

Η εξέλιξη του αγώνα από την Πέμπτη (01/8)
O Κοντίδης έκανε πολύ καλό αγώνα σημειώνοντας βαθμιαία πρόοδο. Την πρώτη ημέρα ήταν έκτος, τη δεύτερη πέρασε τέταρτος, την τρίτη μπήκε τρίτος και την τέταρτη ανέβηκε δεύτερο. Κομβικής σημασίας ήταν η όγδοη ιστιοδρομία, τελευταία πριν την κούρσα μεταλλίων όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με την αναβολή της ένατης και δέκατης τη Δευτέρα (05/8) λόγω άπνοιας. Έχοντας ήδη χρεωθεί μια κακή κούρσα (27η από τη δεύτερη μέρα) αγωνιζόταν χωρίς περιθώριο άλλου κακού πλασαρίσματος διότι αυτό θα τον έριχνε όχι μόνο εκτός μεταλλίων, αλλά και εκτός διεκδίκησής τους. Στην 8η ιστιοδρομία γύρισε 33ος την πρώτη σημαδούρα και με τιτάνια προσπάθεια μπόρεσε όχι μόνο να τερματίσει 7ος αλλά και να αφήσει πίσω τους βασικούς αντιπάλους. Εκεί έβαλε υποθήκη μεταλλίου. Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην 5η ιστιοδρομία. Γύρισε 27ος την πρώτη σημαδούρα και τερμάτισε 7ος. Εκεί ήταν που έβγαλε τη ψυχή του. Μια από τις δύο να… στράβωνε, τα πράματα θα ήταν αλλιώς.

Άλλο ένα κομβικό σημείο ήταν η 7η ιστιοδρομία όπου στην εκκίνηση ακυρώθηκαν ο Beckett, o Saunders, ο Buhl και άλλοι έξι αθλητές. Αυτό έδωσε στον Παύλο τη δυνατότητα να μπει δεύτερος, θέση που κατείχε ο Βρετανός, αφού αξιοποίησε το ότι ο στόλος ήταν πιο μικρός και τερμάτισε τρίτος (το καλύτερο πλασάρισμα στα προκριματικά).

Ο Κοντίδης Ανά Ιστιοδρομία:
1η: 17ος
2η: 5ος
3η: 27ος
4η: 5ος
5η: 10ος
6η: 5ος
7η: 3ος
8η: 7ος
Medal Race: 2ος

Στη Μασσαλία για την κούρσα μεταλλίων βρέθηκαν και την Τετάρτη (07/8) ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ.κ. Γεώργιος Α. Χρυσοστόμου και Ανδρέας Γεωργίου, αντίστοιχα. Από τη Δευτέρα (05/8) αφίχθηκαν από την Κύπρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΚΙΟ) κ. Γιάννος Φωτίου, η οικογένεια και φίλοι του Παύλου καθώς και αρκετοί Κύπριοι. Από την αρχή του αγώνα των Laser βρίσκεται στη Μασσαλία ο πατέρας του Παύλου, Δρ. Παναγιώτης Κοντίδης.

Σημειώνεται ότι τα 14.000 εισιτήρια για την Ολυμπιακή Ρεγκάτα είχαν εξαντληθεί και για τις δώδεκα αγωνιστικές ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων αφού το κόστους τους (€25) δεν είναι υψηλό βάσει του κόστους ζωής στην πόλη και με δεδομένο τον πληθυσμό 1.9 εκατ. ανθρώπων που κατοικούν στη ευρύτερη περιοχή και 900 χιλιάδων στην πόλη της Μασσαλίας .

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου και στους Χρυσούς Χορηγούς Τράπεζα Κύπρου και Logicom, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της, υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι #TeamCyprus.


Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search