Friday, 16 August 2024

"Paris24" : Ιστιοπλοΐα - Ταραντίν: «Είμαι αισιόδοξος, δεν νιώθω πίεση»

Από το Νο3 του κόσμου ο Ντένις Ταραντίν μπαίνει στη μάχη του Kite την Κυριακή (04/8)
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Παπαδάκης Μικαέλο (Διαπιστευμένος Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

Ξεκινάει την Κυριακή (04/8 – 13:15 CY) στην Μασσαλία o πρώτος αγώνας Kite στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο πρωτοεμφανιζόμενο, θεαματικό και γρήγορο αγώνισμα που πήρε τη θέση του παραδοσιακού Finn στο πρόγραμμα της Ιστιοπλοΐας, υπάρχει έντονο κυπριακό ενδιαφέρον αφού αγωνίζεται με τα κυπριακά χρώματα ο Ντένις Ταραντίν, Νο3 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο αγώνας ολοκληρώνεται την προσεχή Πέμπτη (08/8).

«Είναι οι συνθήκες που προτιμώ»
«Ο καιρός φαίνεται καλός, ελαφρύς άνεμος κυρίως και ήρεμη θάλασσα. Είμαι αισιόδοξος, είναι οι συνθήκες που προτιμώ. Έχουμε ολοκληρώσει με τον έλεγχο του εξοπλισμού μας και είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ο Ταραντίν 24 ώρες πριν τον αγώνα. Στο Kite κάθε αθλητής μπορεί να φέρει το δικό του εξοπλισμό, αρκεί να πληροί τις προδιαγραφές της κλάσης. «Προφανώς στόχος μου είναι το χρυσό μετάλλιο. Είναι στόχος αυτά τα 11 χρόνια που αγωνίζομαι. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και θα δούμε τι αποτέλεσμα θα προκύψει» πρόσθεσε ο 27χρονος αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου.

Σε ερώτηση αν νιώθει την πίεση του φαβορί απάντησε: «Δεν νιώθω πίεση. Με τους άλλους αθλητές τρέχουμε μαζί δέκα χρόνια. Γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλον. Αυτός που θα είναι πιο ήρεμος και θα κάνει τα λιγότερα λάθη θα κερδίσει. Πρέπει σε αυτόν τον αγώνα να είμαι όσο καλός και στους άλλους, επικεντρώνονται στην απόδοσή μου. Προετοιμαστήκαμε καλά, είμαι αισιόδοξος».

Τι είναι η Formula Kite
Η Formula Kite είναι το πιο γρήγορο Ολυμπιακό αγώνισμα από όλα τα αθλήματα αφού αναπτύσσονται ταχύτητές έως 80χλμ / ώρα. Συγκριτικά, στα Laser ο Κοντίδης κινείται με περίπου 15χλμ/ ώρα ενώ στην ιστιοσανίδα η Λάππα ανέπτυξε ταχύτητες έως και 45χλμ/ ώρα.

Στη Formula Kite o αθλητής πατάει σε σανίδα η οποία φέρει υδροπτέρυγο (όπως και στο IQFOIL), ενώ είναι δεμένος και κρατάει αλεξίπτωτο θαλάσσης, με τη βοήθεια του οποίου κινείται και κατευθύνεται.

Ποιος είναι ο Ντένις
O Ταραντίν μέχρι το 2021 αγωνιζόταν με τα χρώματα της Ρωσίας όμως από το 2013, δηλαδή 17 χρόνων, ζούσε στην Ταρίφα της Ισπανίας (στο στενό του Γιβραλτάρ) όπου είναι η έδρα του προπονητή του Alexey Chibizov. Το 2019 απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα αφού παντρεύτηκε κύπρια υπήκοο και διαμένουν μόνιμα στη Λεμεσό. Τον Σεπτέμβριο αναμένουν το πρώτο τους παιδάκι αφού η σύζυγος του είναι έγκυος και γι αυτό δεν θα ταξιδέψει στη Μασσαλία.

Ο Ντένις είναι αθλητής παγκόσμιου επιπέδου στο Kite από τα 18 του χρόνια όταν και μπήκε στο Top10 του κόσμου. Στα 20 του έφτασε στο Νο8 και το 2022 στο Νο7. Το 2024 είναι έως τώρα η χρονιά του αφού έκανε άλμα μέχρι το Νο2 και είναι τώρα στο Νο3. Φέτος κέρδισε το Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μαγιόρκα ενώ ήταν 10ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Μάιο. Μετά τον αγώνα αυτό μετακόμισε στη Μασσαλία, στην οποία βρέθηκε για έναν μήνα και τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια για σκοπούς προετοιμασίας και εξοικείωσης με τις καιρικές συνθήκες.

Με την Κύπρο έχει κερδίσει ένα χάλκινο το 2023 στους Παράκτιους Μεσογειακούς της Κρήτης και το World Series toy 2022. Ήταν έκτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας πέρσι εξασφαλίζοντας και το εισιτήριο για το «Παρίσι 2024», πρώτος χρονικά (μαζί με τον Κοντίδη) από όλη την #teamcyprus.

Πως θα διεξαχθεί το Kite στη Μασσαλία
O αγώνας της Formula Kite περιλαμβάνει 4 κούρσες κάθε ημέρα από Κυριακή έως και Τετάρτη (07/8) ενώ την Πέμπτη (08/8) είναι προγραμματισμένοι οι τελικοί για τους πρώτους δέκα. Ο πρώτος και ο δεύτερος περνούν απευθείας στον τελικό όπου ο πρώτος προηγείται του δεύτερου με 2-1 νίκες (ο νικητής κρίνεται στις τρεις νίκες). Οι οκτώ επόμενοι θα αγωνιστούν σε δύο ημιτελικές σειρές, όπου ο πρώτος κάθε σειράς μπαίνει στον τελικό. Επικεφαλής κάθε ημιτελικής σειράς είναι ο τρίτος και ο τέταρτος των προκριματικών, που προηγούνται έχοντας από 2 νίκες και θέλουν άλλη μια για να μπουν τελικό. Ο πέμπτος και ο έκτος έχουν από μια νίκη και από τον έβδομο έως τον δέκατο δεν μεταφέρουν νίκη στον ημιτελικό.

Είναι προφανές ότι για τον Ταραντίν είναι σημαντικό να βρίσκεται στις τέσσερις πρώτες θέσεις την Τετάρτη (07/8). Για την διεξαχθούν τελικοί την Πέμπτη (08/8) θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί έξι κούρσες τουλάχιστον. Στις έξι κούρσες ο αθλητής διαγράφει τη χειρότερή του, αν γίνουν 7-10 διαγράφει δύο και αν γίνουν 11+ διαγράφει τρεις.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον πλατινένιο Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της, υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι #TeamCyprus.

Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search