Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Εκδηλωσεις

Previous Next

Εορτασμός για τα 50 Χρόνια Εγκαθύδρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μια ξεχωριστή ομάδα αγωνιστών του αγώνα της ΕΟΚΑ τίμησε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στην καταληκτήρια εκδήλωση του εορτασμού της 50ης επετείου εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμήθηκαν οι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα 1955  -59  γιατί ήταν την ίδια περίοδο  αγωνιστές του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού, γιατί ξεχώρισαν στους στίβους και στα γήπεδα, γιατί ανήκαν και ανήκουν στην αθλητική οικογένεια. Τιμήθηκαν επίσης οι ομοσπονδίες, τα σωματεία και οι γυμναστικοί σύλλογοι των αθλητών – αγωνιστών. «Τούτη η συνύπαρξη των χαρακτηριστικών του επαναστατικού και του αθλητικού αγώνα που τους συνοδεύει οδήγησε στην επιλογή των τιμωμένων, από την αθλητική οικογένεια του τόπου, που τους χρωστά και θα τους χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ουράνιος Ιωαννίδης.

Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρίστου Πατσαλίδη, βουλευτών, κρατικών αξιωματούχων, προσωπικοτήτων από το χώρο του αθλητισμού και εκατοντάδων ατόμων που γέμισαν ασφυκτικά την Αίθουσα «Cyta ευ αγωνίζεσθαι» στο Ολυμπιακό Μέγαρο. Οι αγωνιστές που τιμήθηκαν  επιλέγηκαν από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ και την ΚΟΠ και επιβεβαιώθηκαν από τα μητρώα Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Κριτήριο για τους τιμώμενους ήταν να είχαν εγγραφεί και να είχαν αποκτήσει δελτίο αθλητικής ταυτότητας μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 1959,  που έληξε ο αγώνας και εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και να ξεχώρισαν με την κατάκτηση 1ης, 2ης ή 3ης νίκης σε Παγκύπριους Αγώνες στίβου οι αθλητές ή με τη συμμετοχή τους σε ομάδες Α’ Κατηγορίας που πήραν μέρος στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας, οι ποδοσφαιριστές την ως άνω περίοδο.

Μεταφέροντας το χαιρετισμό του πρόεδρου της Δημοκρατίας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συγχάρηκε τους τιμώμενους και εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την πρόθεση της ΚΟΕ να τιμηθούν οι αγωνιστές – αθλητές και για τις περιόδους 1963-64 και κατά το 1974.  «Για αυτούς τους ανθρώπους, ο αθλητισμός ήταν ένας ενδόμυχος αγώνας και εκφράζουμε το θαυμασμό μας για όσα προσέφεραν στην πατρίδα μας», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Αντώνης Δράκος τόνισε ότι η Ομοσπονδία Στίβου με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε στην πρόταση για να αναδειχθεί το εύρος και η ποιότητα του αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ Ανδρέας Σάντης ανέφερε ότι η τιμή γίνεται προς όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη Κύπρο από τον αγγλικό ζυγό και όπως διαφάνηκε η συμμετοχή τους ήταν ουσιαστική.

«Τιμούμε απόψε στο πλαίσιο απονομής Ηθικών Αμοιβών τους αγωνιστές αθλητές του 55-59 με το τιμητικό μετάλλιο και το αναμνηστικό και τιμητικό δίπλωμα της ΚΟΕ που κόπηκε και εκδόθηκε αντίστοιχα για  την 50η επέτειο της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναδεικνύουμε μέσω  των τιμωμένων, τη συμβολή των ανθρώπων του αθλητισμού, της αθλητικής οικογένειας, στον αγώνα που οδήγησε στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε στην ομιλία του με θέμα «Αθλοφόροι», ο πρόεδρος της ΚΟΕ Ουράνιος Ιωαννίδης.

Ο τελικός κατάλογος των τιμωμένων αθλητών στίβου αριθμεί 49 αθλητές αγωνιστές και των ποδοσφαιριστών αγωνιστών 116, ένα σύνολο 165. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τους, είτε αυτοπροσώπως είτε διά των οικείων τους 125, μεταξύ των οποίων δύο απαγχονισθέντες, Μιχαλάκης Καραολής (αθλητής και ποδοσφαιριστής ΑΠΟΕΛ) και Ευαγόρας Παλληκαρίδης (αθλητής του Γ.Σ. Κόροιβος), δύο πεσόντες στον αγώνα, Παντελής Κατελάρης και Ιωνάς Νικολάου (αθλητές του Γ.Σ.Π.), τέσσερις Τομεάρχες, εκ των  οποίων ο Τάσος Μάρκου έπεσε μαχόμενος το 1974  στη βάρβαρη Τούρκικη εισβολή, ένας αναπληρωτής Τομεάρχης, ένας Βοηθός Τομεάρχης, ένδεκα Αντάρτες, Ομαδάρχες, δώδεκα Διατελέσαντες Πολιτικοί Κατάδικοι, 52 Διατελέσαντες Πολιτικοί Κρατούμενοι, άλλοι καταδικασθέντες, φυλακισθέντες και  κρατηθέντες, επικεφαλής και μέλη μαχητικών ομάδων (κρούσης και εκτελεστικού)  και άλλων ομάδων (υποστήριξης και πληροφοριών) αλλά και μη συλληφθέντες αγωνιστές, της ΕΟΚΑ, της ΠΕΚΑ και της ΑΝΕ.

«Είναι αναντίλεκτο ότι οι τιμώμενοι υπήρξαν και είναι μέλη της πιο μεγάλης γενιάς του λαού μας.  Με τη δράση τους αθλητική και αγωνιστική αποτέλεσαν τους καθοδηγητές για τους σύγχρονους και τους μεταγενέστερους τους.

Τούτη την ώρα η ημικατεχόμενη πατρίδα μας πάσχει και πονεί και  μαζί ο καθένας από μας.  Τούτη η εκδήλωση απονομής Ηθικής Αμοιβής στους αθλοφόρους που τιμούμε δεν γίνεται για το παρελθόν μόνον. Γίνεται για το παρόν και το μέλλον, για να έχουμε πίστη ότι τα καλύτερα δεν ήλθαν  ακόμα. Οι χιλιόχρονες ρίζες μας δεν μπορούν  ν’ απειληθούν από ανεμικούς ξενόφερτους κρωγμούς.  Αδιάψευστη απόδειξη οι τιμώμενοι απόψε αθλητές -  αγωνιστές.  Αυτοί που έφεραν μέχρι το1960 την εθνική παρακαταθήκη της Ελευθερίας και του Αθλητισμού.  Που στο πρόσωπο τους συνυφάνθηκαν  παράδοση που έρχεται από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα και ταυτόχρονα από την Αρχαία Ολυμπία.  Παράδοση καταγραμμένη και αμετάλλακτη διά μέσου των χιλιετιών στο DNA του λαού μας, χαραγμένη στα γονίδια μας.  Στο DNA των Ελλήνων της Κύπρου», ανέφερε στην ομιλία του ο Ουράνιος Ιωαννίδης και άφησε το βήμα επαναλαμβάνοντας: «Μακαρισμένοι όσοι τους δρόμους πρωτάνοιξαν και ευλογημένοι όσοι  τους ακολουθούν και τώρα και θα τους ακολουθούν για πάντα»

 

 

Search