Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη

* ΓΙΑΤΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ;

Μα, γιατί διαπιστώθηκε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ύπαρξη εξειδικευμένης θεματικής βιβλιοθήκης για τον κυπριακό αθλητισμό και τον Ολυμπισμό!

Η δημιουργία Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης τέθηκε επί τάπητος κατόπιν σχετικής εισήγησης, ενώ αποτελούσε ανέκαθεν όραμα για τον κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ). Ο Ντίνος Μιχαηλίδης διετέλεσε αθλητής με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, γυμναστής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, προπονητής αθλητών στίβου του Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Παγκύπρια», αλλά και ομάδων (στο ποδόσφαιρο και την καλαθόσφαιρα). Οι εμπειρίες που αποκόμισε ως παράγοντας του αθλητισμού σε πολλά επίπεδα συνηγορούσαν στην ανάγκη για δημιουργία Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης και στην Κύπρο.

Με την έγκριση και τη στήριξη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, της γενικής διευθύντριας της Επιτροπής, Όλγας Πιπερίδου - Χρυσάφη, καθώς επίσης λειτουργών της ΚΟΕ και άλλων αθλητικών παραγόντων, προωθήθηκε η εισήγηση με στόχο την υλοποίηση του οράματος της δημιουργίας Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης. Σε αυτή τη διαδικασία η ΚΟΒ είχε και έχει την αμέριστη βοήθεια της Κυπριακής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς επίσης της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).

Σταδιακά συγκεντρώνονται και καταλογογραφούνται (με τη χρήση του λογισμικού συστήματος Κoha - Open Source Intergrated Library System) βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, προγράμματα αθλητικών αγώνων και άλλο υλικό.

Ερευνητές, μελετητές, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί και άλλοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές, αλλά και απλώς ενδιαφερόμενοι αναγνώστες θα μπορούν να βρουν συγκεντρωμένη κάτω από μία στέγη την απαραίτητη βιβλιογραφία περί κυπριακού αθλητισμού και ολυμπισμού. Θα μπορούν επίσης να μελετήσουν αρχειακά υλικά ως πρωτογενείς πηγές για έρευνες, διατριβές, εκδόσεις κ.λπ.

Με αυτόν τον τρόπο και με διάφορες δράσεις η Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, καθώς επίσης στη διάχυση της γνώσης για τον κυπριακό αθλητισμό και στην καλλιέργεια του ολυμπισμού.

Καλώς να ορίσετε, λοιπόν, στην Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη! Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

 

* ΤΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Επιδίωξη της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης είναι να εμπλουτίζει συνεχώς τα υλικά που θα θέτει στη διάθεση ερευνητών, μελετητών και γενικά αναγνωστών, όπως:

 • Παλαιότερες και νεότερες εκδόσεις που είναι αφιερωμένες στον κυπριακό αθλητισμό (ιστορικές και άλλες), σε διάφορα αθλήματα (όπως τον στίβο, το ποδόσφαιρο, την καλαθόσφαιρα, την πετοσφαίριση, την αυτοκίνηση, τη σκοποβολή κ.λπ.), στους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.ά.

 • Εκδόσεις που περιέχουν κεφάλαια για επιμέρους πτυχές του κυπριακού αθλητισμού, για αθλητές, προπονητές ή και παράγοντες του αθλητισμού (όπως εκδόσεις για την ιστορία πόλεων και κοινοτήτων, για προσωπικότητες του τόπου μας κ.λπ.).

 • Αθλητικές εφημερίδες και αθλητικά περιοδικά.
  Δείτε τα Ελληνικά περιοδικά της Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης κατά αλφαβητική σειρά
  Δείτε τα ξένα περιοδικά της Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης κατά αλφαβητική σειρά


 • Άλλα έντυπα, τα οποία έχουν περιεχόμενο που σχετίζεται με τον κυπριακό αθλητισμό.

 • Αθλητικά τεκμήρια, όπως προγράμματα Παγκυπρίων Αγώνων Στίβου και άλλο αρχειακό υλικό, ιστορικές φωτογραφίες, φωτογραφίες αθλητών, διπλωμάτων, επάθλων, μεταλλίων, κυπέλλων και ασπίδων κ.λπ.

 • Επίσης, όπου υπάρχει η δυνατότητα, θα παρέχεται πρόσβαση σε βιβλία, περιοδικά και άλλο έντυπο υλικό σε ηλεκτρονική μορφή.

 • Η ΚΟΕ έχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή ορισμένες εκδόσεις της ΚΟΕ, όπως τις περιοδικές εκδόσεις «Ολυμπιακά Νέα» και «Ολυμπιακοί Ρυθμοί»,  τα πρακτικά Συνόδων της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου, μαθητικών συνεδρίων κ.ά. 

 

* Οδηγίες για τη χρήση του συστήματος Koha της Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης

 

* ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρακαλούμε ενημερωθείτε για τους Κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία και τη χρήση της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις, πληροφορίες και τυχόν εισηγήσεις. 

Για τον δανεισμό βιβλίων μπορείτε να αποτείνεστε ως ακολούθως:

Τηλεφωνική γραμμή22449880

Ηλεκτρονικό ΤαχυδρομείοΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔιεύθυνσηΑμφιπόλεως 21, Τ.Θ. 23931, Λευκωσία Τ.Τ. 1687, Κύπρος

 

 

Search