Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025

Ολυμπιακο Mουσειο

Previous Next

Το Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο

Πάνω από τετρακόσια εκθέματα, αθλητικά κειμήλια και αντικείμενα, εκ των οποίων αρκετά τεράστιας ιστορικής αξίας, βρίσκονται στο Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μέγαρο.

Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή, στην οποία συνοψίζεται η σύγχρονη αθλητική ιστορία της χώρας μας.

Το Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο, που αρχικά βρισκόταν στην οδό Ίωνος στη Λευκωσία, άνοιξε τις πόρτες του στις 30 Μαρτίου 1987, παράλληλα με την εγκαθίδρυση της ΕΟΑΚ. Τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου, που στεγάστηκε στα τότε γραφεία της ΚΟΕ, έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου στο νέο Ολυμπιακό Μέγαρο. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης, κατά την οποία το μουσείο επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους ορόφους του μεγάρου.

Πρώτος έφορος του Ολυμπιακού Μουσείου διετέλεσε ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου. Αρμόδιος λειτουργός για τα θέματα του Μουσείου είναι ο Γιώργος Τερεζόπουλος.

Το όραμα της δημιουργίας Ολυμπιακού Μουσείου υπήρχε για χρόνια πριν από την εκπλήρωσή του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο το 1982, προέτρεψε τους ανθρώπους της ΚΟΕ να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου. Έτσι, το 1987, μετά από σχετική ανακοίνωση της ΚΟΕ, δεκάδες άτομα, πολλοί εκ των οποίων σπουδαίες μορφές του κυπριακού αθλητισμού, δώρισαν ή δάνεισαν αντικείμενα στο μουσείο, τα πλείστα από τα οποία εκτίθενται μέχρι σήμερα. H συλλογή αντικειμένων του μουσείου ανανεώνεται διαρκώς με νέες δωρεές, αλλά και αναμνηστικά αντικείμενα από αθλητικές αποστολές στις οποίες μετείχε η ΚΟΕ.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν, η στολή που φορούσε ο Παύλος Κοντίδης στο Γουέιμουθ της Μεγάλης Βρετανίας τον Αύγουστο του 2012, το μετάλλιο νικητή από την 4η Ζάππεια Ολυμπιάδα του 1888 του Θεοφάνη Θεοδότου, αναμνηστικό μετάλλιο από την Ολυμπιάδα του 1896, αθλητικός εξοπλισμός του Στέλιου Κυριακίδη από τον ιστορικό Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, που δώρισε στην ΚΟΕ η οικογένειά του, δάδες από τις λαμπαδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των Δημοσθένη Συμεωνίδη, Λυκούργου Αρχοντίδη και Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου. Πολύ μεγάλης αξίας είναι και η συλλογή του Ανδρέα Ηλιάδη, που περιλαμβάνει τα επίσημα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 μέχρι το 1964. Επιπλέον, ανάμεσα στα εκατοντάδες αντικείμενα του μουσείου συγκαταλέγονται αφίσες, μασκότ, διαπιστεύσεις, καρφίτσες και αθλητικός εξοπλισμός. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο μουσείο δημιουργήθηκαν και τέσσερις ξεχωριστές ενότητες, αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους ΑΜΚΕ, τους Μεσογειακούς Αγώνες και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.

Το κοινό, αλλά και οργανωμένα σύνολα, όπως σχολεία, μπορούν να επισκεφτούν τις καθημερινές το σπάνιο θησαυρό του Ολυμπιακού Μουσείου και να ξεναγηθούν από αρμόδιο λειτουργό της ΚΟΕ.

 

 

Search