#TeamCyprus
#Heraklion2023
Του Θωμά Κεττένη (ΚΥΠΕ)
ΦΩΤΟ : Κωνσταντίνος Κυπριανού / Ευστάθιος Ιακωβίδης
Μια τελετή γεμάτη νοήματα άνοιξε την αυλαία των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων «Ηράκλειο 2023»
Με μια τελετή έναρξης γεμάτη νοήματα, άνοιξε απόψε και επίσημα η αυλαία των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», που θα φιλοξενηθεί στο Karteros Beach Sports Center, το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 2023.
Την έναρξη της τελετής έδωσε η φιλαρμονική του Ηρακλείου, η οποία αφού εισήλθε στο Αθλητικό Κέντρο, παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.
Στη συνέχεια οι αποστολές των 26 χωρών που λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες εισήλθαν για την καθιερωμένη παρέλαση στο Karteros Beach Sports Center. Πρώτη εισήλθε η σημαία της Ελλάδας και στη συνέχεια οι υπόλοιπες χώρες με αλφαβητική σειρά. Η Κυπριακή αποστολή της ΚΟΕ εισήλθε στο γήπεδο με τον Denis Taradin του Kiteboarding και την Ρένα Τσαγγάρη του Beach Handball να κρατάνε την κυπριακή σημαία.
Στους σύντομους χαιρετισμούς εκ μέρους των διοργανωτών και του Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Davide Tizzano στάλθηκαν μηνύματα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό καθώς και στον λαό του Μαρόκο για τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών στην Ελλάδα και του σεισμού στο Μαρόκο, ενώ τηρήθηκε μονόλεπτως σιγή εις μνήμη των θυμάτων στις δύο χώρες.
Στη συνέχεια κηρύχθηκε η έναρξη των Αγώνων και ακούστηκε ο Ύμνος των Μεσογειακών Αγώνων από την φιλαρμονική.
Ακολούθησε το τελετουργικό της τελετής, το οποίο σχεδίασε ο Ηρακλειώτης χορογράφος και σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας και είχε ως κεντρικό άξονα τον επτάστροφο λαβύρινθο, ο οποίος συναντάται στις περισσότερες ακτές της Μεσογείου και είναι γνωστός με το όνομα «Κρητικός Λαβύρινθος».
Σύμφωνα με το σενάριο της τελετής έναρξης, το λαβυρινθικό δρώμενο μετέφερε νοητικά τους θεατές με τρόπο τελετουργικό, στον μυθικό κόσμο των Μινωιτών, την εποχή που λατρεύεται η μητέρα Γη.
Με τρόπο συμβολικό και χρησιμοποιώντας στοιχεία που έχουν σωθεί στους χορούς και τις παραδόσεις της Κρήτης, ο καλλιτέχνης προσέγγισε με γλώσσα καλλιτεχνική, τη μετάβαση του ανθρώπου από την εποχή της λατρείας της Σελήνης στη λατρεία του Ήλιου, από την εποχή της θηλυκής ενέργειας στην αρσενική, από την ειρήνη και το σεβασμό στη Φύση, στον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με το σενάριο που ξεδιπλώθηκε στην τελετή, μυθολογικές μορφές όπως της Πασιφάης, της Αριάδνης, του Μινώταυρου και του Θησέα έκαναν την εμφάνιση τους καθώς τρεις κύκλοι ζωής-θανάτου άνοιξαν και έκλεισαν, παραπέμποντας στη συνεχή Αναγέννηση της Φύσης.
Ο σκηνοθέτης της τελετής παρουσίασε μυθολογικές μορφές όπως της Πασιφάης, της Αριάδνης, του Μινώταυρου και του Θησέα, ενώ τρεις κύκλοι ζωής-θανάτου άνοιξαν και έκλεισαν, παραπέμποντας στη συνεχή Αναγέννηση της Φύσης.
Τα λιτά σκηνικά και τα κοστούμια έφεραν στοιχεία από παραδοσιακές φόρμες στοχεύοντας περισσότερο στην κινητοποίηση συνειρμών και λιγότερο στην γραφική αναπαράσταση αρχαίων ενδυμάτων, όπως εξήγησαν οι διοργανωτές.
Η ΚΟΕ ευχαριστεί τους συνεργάτες και τους χορηγούς της, τον Πλατινένιο Χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου, τους Χρυσούς Χορηγούς την Τράπεζα Κύπρου και την Logicom, τους Ασημένιους Χορηγούς την Medochemie, την Allianz και τη Χαραλαμπίδης Κρίστης, τον Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών την Deloitte, τον Χορηγό Επικοινωνίας την Cablenet, την ΤΟΥΟΤΑ Κύπρου, τον Όμιλο Βιοϊατρική και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
9 Σεπ 2023