Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025

"Paris24" : Ρυθμική Γυμναστική - Την 16η θέση κατέλαβε η Βέρα Τουγκολούκοβα στη

Η συνολική εμφάνιση της Βέρα Τουγκολούκοβα έδειξε για ακόμη μια φορά ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, και άφησε θετικές υποσχέσεις για το μέλλον.
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Δήμητρα Νικολάου (Διαπιστευμένη Δημοσιογράφος ΚΟΕ)

Την 16η θέση συνολικά κατέλαβε η Βέρα Τουγκολούκοβα στη Ρυθμική Γυμναστική, στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Παρά την εξαιρετική της εμφάνιση, κάποιες μικρές-μικρές ατέλειες σε κάθε όργανο της κόστισαν βαθμολογικά, και έμεινε εκτός της 10αδας του τελικού, ο οποίος θα διεξαχθεί αύριο, ωστόσο η συνολική της εμφάνιση έδειξε για ακόμη μια φορά ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, και άφησε θετικές υποσχέσεις για το μέλλον.

Η 15χρονη αθλήτρια του Σωματείου «Ανδρέα Τρικωμίτη», η οποία είναι η 15η και τελευταία αθλήτρια από την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», επανάφερε την κυπριακή Ρυθμική Γυμναστική σε Ολυμπιάδα μετά από 12 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν στο Λονδίνο το 2012 με την νυν προπονήτρια της Βέρας, Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, η οποία είχε καταταγεί τότε στην 19η θέση.

Η Βέρα Τουγκολούκοβα, συμμετείχε στο Α΄γκρουπ στα προκριματικά του Σύνθετου Ατομικού και αγωνίστηκε πρώτα στο Στεφάνι όπου πήρε συνολική βαθμολογία 31.150 και μετά στην Μπάλα όπου πήρε συνολική βαθμολογία 31.200. Ακολούθως, μετά από διακοπή περίπου 1,5 ώρας , η 15χρονη Βέρα αγωνίστηκε στις κορύνες, όπου πήρε συνολική βαθμολογία 30.600 και στο 4ο και τελευταίο Rotation αγωνίστηκε στην Κορδέλα, όπου πήρε βαθμολογία 28.800. Συνολική της βαθμολογίας είναι 121.750.

Σε δηλώσεις της στην μικτή ζώνη, μετά το τέλος της προσπάθειας της, η Βέρα Τουγκολούκοβα είπε ότι ήταν πάρα πολύ αγχωμένη και αυτό φάνηκε από το πρώτο όργανο (το στεφάνι).

Σημείωσε ότι έκανε λάθη, τα οποία βαθμολογικά της κόστισαν, αλλά γενικά είναι χαρούμενη μόνο και μόνο ότι συμμετείχε στην Ολυμπιάδα.

Ανέφερε, επίσης, ότι θέλει να δουλέψει έτσι ώστε να μπει στις ελίτ και έχει στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Είπε, παράλληλα, ότι περίμενε κάτι καλύτερο αλλά σε κάθε πρόγραμμα έγιναν μικρά-μικρά λάθη, τα οποία της κόστισαν θέσεις.

Η προπονήτρια της Βέρας, Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, σε δηλώσεις της είπε ότι η Βέρα προσπάθησε να μην κάνει μεγάλα λάθη από το άγχος της, προσθέτοντας ότι απέφευγε να κάνει πράγματα, και έχανε βαθμούς επειδή δεν ρίσκαρε.

«Έπαιξε safe με τα προγράμματα της. Και αυτό της κόστισε. Η αξία του προγράμματος της, έτσι όπως το έκανε σε αυτό τον αγώνα, ήταν πιο χαμηλή για το λόγο ότι, πράγματα τα οποία εκείνη την ώρα, εκείνη την στάση του προγράμματος δεν ένιωθε ότι πρέπει να τα ρισκάρει για να κάνει μεγάλα λάθη, δεν τα έκανε. Εγώ θεωρώ ότι σίγουρα μπορεί πολλά -πολλά καλύτερα και σε εμφάνιση αλλά και γενικά βαθμολογικά. Έχει τα προσόντα και πρέπει να βγαίνει και να κάνει ακριβώς εκείνα που δουλεύει χωρίς άγχος. Παίζει πάρα πολύ ρόλο το τι κάνεις πάνω στο χαλί και το πως εμφανίζεσαι και το τι δείχνεις γιατί κάθε κίνηση πιάνει βαθμούς», πρόσθεσε.

Η Χρυσταλλένη Τρικωμίτη είπε, παράλληλα, ότι είναι ικανοποιημένη από την προσπάθεια της Βέρας, η οποία δεν έκανε τραγικά λάθη όπως έκαναν μεγάλες αθλήτριες οι οποίες έτρεχαν τα όργανα εκτός χαλιού, έπεφταν από ασκήσεις. «Ήταν μια εμφάνιση αξιοπρεπέστατη . Γενικά είναι δυνατή αθλήτρια», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν σκέφτονται και την επόμενη Ολυμπιάδα στο Λος Άντζελες το 2028, Χρυσταλλένη Τρικωμίτη απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι σίγουρα, και η Βέρα θα είναι πιο έμπειρη.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Χρυσταλλένη είπε ότι αυτό το άθλημα είναι συγκεκριμένη η ηλικία που μπορείς να το κάνεις, και ότι μια αθλήτρια όπως τη Βέρα, σε Ολυμπιάδα στα 15 της, πιστεύει ότι θα έχει τρελή ανέλιξη στα επόμενα 4 χρόνια.
Αναφορικά με τους μελλοντικούς στόχους τους, η Χρυσταλλένη Τρικωμίτη είπε ότι αλλάζει ο κώδικας της ρυθμικής, προσθέτοντας ότι κάθε Ολυμπιάδα αλλάζουν οι κανόνες, άρα μετά τον Γενάρη ξεκινά η σεζόν. «Συνήθως ξεκινάμε με Παγκόσμιο Κύπελλο και μετά έχει διάφορους πρωταθλήματα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ήταν ένας ωραίος αγώνας. «Μια πολύ ωραία εμπειρία. Θεωρώ ότι κάθε αθλητής μετά από τέτοια εμπειρία , έτσι αγώνα ανεβαίνει το επίπεδο του και προχωρά. Γενικά όλα καλά», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πως ένιωσε που βρισκόταν ως προπονήτρια και όχι ως αθλήτρια, η Χρυσταλλένη Τρικωμίτη είπε ότι προτιμά να είναι εκείνη πάνω στο χαλί, προσθέτοντας ότι είναι πιο εύκολο να είσαι αθλητής παρά προπονητής. «Δηλαδή είναι διαφορετικό από το να μην ξέρεις τι θα κάνει η αθλήτρια σου, μπορείς να υπολογίσεις , αλλά είναι ένα άθλημα, στο οποίο τα τελευταία δευτερόλεπτα μπορεί να γίνει το λάθος», συμπλήρωσε.

Η 10αδα του τελικού αποτελείται από τις Sofia Raffaeli (Ιταλία)-Συνολική βαθμολογία 139.100, Darja Varfolomeev (Γερμανία) – Συνολική Βαθμολογία 136.850, Boryana Kaleyn (Βουλγαρία) – Συνολική βαθμολογία 136.450, Taisiia Onofriichuk (Ουκρανία) – Συνολική βαθμολογία 135.750, Margarita Kolosov (Γερμανία) – Συνολική βαθμολογία 131.500, Ekaterina Vedeneeva (Σλοβενία) – Συνολική βαθμολογία 130.800, Daria Atamanov (Ισραήλ)- Συνολική βαθμολογία 130.450, Barbara Domingos (Βραζιλία)- Συνολική βαθμολογία 129.750, Milena Baldassarri (Ιταλία) – Συνολική βαθμολογία 129.250, Zilu Wang (Κίνα) – Συνολική βαθμολογία 128.100.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τον πλατινένιο ΟΠΑΠ Κύπρου, και τους χρυσούς χορηγούς, Τράπεζα Κύπρου και Logicom, καθώς και το ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντης, για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι “Team Cyprus”.

Γραφείο Τύπου
Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

 

 

Search