Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο τίτλος OLY συνοδεύει πλέον τα ονόματα των αθλητών που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Παύλος Κοντίδης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μίλαν Τραΐκοβιτς είναι μερικοί Κύπριοι που απέκτησαν πλέον τον τίτλο OLY


Την ευκαιρία να προσθέσουν τον μετά-ονομαστικό τίτλο «OLY» δίπλα από τα ονόματα τους έχουν πλέον οι αθλητές που έλαβαν μέρος σε Θερινούς ή Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ανάμεσα τους ασφαλώς και οι Κύπριοι.

Η World Olympians Association (WOA) -η παγκόσμια ένωση που εκπροσωπεί τους χιλιάδες αθλητές που αγωνίστηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες- ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Φόρουμ Αθλητών της ΔΟΕ στη Λωζάνη, τη μεγάλη πρωτοβουλία του μετά-ονομαστικού τίτλου «OLY».

Ο πρώτος που έλαβε το σχετικό δίπλωμα και το δικαίωμα να προσθέσει τα γράμματα OLY δίπλα από το όνομα του ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο οποίος το 1976 στο Μόντρεαλ εκπροσώπησε τη Δυτική Γερμανία στη ξιφασκία, κερδίζοντας μάλιστα το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό.

Η χρήση του «OLY» γίνεται με παρόμοιο τρόπο με τον μετά-ονομαστικό τίτλο PhD, δηλαδή μετά το όνομα του δικαιούχου. Ο πρόεδρος της WOA, Τζοέλ Μπουζού, μιλώντας κατά το λανσάρισμα της πρωτοβουλίας, είπε ότι «μέσα από τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Olympians έχουν πετύχει κάτι μοναδικό και αυτό πρέπει να τους αναγνωριστεί. Είναι αληθινοί ηγέτες και πρότυπα για την κοινωνία και φάροι του Ολυμπιακού Κινήματος. Η πρωτοβουλία OLY είναι πολύ σημαντική. Όπως συμβαίνει με τους ιατρούς, τους δικηγόρους και τους καθηγητές πανεπιστημίων, το να εξελιχθείς σε Olympian απαιτεί σκληρή δουλειά πολλών ετών και μια σειρά από ικανότητες».

Η πρωτοβουλία, που «τρέχει» η WOA και υποστηρίζεται από την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ, επιτρέπει στους αθλητές να χρησιμοποιούν το «OLY» σε όλα τα επίσημα τους έγγραφα. Ο τίτλος προσφέρει στους αθλητές τη δυνατότητα να αποδεικνύουν την ικανότητα τους για ανταγωνισμό στο ψηλότερο επίπεδο, έναν αποδεικτικό τίτλο σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης, συγκέντρωσης και επιμονής στην επιτυχία και ενσωμάτωση σε ένα διεθνές δίκτυο ελίτ αθλητών.

Αρκετοί οι Κύπριοι
Μετά από περίπου μήνα ύπαρξης της πρωτοβουλίας, ήδη αρκετοί Κύπριοι αθλητές αιτήθηκαν και έλαβαν το δίπλωμα τους και το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το μετά-ονομαστικό τίτλο «OLY».

Οι πρώτοι χρονικά που το απέκτησαν ήταν οι Κρίστοφερ και Σοφία Παπαμιχαλοπούλου που αγωνίστηκαν στο αλπικό σκι στο Βανκούβερ 2010 και ο Σταύρος Μιχαηλίδης που αγωνίστηκε στην κολύμβηση σε τρεις Ολυμπιάδες, σε Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996 και Σίδνεϊ 2000. Στις σελίδες τους στα social media ανάρτησαν ακολούθως τα διπλώματα τους και άλλοι Κύπριοι Olympians, όπως ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012, Ρίο 2016), ο σπρίντερ Μίλαν Τραΐκοβιτς (Ρίο 2016), η άλτρια Λεοντία Καλλένου (Ρίο 2016), ο τζουντόκα Χρίστος Χριστοδουλίδης (Αθήνα 2004), η άλτρια Αγνή Χαραλάμπους (Σίδνεϊ 2000).

Συνολικά, 120 άτομα εκπροσώπησαν την Κύπρο σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1980 μέχρι σήμερα και έχουν δικαίωμα να λάβουν τον τίτλο «OLY», ένα δικαίωμα που έχουν και οι Κύπριοι αθλητές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα πριν το 1980.

Οι αθλητές μπορούν να αιτηθούν τον τίτλο τους στην ιστοσελίδα www.olympians.org.

 

 

Search