Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

21οι ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ “GOLD COAST 2018”

Στην Κύπρο η QUEEN’S BATON RELAY


Πραγματοποιούνται στην Κύπρο από 25-28 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις για την σκυταλοδρομία “Queen’s Baton Relay”, η οποία ως είθισται από το 1958 και μετέπειτα, προηγείται της έναρξης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.Η Σκυταλοδρομία θα περάσει και από τις 70 χώρες που θα συμμετάσχουν στους αγώνες που θα πραγματοποιηθούν από 4-15 Απριλίου 2018 στο Gold Coast της Αυστραλίας.

Η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων (ΚΕΚΑ) παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Αυστραλιανή Ύπατη Αρμοστεία. Η σκυταλοδρομία Queen’s Baton ολοκληρώνει το ταξίδι της σε Ευρωπαϊκό έδαφος και θα φτάσει από την Μάλτα στην Κύπρο, το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου (18.55) στο αεροδρομίο Λάρνακας, όπου θα υπάρξει μικρή τελετή υποδοχής στο κτίριο αφίξεως των επισήμων στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ο Πρόεδρος της ΚΕΚΑ Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες, αποτελούν για την Κύπρο, σημαντικό γεγονός, όχι μόνο αθλητικό αλλά και κοινωνικό, αφού της δίδεται η ευκαιρία να συμμετέχει με άλλες 70 και πλέον χώρες ή περιοχές απ’ όλες τις Ηπείρους με διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα, θρησκεία, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, να συναντώνται σε ένα φιλικό περιβάλλον, όπου επικρατεί η ισότητα, ο σεβασμός, η φιλία και η αξιοπρέπεια. Επεσήμανε δε και τον ιδιαίτερο λόγο που οι αγώνες είναι σημαντικοί για την χώρα μας : «Για την Κύπρο, η διεξαγωγή των αγώνων το 2018 στην Αυστραλία, αποτελεί ένα επιπρόσθετο σημαντικό γεγονός, αφού στην περίπτωση που θα γίνει κατορθωτή η συμμετοχή μας, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε μια μεγάλη Κυπριακή Ομογένεια, προς την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τους κάνουμε  να αισθανθούν υπερήφανοι».

Από την πλευρά του ο Αυστραλιανός Ύπατος Αρμοστής Άλαν Σουίτμαν επεσήμανε ότι οι αγώνες επιστρέφουν στην Αυστραλία ύστερα από 12 χρόνια και την επιτυχημένη διοργάνωση της Μελβούρνης το 2006. Όπως ανέφερε η αγωνιστική δράση θα είναι ένα μόνο μέρος των αγώνων, αφού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση επίσης στην φιλοξενία και τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το Φεστιβάλ Τεχνών και το πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος εκθέσεων και δράσεων θα διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον όσων θα παραβρεθούν στους αγώνες καθόλη τη διάρκεια τους. Οι διοργανωτές έχουν ως στόχο την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας, της αναγνώρισης, και του σεβασμού των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων της Αυστραλίας. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε με περηφάνεια ότι στην Κύπρο θα βρίσκεται κατά τις μέρες διεξαγωγής των εκδηλώσεων και θα συνοδεύει την Queen’s Baton σε αυτές, και ιδιαίτερα στα Αθλητικά Σχολεία η  Αυστραλιανή Ομάδα Παραστάσεων των “Koomurri”.

H Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου ανέφερε ότι για να αποφευχθεί ο γιγαντισμός των αγώνων έχει ληφθεί απόφαση όπως κάθε χώρα έχει μέγιστο αριθμό αθλητών με τους οποίους μπορεί να συμμετάσχει. Η Κύπρος αναμένεται να συμμετάσχει με 40 περίπου αθλητές σε εννέα αθλήματα που είναι : Στίβος, Σκοποβολή, Κολύμβηση, Γυμναστική, Ποδηλασία, Άρση Βαρών, Μπιτς Βόλεϊ, Πάλη και Πυγμαχία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας, και παρουσίασε ο Λειτουργός Μάρκετινγκ της ΚΟΕ Σταύρος Μιχαηλίδης, τις επόμενες δύο μέρες μετά την άφιξη της, η Queen’s Baton θα επισκεφθεί γνωστά αξιοθέατα στην Κύπρο, υλοποιώντας έτσι τον στόχο της προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού, όπως επίσης και του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η πατρίδα μας. Στο διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, και το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το Κάστρο της Πάφου, και τους Τάφους των Βασιλέων, την Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία παρουσία του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και Κυπρίων πρωταθλητών, όπως επίσης και το Δάσος Τροόδους.

Στο ίδιο διάστημα η σκυταλοδρομία θα επισκεφθεί το πρωί της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου (08.15) το Ολυμπιακό Μέγαρο, και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Λανίτειο Γυμνάσιο και Λύκειο Λεμεσού (26/9) και το Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» στη Λευκωσία (27/9), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος των Σχολείων αυτών.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων και η Υπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας συνδιοργανώνουν στον αίθριο χώρο του Ολυμπιακού Μεγάρου στις 8.00μ.μ. αποχαιρετιστήρια δεξίωση.

Η Queen’s Baton θα αναχωρήσει από την Κύπρο, που θα είναι ο τελευταίος Ευρωπαϊκός της σταθμός, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, για να ξεκινήσει το Ασιατικό σκέλος με πρώτο σταθμό το Πακιστάν.  Θα ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου 2018, ημέρα της τελετής έναρξης των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, στο στάδιο Carrara της πόλης του Γκολντ Κόουστ στην πολιτεία του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Η Queen’s Baton Relay θα καλύψει συνολική διαδρομή 230 χιλιάδων χιλιόμετρων και θα επισκεφτεί 70 χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,1 δισεκατομμύρια κατοίκους. Στους αγώνες, που θα διεξαχθούν από 4-15 Απριλίου, θα διεξαχθούν 18 αθλήματα και συνολικά 275 αγωνίσματα. Θα λάβουν επίσης μέρος 300 αθλητές των Παραολυμπιακών σε 38 αγωνίσματα αριθμοί που αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία των αγώνων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

25 Σεπτεμβρίου
18.55   Άφιξη στο αεροδρόμιο Λάρνακας (ΕΚ110 από Μάλτα). Υποδοχή παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη

26 Σεπτεμβρίου
09.00   Επίσκεψη στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού (Αθλητικό Σχολείο)
11.00   Φωτογράφιση στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη
13.00   Φωτογράφιση στο Κάστρο της Πάφου και στους Τάφους των Βασιλέων

27 Σεπτεμβρίου
08.15   Επίσκεψη στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (Ολυμπιακό Μέγαρο)
09.00   Επίσκεψη στο Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος»
11.00   Επίσκεψη στην Πύλη Αμμοχώστου – Συνάντηση με Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη - Φωτογράφιση με πρωταθλητές.
13.00   Επίσκεψη στο Δάσος Τροόδους (Queen’s Commonwealth Canopy Project) – Καταρράκτης Καληδονίων
20.00   Δεξίωση στο Ολυμπιακό Μέγαρο από ΚΕΚΑ και Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας

28 Σεπτεμβρίου
Αναχώρηση Queen’s Baton Relay

 

 

Search