Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Previous Next

Στο Κοινοπολιτειακό Χωριό υποδέχτηκαν την Κύπρο οι Αυστραλοί

To πρωί της Τρίτης (03/4) έγινε η τελετή υποδοχής της κυπριακής αποστολής στο Κοινοπολιτειακό Χωριό

Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Επισήμως κάτοικοι του Κοινοπολιτειακού Χωριού είναι από το μεσημέρι της Τρίτης (03/4) - νωρίς το πρωί ώρα Κύπρου – οι 46 Κύπριοι αθλητές που θα διαγωνιστούν στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, 4-15 Απριλίου, μαζί με τους 26 προπονητές - συνοδούς τους που διαμένουν στο χωριό των αθλητών. Εκτός Χωριού διαμένουν τα τέσσερα στελέχη της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων, ο κ. Τάσος Προκοπίου του Δ.Σ. του ΚΟΑ και οι τρεις λειτουργοί του Τύπου. Ο κ. Προκοπίου εκπροσώπησε το πρωί της Τρίτης (03/4) τον Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού στη σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμών των 71 μελών της Ομοσπονδίας Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που έγινε στο Gold Coast.

Check in στην πόλη των Αγώνων έκαναν επίσης την Τρίτη (03/4) η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κα Μάρθα Μαυρομμάτη και ο Πρόξενος κ. Βάκης Ζήσιμος, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι για τους Αγώνες και έφτασαν αεροπορικώς από την πρωτεύουσα Καμπέρα (η πτήση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα).

Παρών ο πρωθυπουργός της Μάλτας
Άπαντες παρευρέθηκαν στην τελετή υποδοχής της Κύπρου στο Κοινοπολιτειακό Χωριό, η οποία έγινε μαζί με τη Μάλτα και τις Νήσους Τόνγκα, σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό με πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Τη Μάλτα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Τζόσεφ Μουσκάτ, ο οποίος τιμάει με την παρουσία του τους Αγώνες, καθώς στην Αυστραλία διαμένουν πέραν των 200.000 Μαλτέζων και μαλτέζικης καταγωγής Αυστραλών, νούμερο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% του πληθυσμού της Μάλτας – οι Κύπριοι στην Αυστραλία είναι περίπου 80.000 και αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη κυπριακή παροικία στον κόσμο μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ιστορική αναδρομή
Η τελετή υποδοχής, κάτω από τον καυτό ήλιο, ήταν σύντομη. Περιλάμβανε μια γρήγορη μετάβαση από την εποχή που στην Αυστραλία κατοικούσαν μόνος οι αυτόχθονες κάτοικοί της – πριν την άφιξη των Ευρωπαίων, με τέσσερις απόγονους των Αβορίγινων (ιθαγενείς Αυστραλοί) να καλωσορίζουν τους αθλητές. Ακολούθησε καλωσόρισμα από τον Mark Stockwell, ο οποίος μοιράζεται τη… Δημαρχεία του Χωριού με τη Sara Carrigan. Ο Stockwell είναι κάτοχος τριών Ολυμπιακών μεταλλίων στην κολύμβηση, ενώ η Carrigan κέρδισε το Χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στην Ποδηλασία Δρόμου. Κατά την ομιλία του ο Stockwell συμβούλευσε τους αθλητές να μην περιοριστούν στη συναναστροφή με τους συμπατριώτες τους, αλλά αναμιχθούν με τους συναθλητές τους από άλλες χώρες, καθώς, όπως είπε, μπορεί να προκύψουν και… τυχερά, αφού ο ίδιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες γνώρισε τη γυναίκα του.

Οι Αυστραλοί έδωσαν ως δώρο την ασπίδα των Αβορίγινων, για να φέρει γούρι στην ομάδα, όπως είπαν, ενώ η αρχηγός της κυπριακής αποστολής κα Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, τους έκανε δώρο ένα ασημένιο ομοίωμα του Καραβιού της Κερύνειας, του αρχαίου ναυαγίου που εντοπίστηκε πριν μισό αιώνα ανοικτά της κατεχόμενης πόλης και το οποίο χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο (323 – 30 π.Χ.).

Η τελετή έκλεισε με ένα χορευτικό που αποτύπωνε την μοντέρνα εκδοχή του Gold Coast, μιας τουριστικής πόλης ιδανικής για σέρφινγκ και διασκέδαση. Στο χορευτικό μετείχε για ένα μικρό διάστημα και η προπονήτρια της Ρυθμικής Χρυσταλλένη Τρικωμίτη.

 

 

 

Search