Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021

Ταραγόνα 2018: Ελένη Αρτυματά / Η κυρία της Μεσογείου...

Κείμενο: Αργύρης Αργυρού (Απεσταλμένος ΕΑΚ)

Οι 18οι Μεσογειακοί Αγώνες της Ταραγόνα έδωσαν την ευκαιρία στην κορυφαία αθλήτρια που ανέδειξε ο κυπριακός κλασικός αθλητισμός, να αυξήσει τη συλλογή της στα μετάλλια.

Η Ελένη Αρτυματά, έχοντας παρουσία σε τέσσερις Μεσογειακούς Αγώνες, σε διάρκεια 13 χρόνων, κατέκτησε 3 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια. Τα έξι αυτά μετάλλια την διατηρούν στην πρώτη θέση των αθλητών μας με τα περισσότερα μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες και αναμφίβολα την ανακηρύσσουν ως την «Κυρία των Μεσογειακών»...

Μια αθλήτρια, η οποία από μικρή αγωνίζεται σε πολύ ψηλό επίπεδο, κάνει τεράστιες θυσίες για να είναι αφοσιωμένη στον στόχο της, έχοντας τα τελευταία 14 χρόνια ως προπονητή της τον Αντώνη Γιαννουλάκη, ο οποίος την οδήγησε σε τεράστιες επιτυχίες, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ταραγόνα η πρωταθλήτριά μας από το Παραλίμνι, άφησε τα 200μ., που ήταν το αγώνισμα που της χάρισε δύο χρυσά μετάλλια στις προηγούμενες διοργανώσεις και επικεντρώθηκε στο νέο άθλημά της, τα 400μ., αποδεικνύοντας πως και σε αυτό είναι η κορυφαία των τεράστιων αθλητριών, που διαθέτουν οι χώρες της Μεσογείου. Με μια εντυπωσιακή κούρσα, συνέτριψε το δικό της παγκύπριο ρεκόρ που πέτυχε πέρσι (51.61) και το έριξε στο 51.19, επίδοση που αν την επαναλάβει αναμένεται να την βάλει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο αρχές Αυγούστου.

«Το θέλαμε πολύ αυτό το χρυσό. Ήμουν πάρα πολύ συγκεντρωμένη στην κούρσα. Ήθελα να εφαρμόσω πλήρως την τακτική του προπονητή μου και δεν ξέφυγα καθόλου από τις εντολές του. Με βοήθησε πολύ κι ο ανταγωνισμός με τις Ιταλίδες και βγήκε αυτός ο χρόνος. Έδειξα από τα προκριματικά, όταν από τον πρώτο διάδρομο, στις 10:00 το πρωί, κάτω από τον καυτό ήλιο έκανα 51.77, ότι μπορούσα να κάνω το παγκύπριο ρεκόρ και ευτυχώς τα κατάφερα και ήρθε και το τρίτο μου χρυσό σε Μεσογειακούς».

Ερ.: Αυτό ήταν το έκτο σου μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες, αναμφίβολα μία σπουδαία επιτυχία.
«Το ότι κέρδισα έξι μετάλλια σε διάρκεια 9 χρόνων, δείχνει τη διάρκεια μου ως αθλήτρια. Και το 2005 στην Αλμερία ήμουν τέταρτη. Είναι το πιο σημαντικό για έναν αθλητή να έχει διάρκεια στον χρόνο σε υψηλό επίπεδο και αυτό με κάνει να νιώθω χαρούμενη και περήφανη».

Ερ.: Οι προηγούμενες επιτυχίες σου και οι απαιτήσεις που έχουν αρκετοί από εσένα, σε κάνει να νιώθεις πίεση;
«Όχι. Δεν αισθανόμουν καθόλου πίεση. Κάθε επιτυχία είναι ένα επιστέγασμα προσπαθειών. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις πως οι στόχοι σου πραγματοποιούνται. Είναι κλισέ, αλλά είναι η πραγματικότητα... Κάθε νίκη περικλείει μεγάλη ομορφιά. Είναι κι ένα κίνητρο για να συνεχίσεις στον επόμενο στόχο και σου δίνει δύναμη να τον κυνηγήσεις».

Ερ.: Πού αφιερώνεις τη νέα μεγάλη σου επιτυχία;
«Αυτό το χρυσό είναι αφιερωμένο στον προπονητή μου, που είχε γενέθλια την ημέρα του τελικού. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να του κάνω ένα... χρυσό δώρο. Βέβαια θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, που είναι συνεχώς δίπλα μου και με στηρίζουν συνεχώς. Ευχαριστίες θέλω να απευθύνω και στον ΟΠΑΠ Κύπρου, τον ΚΟΑ, την ΚΟΕ και την ΚΟΕΑΣ για τη βοήθειά τους».

Ερ.: Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου αυτήν τη χρονιά.
«Φέτος ο βασικός στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Έχουμε έναν μήνα να προετοιμαστούμε κατάλληλα, να είμαστε σοβαροί και προσγειωμένοι, γαιτί εκεί τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Ο στόχος μου κι εκεί είναι σίγουρα μεγάλος και θα πρέπει να είμαι εγώ στην κορυφαία κατάστασή μου και να διεκδικήσω ό,τι καλύτερο».

Ερ.: Πώς θα πάει η προετοιμασία σου μέχρι το Ευρωπαϊκό.
«Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να κάνουμε ένα δύο αγώνες στους οποίους θα υπάρχει ανταγωνισμός. Θα πρέπει να δούμε το διεθνές πρόγραμμα, τι μίτινγκ υπάρχουν και να διαλέξουμε αυτά που θα με βοηθήσουν στην προετοιμασία μου για το Ευρωπαϊκό».

Η ΑΡΤΥΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ
ΑΛΜΕΡΙΑ 2005
4η 200μ. 23.82
5η 100μ. 11.76
5η 4Χ100μ. 45.75

ΠΕΣΚΑΡΑ 2009
1η 200μ. 23.16 ΧΡΥΣΟ
3η 100μ. 11.55 ΧΑΛΚΙΝΟ
4η 4Χ100μ. 46.91

ΜΕΡΣΙΝΑ 2013
1η 200μ. 23.18 ΧΡΥΣΟ
2η 4Χ100μ. 44.79 ΑΡΓΥΡΟ
3η 100μ. 11.55 ΧΑΛΚΙΝΟ

ΤΑΡΑΓΟΝΑ 2018
1η 400μ. 51.19 ΧΡΥΣΟ
4η 4Χ100μ. 44.72

 

 

Search