Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025

17οι ΑΜΚΕ / 1η μέρα: Ατυχία και απογοήτευση στην ποδηλασία

Του Αργύρη Αργυρού (απεσταλμένος ΕΑΚ στο Σαν Μαρίνο)
Φωτογραφίες: Σελήνη Αλεξία Χριστοδούλου
 
Με μπόλικη απογοήτευση σημαδεύτηκε η παρουσία της ποδηλασίας την Τρίτη 30 Μαΐου. Στον εξαντλητικό αγώνα της ποδηλασίας δρόμου, με διαδρομή 105 χιλιομέτρων για τους άνδρες και 80 χιλιομέτρων για τις γυναίκες, η Κύπρος έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση μεταλλίων, όμως η ατυχία και κάποια απρόοπτα έφεραν την κυπριακή ομάδα να αποχωρεί χωρίς βάθρο από τον αγώνα που διεξήχθη στην καταπράσινη περιοχή του Φαετάνο. 
 
Η Άντρη Χριστοφόρου, μοναδική Κύπρια στην ποδηλασία δρόμου γυναικών, τερμάτισε 5η, μόλις ένα δευτερόλεπτο πίσω από το βάθρο, αν και στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα βρισκόταν εναλλάξ στη 2η ή 3η θέση. Η ομαδική συνεργασία των αθλητριών του Λουξεμβούργο, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Χριστοφόρου δεν είχε συμπαίκτρια για συνεργασία, αποτέλεσε καταλυτικό ρόλο στην πτώση από τις θέσεις του βάθρου. Επιπλέον, ένα ευτράπελο στα τελευταία χιλιόμετρα στοίχησε στην Χριστοφόρου, αφού τη στιγμή που η ίδια είχε καταφέρει να ξεκολλήσει από το γκρουπ της 2ης θέσης, ο αλυτάρχης αποφάσισε να σταματήσει την κούρσα για περίπου τέσσερα λεπτά (!), για να επιτρέψει πρώτα τον τερματισμό του ανδρικού αγώνα που διεξαγόταν παράλληλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αθλήτριες που ακολουθούσαν να φτάσουν την Άντρη και την ίδια να μένει 5η στο τελικό σπριντ.
 
«Είμαι πολύ απογοητευμένη, τόσο για το γεγονός της προσωρινής διακοπής του αγώνα, που μου έκοψε τον ρυθμό, όσο και για το ότι πάλευα μόνη μου απέναντι στις αθλήτριες του Λουξεμβούργου. Αν είχα δημιουργήσει ‘ομάδα’ με έστω άλλες δύο αθλήτριες, ίσως να τα κατάφερνα απέναντι τους», δήλωσε μετά τον αγώνα η Χριστοφόρου. 
 
Στον ανδρικό αγώνα, ο Αλέξανδρος Αγρότης έφτασε πολύ κοντά στο μετάλλιο. Από τα μέσα της κούρσας ξεχώρισε με άλλους δύο αθλητές στις τρεις πρώτες θέσεις και μάλιστα είχε κτίσει απόσταση 100 δευτερολέπτων από την 4η θέση. Όμως στα τελευταία δέκα χιλιόμετρα η απόσταση με το μεγάλο σε μέγεθος γκρουπ που ακολουθούσε καλύφθηκε, κυρίως λόγω της ομαδικής δουλειάς των Λουξεμβούργιων, με αποτέλεσμα στο τελικό σπριντ ο Αγρότης να τερματίσει 23ος. Πιο μπροστά τερμάτισαν οι Αρμάντο Αρχιμανδρίτης (9ος) και Κωνσταντίνος Θυμίδης (14ος).
 
Ο Αλέξανδρος Αγρότης είναι υιός του Ανδρέα Αγρότη που συμμετείχε στο Σαν Μαρίνο 1985 και ανιψιός του Σπύρου Αγρότη, που πήρε χάλκινο στους πρώτους ΑΜΚΕ πριν από 32 χρόνια. Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα είπε: «Δεν έχω ιδέα πώς έχασα εκείνο το μεγάλο προβάδισμα. Στον τελευταίο γύρο μπήκα με ενάμιση λεπτό προβάδισμα και ήταν σίγουρο μετάλλιο. Δυστυχώς το Λουξεμβούργο έδειξε την κλάση του και μας έφτασαν. Δείξαμε όμως ότι ως ομάδα μπορούμε να παλέψουμε, αλλά στο τέλος, χάνοντας το μετάλλιο μάς δημιουργείται ένα άσχημο συναίσθημα». Σημειώνουμε ότι και τα δύο πρώτα χρυσά μετάλλια κατέληξαν στο Λουξεμβούργο.
 
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Ελπίδες μεταλλίου στο τραπ
Το τέλος της πρώτης ημέρας και της στόχευσης των 75 πρώτων δίσκων, βρήκε την κυπριακή ομάδα στο τραπ κάπως ικανοποιημένη. Ο Άδωνις Μυλωνάς, με 70/75 δίσκους (25 + 22 +23), ήταν στην 3η θέση (οι πρώτοι είχαν 72/75) και στοχεύει την Τετάρτη σε καλύτερη συγκέντρωση για να παραμείνει σε τροχιά μεταλλίου. Πιο άστοχος ήταν ο Νιχάτ Ακερζί, ο οποίος βρισκόταν στην 6η θέση (με άλλους 3 αθλητές), με 67/70 δίσκους (22 + 22 + 23). «Δεν είναι άσχημα τα αποτελέσματα, αφού γενικά δεν έχει ψηλά σκορ στον αγώνα. Μόλις δύο αθλητές έχουν 72/75 και μετά ακολουθούν άλλοι δύο με 70/75, ο ένας είναι ο Άδωνις, κάτι που σημαίνει ότι όλα παίζονται στους αυριανούς 50 δίσκους», μας ανέφερε η επικεφαλής της σκοποβολής, Δώρα Κυριάκου.
 
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Στην τοξοβολία τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά το πρωί, αφού από τις τριάδες των ανδρών (ολυμπιακό τόξο) και γυναικών (σύνθετο τόξο), μόνο από ένας αθλητής / τρια διακρίθηκε. Στο ολυμπιακό τόξο, ο Κωνσταντίνος Παναγή ήταν 4ος με 636 βαθμούς, στα 72 βέλη που έριξε από απόσταση 70 μέτρων, πίσω από τους τρεις Λουξεμβούργιους. Αντίθετα, πίσω έμειναν ο Μίμης Ελ Χελάλι (7ος, 629) και ο Φώτης Φωτίου (9ος, 586). Με τις θέσεις αυτές καθορίστηκαν τα νοκ-άουτ της Πέμπτης (1/6), που είναι Παναγή - Τούρα (Σαν Μαρίνο), Ελ Χελάλι - Φορλάνι (Σαν Μαρίνο) και Λαρινί (Μονακό) - Φωτίου. Στο ομαδικό η Κύπρος ήταν δεύτερη και θα αγωνιστεί με την Ισλανδία.
 
Στο σύνθετο τόξο γυναικών, η Σοφία Τσαγκάρη ήταν καταπληκτική, αφού κατέγραψε τα περισσότερα δεκάρια (32), όμως έμεινε δεύτερη με 658 βαθμούς, τέσσερις πίσω από την Ισλανδή. Αντίθετα, πολύ πίσω και στις τελευταίες θέσεις κατατάχθηκαν οι Στέλλα Κοκκίνου (11η, 595) και Μαρία Δικωμίτη (12η, 566). Στα νοκ - άουτ, η Τσαγκάρη πέρασε χωρίς αγώνα στην οκτάδα, ενώ η Κοκκίνου θα αντιμετωπίσει την 6η Ντάξμπεκ από την Ισλανδία και η Δικωμίτη την 5η Τσοκατέλι από το Σαν Μαρίνο. Στο ομαδικό η Κύπρος ήταν 3η και θα αντιμετωπίσει το Σαν Μαρίνο, έχοντας εξασφαλισμένο μετάλλιο.
 
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ
Νίκη η Εθνική ανδρών
Με το δεξί άρχισε τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά των ανδρών η πετοσφαιρική μας ομάδα, η οποία κέρδισε την Ισλανδία με 3-1 σετ (26-24, 25-11, 21-25, 25-17). Η απόδοση της ομάδας μας μπορεί να μην έφτασε σε υψηλά επίπεδα, αφού ήταν καταπονημένη από την παρουσία της στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου, κερδίζοντας κι εκεί την Ισλανδία με 3-0 σετ. «Φτάσαμε εδώ μετά από συνεχόμενο 12ώρο ταξίδι, το οποίο φάνηκε να επηρεάζει τα παιδιά. Δεν είχαμε τη φρεσκάδα που θα έπρεπε, όμως σημασία έχει πως πήραμε τη νίκη. Είμαι λίγο απογοητευμένος, επειδή στο τρίτο σετ δεν ανταποκρίθηκαν όπως περίμενα τα παιδιά που ήρθαν από τον πάγκο και αναγκάστηκα να ξαναρίξω στο τρίτο σετ τους βασικούς», μας δήλωσε ο προπονητής της Εθνικής μας Βαγγέλης Κουτουλέας, συμπληρώνοντας το ματς - κλειδί για το χρυσό μετάλλιο είναι αυτό με το Λουξεμβούργο (1/6, 18:30).

 

 

Search