Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

17οι ΑΜΚΕ: Με 143 αθλητές σε 11 αγωνίσματα στο Σαν Μαρίνο

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποστολή, το πρόγραμμα και τους στόχους της Κυπριακής ομάδας για τους 17ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που θα γίνουν στο Σαν Μαρίνο, από 29 Μαΐου μέχρι 3 Ιουνίου.
 
Στους αγώνες θα λάβουν μέρος εννέα χώρες που είναι η διοργανώτρια Σαν Μαρίνο, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, το Μονακό, η Μάλτα, η Ανδόρρα, το Μαυροβούνιο, και το Λίχτενσταϊν.
 
Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δώδεκα αγωνίσματα : Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Καλαθόσφαιρα, Κολύμβηση, Μπιτς Βόλεϊ, Πετόσφαιρα, Ποδηλασία, Στίβο, Σκοποβολή, Τζούντο, Τοξοβολία και Μπόουλς.
 
Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί σε έντεκα αθλήματα με 143 αθλητές, 82 Άνδρες και 61 Γυναίκες όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.
 
17οι ΑΜΚΕ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ 2017 – ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΟΛΟ
1. ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ 2 2 4
2. ΕΠ. ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ 2 2 4
3. ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ 12 12 24
4. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 6 5 11
5. ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ 2 2 4
6. ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ 12 12 24
7. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ 6 1 7
8. ΣΤΙΒΟΣ 22 15 37
9. ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ 8 4 12
10. ΤΖΟΥΝΤΟ 4 - 4
11. ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ 6 6 12
ΣΥΝΟΛΟ 82 61 143
 
Στους αγώνες θα δώσουν το παρών τους 900 περίπου αθλητές, αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ. Η αποστολή θα μεταβεί στο Σαν Μαρίνο με ναυλωμένη πτήση που θα αναχωρήσει την Κυριακή 28 Μαΐου στις 23:15, και θα επιστρέψει στη Λάρνακα τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στις 06:55.
 
Επικεφαλής της Κυπριακής Αποστολής θα είναι ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Ντίνος Μιχαηλίδης και αρχηγός αποστολής η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης παρουσιάζοντας σύντομο ιστορικό των Κυπριακών συμμετοχών στους αγώνες, σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε υποτίμηση της σημασίας και του επιπέδου των αγώνων : «Ο στόχος της κατάκτησης της πρώτης θέσης, είναι δύσκολος, αλλά και εφικτός. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός. Θέλουμε η αποστολή να τιμήσει και να προβάλει την πατρίδα μας, με την όλη της παρουσία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Έχουμε την πεποίθηση ότι όλοι όσοι μετέχουν στην αποστολή θα επιδείξουν άψογη συμπεριφορά και θα αναδείξουν τις Ολυμπιακές Αξίες της Αριστείας, της Φιλίας και του Σεβασμού και του Ευ Αγωνίζεσθαι εντός των αγωνιστικών χώρων. Ταυτόχρονα θέλουμε να συμβάλουμε με προτάσεις που θα καταθέσουμε στη Γενική Συνέλευση στην διαμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αγώνων».
 
Η Αρχηγός Αποστολής Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου, ανέφερε ότι για άλλη μια φορά κύριοι αντίπαλοι στην προσπάθεια κατάκτησης της πρώτης θέσης θα είναι οι ομάδες της Ισλανδίας (κυρίως) και του Λουξεμβούργου σημειώνοντας και τα εξής : «Κριτήριο για την συμμετοχή των αθλητών μας ήταν η δυνατότητα τους να διεκδικήσουν την πρώτη θέση στο αγώνισμα τους. Φέτος σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ο θεσμός των κινήτρων επανέρχεται και δίνει μικρό οικονομικό κίνητρο στους αθλητές για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Υπάρχουν αρκετές απουσίες πρωταθλητών μας κυρίως στο Στίβο, στα υπόλοιπα αθλήματα θεωρούμε ότι συμμετέχουμε με τους καλύτερους αθλητές που μπορούν αυτή τη στιγμή να συμμετάσχουν. Από τη στιγμή που οι ΑΜΚΕ αποτελούν αγώνες με τους οποίους αναδεικνύεται και αξιολογείται το αθλητικό επίπεδο της χώρας, δεν μπορούμε να θέσουμε ως στόχο μικρότερο της κατάκτησης της 1ης θέσης στον πίνακα των μεταλλίων. Ωστόσο, σήμερα, ο στόχος αυτός δεν είναι θα είναι εύκολα εφικτός.»
 
Η κα Πιπερίδου ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και τις Εθνικές μας Ομοσπονδίες για την όλη συνεργασία τους για τη συμμετοχή στους αγώνες, όπως επίσης και τους χορηγούς της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ΟΠΑΠ Κυπρου, CYTA, RCB Bank, Πετρολίνα και Peak.
 
Στην τελετή έναρξης των αγώνων θα δώσει το παρών ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, υπό την αιγίδα της οποίας τελείται η διοργάνωση. Στο πλαίσιο των αγώνων θα πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση των ΑΜΚΕ, όπου την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κύριος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Λόττας.
 
Στο Σαν Μαρίνο θα παρευρεθεί επίσης και ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης. 
 
Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων μικρός αριθμός αθλητών μας θα παρακαθήσει στις ενιαίες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου και για το σκοπό αυτό θα συνοδεύσει την αποστολή στο Σαν Μαρίνο, η Επιθεωρήτρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κυρία Κάλλη Χατζηιωσήφ.
 
Η αποστολή συνοδεύεται από πενταμελή αποστολή του ΡΙΚ, και τριμελή δημοσιογραφική ομάδα (δύο δημοσιογράφους και μία φωτογράφο). Για πρώτη φορά οι αγώνες θα καλύπτονται διαδικτυακά από την AlfaSports.TV που θα είναι στο Σαν Μαρίνο με το δικό της συνεργείο.
 
Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
24 Μαΐου 2017

 

 

Search