Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σημαντικές αλλαγές στο Ολυμπιακό πρόγραμμα του Τόκιο 2020

Σημαντικές αλλαγές στο Ολυμπιακό πρόγραμμα του Τόκιο 2020 ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), στο περιθώριο της συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Λωζάνη στις 9 Ιουνίου.
 
Μετά την απόφαση τον περασμένο Αύγουστο για προσθήκη πέντε νέων αθλημάτων στο πρόγραμμα του Τόκιο (Καράτε, Μπέιζμπολ/Σοφτμπολ, Σκέιτμπορντ, Αγωνιστική Αναρρίχηση και Σέρφινγκ), που ανεβάζει τον αριθμό των Ολυμπιακών Αθλημάτων από 28 σε 33, η ΔΟΕ αποφάσισε να προσθέσει δεκαπέντε νέα αγωνίσματα στα 28 αθλήματα που βρίσκονταν στο πρόγραμμα του Ρίο 2016.
 
Η προσθήκη των δεκαπέντε νέων αγωνισμάτων έχει ως βασικό στόχο την επίτευξη της ίσης αριθμιτικής συμμετοχής των δύο φύλων, σύμφωνα με την «Agenda 2020» της ΔΟΕ, που έχει θέσει ως στόχο την συμμετοχή 50%-50% ανδρών και γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο «Λονδίνο 2012» το 44,2% ήταν γυναίκες, στο «Ρίο 2016» το ποσοστό ανέβηκε στο 45,2% και μετά τις πρόσφατες αλλαγές, στο Τόκιο αναμένεται πως ο αριθμός των γυναικών θα ανέλθει στο 48,8% των συμμετεχόντων.
 
Πάντως, η προσθήκη δεκαπέντε νέων αγωνισμάτων, δεν θα επιφέρει ανάλογη αύξηση των αθλητών που θα αγωνιστούν σε τρία χρόνια στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, αφού από τους 10.901 αθλητές που συμμετείχαν στο Ρίο, ο αντίστοιχος αριθμός για τα 28 αθλήματα στο Τόκιο θα είναι 10.616. Στα πέντε αθλήματα που προστέθηκαν αναμένεται να συμμετέχουν 474 αθλητές που θα ανεβάσουν τον αριθμό των αθλητών στο Τόκιο 2020 σε 11.090.
 
Η μείωση των 285 αθλητών/τριών στα 28 αθλήματα προκύπτει από την αφαίρεση αριθμού θέσεων πρόκρισης (quotas) από τα διάφορα αθλήματα.
 
Τα νέα αγωνίσματα
Αρκετά από τα δεκαπέντε νέα αγωνίσματα που προστέθηκαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα του Τόκιο 2020 είναι μικτά (ομάδες ανδρών και γυναικών). Όπως για παράδειγμα το μικτό ομαδικό σε Σκοποβολή (τραπ), Τοξοβολία, Τζούντο και Επιτραπέζια Αντισφαίριση. Στην Καλαθόσφαιρα, στο Ολυμπιακό τουρνουά προστέθηκε και το ανερχόμενο διεθνώς αγώνισμα του 3on3, που είναι αγώνας σε μία μπασκέτα ανοικτού γηπέδου, με δύο ομάδες των τριών παικτών.
 
Στην Κολύμβηση προστέθηκαν τρία αγωνίσματα, τα 800μ. ελεύθερο ανδρών, τα 1500μ. ελεύθερο γυναικών και η μικτή σκυταλοδρομία 4x100μ. μικτή ομαδική. Στο Στίβο προστέθηκε ένα αγώνισμα, η μικτή σκυταλοδρομία 4x400μ.
 
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, κ. Τόμας Μπαχ, δήλωσε σχετικά: «Τα εξαιρετικά νέα αγωνίσματα που εγκρίναμε, μαζί με τα πέντε νέα αθλήματα που προστέθηκαν στο πρόγραμμα του 'Τόκιο 2020' πέρσι, αποτελούν μια σημαντική διαφοροποίηση του Ολυμπιακού προγράμματος. Είμαι ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα είναι πιο νεανικοί, πιο αστικοί και θα συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες».
 
Οι αλλαγές και η Κύπρος
Ζητήσαμε από τους εκπρόσωπους των εθνικών ομοσπονδιών που έστειλαν αθλητές στο Ρίο 2016 και στα αθλήματα των οποίων σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές ενόψει Τόκιο να σχολιάσουν τις διαφοροποιήσεις.
 
Στο Στίβο μειώνονται κατά 105 οι αθλητές που θα αγωνιστούν στο «Τόκιο 2020» σε σύγκριση με το Ρίο 2016. Ο Διευθυντής της ΚΟΕΑΣ Αντώνης Γιωργαλλίδης λέει: «Αν και δεν έχουμε πάρει ακόμη την επίσημη αλληλογραφία, η μείωση των 105 θέσεων για το στίβο σημαίνει πως θα ανεβούν τα όρια πρόκρισης. Αυτό θα επηρεάσει τους αθλητές μας που θα περιμένουν να πάρουν πρόκριση μέσω κατάταξης και ίσως μειωθούν οι θέσεις από 32 σε 30 ή 28. Δεν θα επηρεάσει όμως τους κορυφαίους αθλητές μας, που έχουν τη δυνατότητα να πάρουν απ’ ευθείας τα όρια στα αγωνίσματά τους».
 
Τριάντα θέσεις λιγότερες θα λάβουν Ιστιοπλοΐα και Σκοποβολή, χωρίς όμως να διαφοροποιείται ο αριθμός των αγωνισμάτων. Έγιναν όμως κάποιες αλλαγές σε αυτά. Στην Σκοποβολή αφαιρέθηκαν τα αγωνίσματα των 50μ. τουφέκι πρηνηδόν, 50μ. πιστόλι και διπλό τραπ (όλα ανδρών), και αντικαταστήθηκαν με τρία μικτά αγωνίσματα, δύο σταθερού στόχου και το μικτό τραπ. Ο τεχνικός διευθυντής της ΣΚΟΚ Πέτρος Κυρίτσης, σχολίασε: «Ακόμη αναμένουμε το quota system για να δούμε πως θα γίνονται οι προκρίσεις μετά τη μείωση των θέσεων. Όσον αφορά τα νέα αγωνίσματα, σε αντίθεση με το διπλό τραπ όπου δεν είχαμε υψηλού επιπέδου ενεργοποίηση, στο τραπ έχουμε μια σειρά από άνδρες και γυναίκες που μπορούν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αγωνιστούν και στο Μικτό».
 
Από την πλευρά της, η τεχνικός σύμβουλος της ΚΙΟ, κ. Έλενα Παπάζογλου, δήλωσε: «Δεν μας έχει ακόμη κοινοποιηθεί πως θα κατανεμηθούν τα quotas με τη μείωση των 30 αθλητών. Παραμένουν δέκα τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας και στην Κύπρο είμαστε αφοσιωμένοι σε Laser και RS:X στους άνδρες και Laser radial και RS:X στις γυναίκες. Περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των θέσεων που θα δίνονται στις γυναίκες, για να ξέρουμε αν θα ευνοήσει τις προσπάθειες των αθλητριών μας για πρόκριση στους Ολυμπιακούς».
 
Μείωση 22 θέσεων θα υπάρξει και στην Κολύμβηση, αν και είναι τρία τα νέα αγωνίσματα που προστέθηκαν ενόψει Τόκιο. Ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕΚ, κ. Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου, σχολίασε: «Ελπίζαμε να επιλεγούν τα 50άρια Ύπτιο, Πρόσθιο και Πεταλούδα, όπου διαθέτουμε αρκετούς ταλαντούχους αθλητές, όμως τελικά επιλέχθηκαν το 800άρι ανδρών και 1500άρι γυναικών, όπου δεν είμαστε τόσο δυνατοί. Για το Τόκιο ελπίζουμε 2-3 αθλητές μας να πάρουν όριο, έτσι περιμένουμε να δούμε πως θα επηρεάσει τα όρια η μείωση των quotas».
 
Τα καινούργια αγωνίσματα
Άθλημα (Διαφοροποίηση)
Άρση Βαρών (-1) : Μείωση μίας ανδρικής κατηγορίας
Επιτραπέζια Αντισφαίριση (+1) : Μεικτό διπλό
Ιστιοπλοΐα : Κατάργηση Νάκρα 17 και ένταξη του Μικτού Foiling
Καλαθόσφαιρα 3on3 (+2) : Ανδρών & Γυναικών
Κανό : Μεταφορά τριών αγωνισμάτων από τους άνδρες στις γυναίκες
Κολύμβηση (+3) : 800μ.(Α) & 1500μ.(Γ), Μικτή 4x100μ. Μικτής ομαδικής
Κωπηλασία : Μεταφορά μιας ανδρικής κατηγορίας στις γυναίκες
Ξιφασκία (+2) : Ομαδικά Ανδρών & Γυναικών
Ποδηλασία BMX (+2) : BMX Freestyle Park Ανδρών & Γυναικών
Ποδηλασία Πίστας (+2) : Μάντισον Ανδρών & Γυναικών
Πυγμαχία : Μεταφορά δύο κατηγορίων από τους άνδρες στις γυναίκες
Σκοποβολή : Μεταφορά τριών αγωνισμάτων Ανδρών σε Μιικτά
Στίβος (+1) : 4x400μ Μικτή
Τοξοβολία (+1) : Μικτή ομαδική
Τζούντο (+1) : Μικτή ομαδική
Τρίαθλο (+1) : Σκυταλοδρομία Μικτή ομαδική
Σύνολο (+15)

 

 

Search